Hızlı RAM mi Fazla RAM mi daha önemli? RAM yükseltmek gerekli mi? Ne kadar RAM işimi görür?
Yanıt vermeyen programlar, gecikmeli yükleme süreleri ve genel olarak yavaş bir bilgisayar sizi hayal kırıklığına uğrattıysa, bunun sorumlusu muhtemelen RAM eksikliğidir.
RAM olarak adlandırılan rastgele erişim belleği, bilgisayarınızın düzgün çalışmasının anahtarıdır. Bu, özellikle ofis programları, multimedya düzenleme paketleri ve yoğun grafik kullanan oyunlar gibi günümüzün belleğe aç uygulamaları için geçerlidir. Çalışırken müzik dinlemek, dosya indirirken film akışı yapmak, arka planda düzinelerce sekme açıkken bir elektronik tabloyu düzenlemek gibi şu anda ne kadar çoklu görev yaptığımızı ekleyin ve RAM’inizin genişletilmesi gerekiyor.
Peki, bilgisayarınızın ne kadar RAM’e ihtiyacı var?
RAM Neden Önemli?
Bir bilgisayarda yaptığınız hemen hemen her şey, yeterli belleğe sahip olmanıza bağlıdır. Yani genel gereksinimlerinizi karşılamak için yeterli RAM’e sahip olmanız gerekir.
Arka planda sürekli çalışan sistem güncellemeleri ve güvenlik yazılımları gibi RAM tüketen birçok işlem vardır.
Bu şekilde bahsetmemiz RAM’in tek bellek depolama kaynağı olduğu anlamına gelmez; bellek depolaması için katı hal sürücüleri (SSD) veya sabit sürücüler (HD) de kullanılır. RAM, önceki bir eylemi geri almak gibi kısa süreli depolama için kullanılırken, bir belgeyi kaydetmek gibi uzun süreli depolama için SSD’ler veya HD’ler kullanılır.
RAM’i bilgisayar işlemcinizin hızlı ve sık erişmesi gereken dosyaları depolamak için kullandığı kısa süreli bir tür belleği olarak düşünün. Bu bellek alanı ne kadar geniş olursa bilgisayarınızı yanıt vermesi de o kadar hızlı olur.
Bilgisayarınız çalıştırmak istediğiniz programları açmakta zorlanıyorsa ve yavaşlıyorsa bu daha fazla RAM’e ihtiyacınız olduğu anlamına gelmektedir. Bu yavaşlama, bilgisayarınızın görevleri RAM’den sabit diskinize aktarmak zorunda kalmasından kaynaklanır.
Birkaç yıl önce yeterli belleğe sahip olan ancak artık günümüzün taleplerini karşılamayan eski bir bilgisayar kullanıyorsanız, RAM’iniz düşük olabilir.
Hızlı RAM mi Fazla RAM mi?
RAM kapasitesi megabayt (MB), gigabayt (GB) veya terabayt (TB) cinsinden ölçülür.
RAM miktarını artırmak, geçici dosyalar için sabit sürücünüzü kullanma gereksinimini azaltır. Ancak ne kadar RAM eklerseniz ekleyin bir süre sonra tıkanma noktasına ulaşmanız muhtemeldir. Bunun yerine, aynı miktarda olsa bile sahip olduğunuz RAM’den daha hızlı RAM satın alarak daha fazla performans sağlayabilirsiniz.
RAM’inizin hızını belirleyen birkaç faktör vardır.
Frekans, maksimum bant genişliğini etkiler; bu, bir seferde bellek çubuğunuza gidip gelen veri miktarıdır. Gecikme, RAM’in bir isteğe ne kadar hızlı yanıt verebileceğini etkiler.
Frekans megahertz (MHz) cinsinden ölçülür. Örneğin, DDR4 RAM, 1600MHz ile 3600MHz arasında frekanslara sahipken, RAM’in en son sürümü olan DDR5, 3200MHz ile 8400MHz arasında bir frekans aralığına sahiptir. Oysa RAM gecikmesi bir dizi sayı (16-18-18 gibi) olarak görünür ve siz bunların daha düşük olmasını istersiniz.
Kapasite ihtiyaçlarınız karşılandıktan sonra, sıklığı artırmak ve gecikmeyi azaltmak, daha fazla RAM yerleştirmekten daha belirgin bir sonuç verebilir. Ne kadar fark göreceğinize gelince, bu duruma göre değişir.
Bilgisayarda Ne Kadar RAM Olduğu Nasıl Kontrol Edilir?
Daha iyi bilgisayar performansı için RAM’inizi yükseltmeye karar verirseniz, ilk adım bilgisayarınızın RAM miktarını belirlemektir. İşlemcinin 32 bit mi yoksa 64 bit mi kullandığını da kontrol etmeniz gerekir.
- Başlat Menüsüne sağ tıklayarak ve Sistem kısmına girin.
- Sistem bölümünde, takılı belleğin (RAM) yanında bilgisayarınızın sahip olduğu RAM miktarını kontrol edebilirsiniz.
Ne Kadar RAM’e İhtiyacınız Var?
Ne kadar RAM’e ihtiyacınız olduğu veya RAM’inizin ne kadar hızlı olması gerektiği sorusu, bilgi işlem taleplerimiz geliştikçe değişir.
Bundan birkaç yıl önce çoğu görev için 16GB’tan fazla RAM’in yeterli olurken günümüzde, özellikle oyun, video düzenleme, programlama veya başka bir şeyle ilgileniyorsanız, her zamankinden daha fazla RAM’e ihtiyacınız olacaktır.
Özellikle sık sık belleğiniz tükeniyorsa RAM’i 32 GB’a yükseltmek iyi bir seçenek olabilir.
Dikkate alınması gereken başka bir RAM hız sınırlaması, ana kartınızdır. Anakartınız, RAM hızında başka bir sınırlayıcı faktördür. 3600 MHz RAM satın alırsanız, ancak anakartınız yalnızca 3200 MHz’i desteklerse, bu hız ile sınırlandırılacaktır.
3200 MHz DDR4 RAM’den 3600 MHz DDR4’e yükseltme çoğu insan için gözle görülür bir yükseltme sağlamayacak, ancak DDR4 RAM’den DDR5 RAM’e yükseltme sağlayacaktır.
Tabii ki, değişikliği yapmak için tüm anakartınızı yükseltmeniz gerekecek, ancak bu yükseltme, makinenizde fark edilir derecede hızlı performans sağlayacaktır. Ayrıca, önemli bir RAM yükseltmesi de gözle görülür performans artışları sağlayacaktır.
Örneğin, sürekli olarak belleği tükenen 4GB RAM’e sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız ve 16GB RAM’e yükseltirseniz, farkı göreceksiniz. Hız söz konusu olduğunda, benzer bir hikaye. RAM hızınızı 1300MHz’den 3600MHz’e yükseltmek gözle görülür bir fark yaratacaktır.
Sık Sorulan Sorular
4 GB RAM yeterli mi?
4 GB RAM, temel bir bilgisayar modelini çalıştırmak için gereken minimum bellektir. Bununla birlikte, aynı anda internette gezinme, e-posta ve bazı kelime işlemciler gibi iki veya daha fazla programı her çalıştırdığınızda sisteminiz muhtemelen yavaşlayacağından, minimum düzeyde zaman verimli bir şekilde kullanılmayabilir. Bu nedenle, eski bir sistem çalıştırmıyorsanız, genellikle sisteminizi 8 GB RAM ile çalıştırmanızı öneririz.
8 GB RAM yeterli mi?
8 GB RAM, sıradan bilgisayar kullanıcıları için önerdiğimiz bellek miktarıdır. Kullanımınız internette gezinme, e-posta, çok sayıda ofis programı, flash oyunlar ve çoklu görev içeriyorsa, bu bellek düzeyi yeterli olacaktır.
16 GB RAM yeterli mi?
16 GB RAM, ekstra hız ve sorunsuz çalışma arayan orta düzey kullanıcılar için önerdiğimiz bellek miktarıdır. Bu, özellikle birden fazla programı aynı anda açıp çalıştırma eğilimindeyseniz faydalı olabilir. Bu aynı zamanda sıradan oyuncular ve standart iş profesyonelleri için iyi bir RAM seviyesidir.
32 GB RAM çok mu?
32 GB RAM, ciddi oyuncular, mühendisler, bilim adamları ve giriş seviyesi multimedya kullanıcıları için önerdiğimiz bellek miktarıdır. Bu düzeyde RAM programların sorunsuz çalışmasını sağlar.
64 GB RAM çok mu?
Üst düzey kullanıcılar için genellikle 64 GB RAM önerilir. En yüksek yenileme hızı ve çözünürlükte çalışan oyunlar, 3B modelleme uygulamaları, 4K veya 8K fotoğraf veya video düzenleme yazılımları gibi yoğun RAM kullanan programların profesyonel bir kullanıcısıysanız, bilgisayarınızın belleğini geleceğe hazır hale getirmek isteyebilirsiniz.