Bu yazımızda TV ve akıllı telefon kameralarında karşımıza çıkan High Dynamic Range yani HDR nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır detaylı olarak ele alacağız.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yeni çıkan teknolojik cihazlar sayesinde hayatımıza bir çok yeni terimde girmiş oldu. HDR’de bunlardan biri. TV alırken yada en youn olarak kullandığımız telefonların kameralarında karşılaşıyoruz bu terimlerle. Peki HDR nedir? HDR ne işe yarar?
HDR nedir?
Açılımı High Dynamic Range yani Yüksek Dinamik Aralık olan HDR, fotoğraflarda uygulanan bir pozlama tekniği, televizyonlarda ise bir yayın formatıdır. HDR aynı kareyi birden fazla kez farklı ışık yoğunluğunda çekmek ve bu kareleri bilgisayar ortamında üst üste bindirmek anlamına gelir.
HDR nasıl çalışır, ne işe yarar?
Bir fotoğraf veya video çekerken, kareye güçlü bir ışık vuruyorsa HDR özelliği görüntüyü düzelterek çekim kalitesini arttırır.
HDR, adından da anlaşılacağı gibi, fotoğraflara daha fazla “dinamik aralık” eklemeyi amaçlayan bir yöntemdir, burada dinamik aralık bir fotoğraftaki ışığın karanlığa oranıdır. Sadece bir fotoğraf çekmek yerine, HDR farklı pozlamalarda çekilen üç fotoğraf kullanır. Daha sonra bu üç görüntüyü bir araya getirmek ve her fotoğrafın en iyi kısımlarını vurgulamak için görüntü düzenleme yazılımını kullanabilirsiniz.
TV’de HDR nedir?
Bir televizyon ya da monitörün HDR uyumlu olması demek, ekranda gördüğünüz görüntüde bulunan renklerin bindir tonunu görüyor olmanız demektir. Bu pek çok farklı renk tonu sayesinde, izlediğiniz görüntü bir derinlik ve derinlik sonucunda da bir gerçeklik kazanır.
Örneğin, çok karanlık bir mağara sahnesinde, HDR TV’ler mağara duvarlarının görünümü ve renginin yanında dokusunu da gösterir. Okyanusun üzerinde bir yat bulunan bir sahnede ise, güneşin parladığı arka plandan bağımsız olarak güneş ışınlarının parladığı tek tek açıkça görülür.
HDR uyumlu bir televizyonun en önemli özelliği sunduğu parlaklık aralığıdır. Klasik televizyonlar ya da monitörlerden daha yüksek ve düşük parlaklıklar sunabilen bir televizyon, görüntüdeki renklerin ve ışık değişimlerinin tamamını görmenizi sağlar.
Çeşitli HDR standartları vardır, ancak ‘HDR10’ en yaygın kullanılanıdır. Son zamanlarda, HDR10+ adı verilen yeni bir teknoloji kullanıma sunulmuştur ve bununla HDR10 arasındaki fark dinamik meta verinin* mi yoksa statik meta verinin mi kullanıldığıdır.
Dinamik HDR teknolojisi, her sahneye meta veri uygulama ve ardından statik HDR teknolojisine kıyasla daha optimize bir görüntü kalitesi sunma anlamına gelir.