İmmobilizer ne işe yarar?

İmmobilizer nedir,  İmmobilizer ne işe yarar, İmmobilizer nasıl çalışır, İmmobilizer devre dışı bırakılabilir mi, İmmobilizer iptali mümkün müdür?

İmmobilizer Nedir?

İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz.

Özellikle immobilizer donanıma sahip araçlar düz kontak yapmak daha güçtür, bu şekilde güvenlik seviyesini bi nebze de olsa artırmış olmaktır.

Bu sistem tamamen güvenlik odaklı olarak 1944 yılında Frank Marugg tarafından bulunmuş ve 1958 yılında yine kendisi tarafından patenti alınmıştır. Gelişen dünya koşullarında; artan hırsızlık olaylarıyla beraber kullanımı standart hale getirilmiştir.

İlk olarak İngiltere’de 1997 yılında devlet tarafından kullanımı zorunlu kılınmıştır. Bunu takiben diğer ülkeler de zaman içerisinde immobilizer sistemini standartlaştırmıştır. Günümüzde tüm yeni model araçlarda bu sistem kullanılmaktadır.

İmmobilizer ne işe yarar

İmmobilizer ne işe yarar?

İmmobilizer sisteminin küçük bir devresi kontak anahtarında bulunur ve kontak anahtarının aslı kontağa takılmadığı müddetçe aracı çalıştırmak mümkün değildir. Anahtarı kopyalasanız dahi kontağı açmaktan öteye gitmeyecektir ve araba çalışmayacaktır.

İmmobilizer nasıl çalışır?

İmmobilizer Anahtarı, kontağa soktuğumuz anda manyetik alan oluşur ve bu manyetik alan elektriksel işaretlere dönüşür. Oluşan manyetik alan iki parça arasında birbirlerinin şifrelerini sorgular ve doğruysa aracın çalışmasına izin verir.

İmmobilizer anahtar  temel olarak, aracın sahte bir anahtarla ya da başka bir şekilde zorla çalıştırılmasını engeller.

İmmobilizer iptal edilir mi?

İptali için öncelikle immobilizer sisteminin bulunduğu araç anahtarının açmanız gerekiyor. İçinde bu sistemin çalışmasına yardımcı olan devreyi zarar vermeden çıkaracaksınız. Bu çipe benzer yapının içinde araç içinde bulunan alıcıya gönderilecek kodun şifresi bulunmaktadır. Ardından kontağın içine gelen elektriği dolaylı yoldan değil direkt olarak bağlanılması gerekiyor.

Bu iki işlemi de dikkatli bir şekilde yapmanızın ardından aracınızın kontağına uyan her anahtar ile aracınız çalışacaktır. Güvenlik açısından büyük bir sıkıntı olduğunu tekrar değinmeliyiz. Bu işlemin bir başka yapılma nedeniyse yere düşen anahtarın içindeki çipin bozulması ve görevini yerine getirememesinden korkulmasıdır. Bunun için oto sanayilerde özel hizmet veren anahtar tamircileri bulunmaktadır. Onlardan bu konuda yardım alabilirsiniz.


Filmlerde görüp posterleri ile duvarlarımızı süsleyen 90’lara Damgasını Vuran En İyi Spor Otomobiller ‘i sizler için derledik.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu