HDMI’ın açılımı; High Definition Multimedia Interface. Türkçe olarak, Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü denilebilir. HDMI teknolojisi, yüksek çözünürlüklü görüntü taşıyan veriyi, ses ile birlikte taşıyabilme amacıyla geliştirildi. (Bakınız: HDMI Kablo Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?)
Esasında HDMI kablodan kaynaklanan sorunlar çok fazla yoktur. Genelde bu tür sorunların sebebi, yanlış kablo kullanımı ya da uyumsuz protokollerdir. Fakat kimi zaman öyle bir sorun ile karşılaşılabiliyor ki, ne kadar kablolarla uğraşsak fayda etmiyor. Bu gibi durumlar çok sık olmasa da, çözümlerinin akılda bulundurulmasında fayda var. Elimizden geldiğince bu tür sorunları ve çözümlerini sizlere sunmaya çalıştık. Sorun/Çözüm şeklinde giderek, bu sayede sorunların daha rahat tespit edilmesini amaçladık.
Sorun: 3DTV üzerinden 3D film izlerken görüntü gelmiyor.
Çözüm: Eğer 3D teknolojisini destekleyen bir televizyon üzerinden 3D yayın izlemek istiyorsanız, sisteminizdeki tüm ilgili kabloların, 3D sinyalini taşıyabilecek kapasitede olması ve uygun protokolleri desteklemesi şart. HDMI 1.4’ten düşük protokoller 3D teknolojisini desteklemiyor. Öte yandan, eğer HDMI protokolünüz 1.4 olmasına rağmen bu sorun ile karşılaşıyorsanız, varsa eğer, ev sinema sisteminizin receiver’ını kontrol edin. Sistemin receiver’ı 3D teknolojisini desteklemiyorsa, 3D destekli bir televizyon ve 3D Blu-ray oynatıcıya sahip olmanın ayrıcalıklarından faydalanmak mümkün olmayacaktır. Eğer bu da işe yaramıyorsa, Blu-ray ayarlarınızı kontrol etmenizde fayda var. Piyasadaki kimi oynatıcılarda 3D içerik desteği bulunmasına rağmen, varsayılan değer olarak “kapalı” konumda bulunuyor olabiliyor. Blu-ray oynatıcının ayarlarına girerek, 3D desteği kapalıysa açmalısınız.
Sorun: 3DTV üzerinden 2D film izlerken görüntü gelmiyor.
Çözüm: Kimi 3DTV’ler, 3D içerik oynatacakları zaman 2D, yani 2 boyutlu görüntü ileten sinyalleri kabul etmeyebiliyor. Böyle bir sorunla karşılaştığınız zaman, televizyon ayarlarına girerek görüntü desteğini otomatik olarak değiştirmeniz gerekebilir. Bu sayede televizyona iletilecek olan sinyallerin 3D sinyalleri olma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
Sorun: Blu-ray oynatıcı üzerinden televizyona görüntü ya da ses gelmiyor.
Çözüm: Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda, bakmanız gereken ilk ayar, Blu-ray oynatıcınızın HDMI desteğine bakmak olmalı. Kimi Blu-ray oynatıcılarda, tıpkı 3D içerik desteğinde olduğu gibi, HDMI desteğinde de varsayılan değer olarak “kapalı” işaretlenmiş olabiliyor.
Sorun: Görüntü alıcıyı HDTV’ye bağlandığında görüntü gelmiyor.
Çözüm: Belki de HDMI sorunları arasında, sorunun sizin kablonuzdan kaynaklanmadığı tek sorun bu tür bir sorundur. Genellikle, alıcıdan kaynaklanan sorunlar sonucunda alıcı ile HDTV arasında görüntü iletişimi sağlanamaz. Bu tür bir sorun ile karşılaşıyorsanız ve sorunun görüntü alıcınızdan kaynaklanmadığına eminseniz, o halde geriye sadece HDMI kablonun herhangi bir darbeye maruz kalması sonucu çalışmaması kalıyor, ki bu da sıra dışı bir darbe olmadığı sürece zor bir ihtimal diyebiliriz.
Sorun: AV Receiver bağlı görüntü kaynağı ile HDTV arasında ses, tek kanaldan geliyor.
Çözüm: Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, HDMI kabloları çift taraflı iletişim sağlayabiliyor. Kimi durumlarda ise (DDC hattının HDMI kablo içerisindeki veriyi düzgün temin edememesi gibi) HDMI kablonun taşıdığı veri, iletilemeyebiliyor. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken ilk iş, AV Receiver ile birlikte HDTV ve görüntü kaynağını kapayıp açmak olmalı. Eğer sorun, DDC hattından kaynaklanıyorsa, hattı sıfırlamak işe yarayacaktır. Aksi halde, sorun için bir uzman çağırmanızda fayda var.
Sorun: Görüntü bir anda donup kalıyor. Kapatıp açınca düzeliyor.
Çözüm: Özellikle eski model HDTV’lerde ve/veya HDMI kablolarda sık rastlanılan bir sorun da, görüntünün donup kalması. Bazen de donup kalmak yerine direkt kapanabiliyor. Bu gibi bir sorun ile karşılaştığınız zaman, cihazları bir süre kapalı tutmakta fayda var. Sorunu engellemek için ise, cihazlara fan tarzı soğutucu birkaç aparat eklemek gerekecektir. Zira, bu tür sorunlar genelde eski model ürünlerde görünür ve sebebi de, HDMI girişinin görüntü işleme kartlarına yakın olmasıdır. HDMI giriş ısındıkça HDTV veya görüntü kaynağının görüntü işleme kartı arasındaki kısa mesafeden dolayı kart da ısınacaktır ve bir süre sonra işlem yapamaz hale gelecektir. Mevcut soğutma sisteminin yetersiz geldiği durumlarda da böyle bir sorun ile karşılaşılabilir. Bu durumda, cihazın fanını temizlemekte ve tozdan arındırmakta fayda var