Akıllı telefonlarımızın en büyük sorunu, pilinin çabuk tükenmesi. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yedek pil taşımak istemiyorsanız, izleyebileceğiniz iki yol var: Büyük pile sahip bir telefon kullanmak veya hızlı şarjdan faydalanmak. Peki Hızlı Şarj Nedir, Nasıl Çalışır?
Hızlı Şarj Nedir, Nasıl Çalışır?
Hızlı şarj cep telefonu ve cep telefonu işlemcisi üreticileri tarafından geliştirilen cep telefonumuzu veyahut mobil cihazımızı mümkün olduğundan daha kısa sürede şarj etmemizi sağlayan bir teknolojidir.
Her telefon, içerisinde güç yönetimini sağlayan bir devreye sahiptir. Bu devre, pilin belirli bir süre içinde ne kadar güç alacağını kısıtlar. Hızlı şarj, bu kısıtlamayı etkin bir biçimde azaltır. Güç adaptörü yeterince güç sağlıyorsa ve telefon, bu ek gücü alabiliyorsa, telefonunuz daha hızlı şarj olacaktır.
İşlemcilerin elektrik akımını kontrol etmesi mantığına dayanan Quick Charge, Qualcomm tarafından 2013 yılında duyuruldu. Quick Charge 1.0 ile %40 daha hızlı şarj olan telefonlar ; 2014 yılında yapılan Quick Charge 2.0 güncellemesi ile, %75 oranına kadar hızlı şarj edilebilmeye başlandı. Ayrıca teknoloji, telefon donanımlarına ve şarj cihazlarına da uygulandı. Quick Charge 3.0 ile ise şarj süresinin 4 kata kadar kısalması mümkün hale geldi.
Telefonumda hızlı şarj var mı?
Hızlı şarj için şu üç şeye ihtiyacınız var:
1. Hızlı şarj destekli telefon veya tablet.
2. Yüksek voltajlı adaptör.
3. İyi bir USB kablosu.
Telefonunuzda Hızlı şarj veya “Quick Charge” özelliği yoksa, bu özelliği ona ekleyemezsiniz. Bu durumda yüksek voltajlı bir adaptör kullanmanız, şarj süresini kısaltmayacaktır. Benzer şekilde Hızlı Şarj destekli bir telefon, standart bir adaptör kullandığınızda hızlı şarj olmayacaktır.
Telefonunuzun Quick Charge’ı destekleyip desteklemediğini buradaki listeden öğrenebilirsiniz. MediaTek’in Pump Express’i ise şu an sadece birkaç cihazda destekleniyor.
Hızlı Şarj Nedir, Nasıl Çalışır konumuza devam ediyoruz.
Bir Quick Charge kablosunun özellikleri
Quick Charge, kablo olarak USB, USB Type A ve yeni USB Type C‘yi destekliyor ancak kablonun en az 24 AWG (American Wire Gauge) olması gerekiyor. Burada daha düşük değer, daha büyük kablolar anlamına geliyor ve genellikle şu şekilde yazılıyor: 28/24 AWG. İlk sayı, veri kablosunun boyutunu söylerken ikincisi, güç telinden bahsediyor. Hızlı şarj için en az 24 AWG’ye ihtiyacınız var. 20 AWG USB kabloları, hızlı şarj için ideal olacaktır.
İlginizi çekebilir :Telefon yada Tablet Nasıl Daha Hızlı Şarj Edilir?
0’dan 100’e değil, 0’dan 60’a
Hızlı şarj, 10 bardağı büyük bir sürahiyle doldurmaya benziyor. Başta bardakları hızla doldurabilirsiniz, ancak 6 bardak dolduktan sonra hangilerinin boş olduğunu arayıp bulmanız gerekecektir ve bu, daha çok zaman alacaktır. Benzer şekilde hızlı şarj boş pillerde kendini gösterse de, pil seviyesi yüzde 60’lardayken aynı hızı elde edemeyeceksiniz. Qualcomm bunu Quick Charge 3.0‘da çözmek istiyor, ancak henüz çalışmalarını tamamlamış değil. Bu arada yüzde 60’ın kabaca bir oran olduğunu söyleyelim – bazı telefonlar, yüzde 75’lere kadar hızlı şarj edebiliyor.
Marka önemli değil
Burada önemli bir nokta, hızlı şarj için kullanılan adaptörlerin bugün belirli bir standarda ulaşmış olması. Yani hangi telefonda hangi adaptörü kullandığınızın çok fazla önemi yok. Örneğin hızlı şarj özellikli bir Motorola şarj adaptörünü HTC One M8’i hızlı şarj etmek için kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir :Android Telefonlarda Şarjı Daha Uzun Süre Kullanmanın Yolları
Hızlı Şarj Nedir, Nasıl Çalışır konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Düşünce ve önerilerinizi mutlaka yorum kısamına yazmanızı bekliyoruz.