Yeni bir bilgisayar aldıysanız ve içindeki Harddisk SSD’mi HDD’mi öğrenmek isteyebilirsiniz. Laptop yada masaüstü bilgisayarınızın ne tür bir disk taşıdığını öğrenmek oldukça kolay.
Samsung şirketi tarafından üretilen SSD (Solid-State Disk)’ler içerisinde hareketli manyetik disklerin bulunduğu sabit disklere oranla, daha düşük güç tüketimi, yüksek dayanıklılık, hafiflik ve performans artışı gibi özelliklere sahiptir.
SSD kartların içerisinde hareketli parça olmadığı için hem daha sessiz hem de normal sabit diske göre yaklaşık %150 daha hızlıdır ve üstelik daha az yer kaplamaktadır.
Hardiskiniz SSD’mi HDD’mi öğrenin!
Bilgisayarınızın içerisinde diskiniz SSD’mi HDD’mi öğrenmenin 2 basit yolu var.
1.cisi Windows’un Disk Birleştirme özelliği.
Birleştirme aracı parçalanmış sürücüleri birleştirmenin yanı sıra fiziksel diskleriniz hakkında da bilgiler sunar.
Öncelikle Disk birleştiriciyi çalıştırın. Bunun için “Denetim Masası”nı açarak burada bulunan “Yönetimsel Araçlar”ı ve ardından Sürücüyü Birleştir ve iyileştir” bölümünü açın.
Birleştirme aracı açılır açılmaz, tüm bölümlerinizi ana ekranda göreceksiniz. “Medya Türü” bölümüne bakarsanız, ne tür bir sabit sürücünüz olduğunu görebilirsiniz. Bir SSD’niz varsa, araç “Katı Hal Sürücüsü” olarak listelenir.Normal bir mekanik HDD sabit sürücünüz varsa, “Sabit disk sürücüsü” olarak listeler.
2.ci olarak Windows PowerShell’i kullanabilirsiniz.
Başlat arama menüsünde “Windows PowerShell” i arayın, sonucu sağ tıklayın ve “Yönetici Olarak Çalıştır” seçeneğini seçin.
PowerShell penceresinde Get-PhysicalDisk yazın ve komutu çalıştırmak için Enter tuşuna basın. Bu komut, sisteminizdeki tüm sabit sürücüleri, her fiziksel sürücüyle ilgili seri numarası, sağlık durumu, boyut vb. Gibi çeşitli yararlı bilgilerle tarar ve listeler.
SSD ile HDD Arasındaki Farklar
Sabit diskler (HDD) verilerini dönen diskler üzerinde depolar; SSD’lerin ise hareketli parçaları yoktur. SSD’ler daha pahalı USB bellek gibidir. SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.
SSD’lerin HDD’lere göre avantajı, hızıdır. Sabit disklere göre SSD’li bilgisayarlar ve uygulamaları çok daha hızlı açılır. Bilgisayarların iş, oyun veya eğitim amaçlı gibi her türlü kullanımlarda , SSD’lerin farkı belli olur.