Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne işe Yarar ?

Bilgisayar satın alırken power supply değerini göz önünde bulundurmamız gerekir. Güç kaynağının kaç watt olduğu bilgisayarın performansını etkileyeceğinden iyi bir güç kaynağı olması önemlidir.

Güç kaynağı hakkında bilmeniz gerekenleri Güç kaynağı nedir, Güç Kaynağı alırken nelere dikkat edilmeli yazımızda ayrıntılı olarak anlatıyoruz.

Bilgisayarların içerisindeki birçok farklı sistemin çalışabilmesi için güce ihtiyacı vardır.Kesintisiz güç kaynağı; elektronik aletleri şebeke beslemesinin kesilmesi ihtimaline karşı korumaktadır.

PSU (Power Supply Unit) Güç kaynağı bilgisayardaki donanımlarını çalıştırarak gerekli enerjiyi eşit miktarda dağıtabilmek için kullanılan parçadır.

Güç Kaynağı Nedir ?

Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne işe Yarar ?

Güç kaynağı (PSU-Power Supply Unit) bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır.

Örneğin; cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptör, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdır.

Güç kaynağı genellikle bilgisayar içerisinde metal bir kasaya yerleştirilen, içinde transformatör veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin düzgün bir biçimde çalışması için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.

Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Girişi 110-120 Watt veya 220-250 Watt çıkışları anakarta giden +/-12 Watt (çoklu çıkış) ve disk sürücülerine giden +/-5 Watt çıkışlar bulunmaktadır. Bu güç kaynaklarını fazla ısıdan korumak için ayrı bir fan bulunmaktadır.

Güç kaynaklarının en büyük getirisi standart bir anakartın tek bir 20 pin konnektörle elektriksel güç ihtiyacını sağlayabilmesinin yanında yazılım yolu ile bilgisayarın kapatılmasına da izin vermesidir.

Güç kaynağı işlemci ve RAM yuvalarına yakın bir konuma alınıp, üzerindeki fan ile sistem içerisindeki sıcak havanın da emilip dışarıya atılması amaçlanmaktadır. Büyük bir ısı kaynağı olan güç kaynakları ancak yeterli bir fan ile kendisini soğutmanın yanında sistem içerisindeki havanın emilmesine de yardımcı olmaktadır.

Güç Kaynağında Neler Bulunur ?

Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne işe Yarar ?

Bilgisayar güç kaynağı, genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.

Güç kaynaklarının içerisinde ATX  anakart bağlantı çıkışı, dört adet  5V ve 12V sabit disk ve kompakt disk, iki adet 5V ve 12V diske sürücü çıkışları bulunur.

Günümüzde neredeyse her bilgisayarcıda bulabileceğimiz güç kaynaklarının içerisinde 1 adet AT veya ATX anakart bağlantı çıkışı, dört adet +5V ve +12V sabit disk ve kompakt disk, iki adet +5V ve +12V disket sürücü çıkışları yer almaktadır.

Anakart bağlantı çıkışları üzerinden bağlanan kablolar sayesinde tüm parçalara elektrik dağılımları gerçekleştirilmektedir.

Ek olarak güç kaynakları bilgisayarın çalışma süresi boyunca hiç durmadıklarından dolayı iç donanım düzeninin bozulmaması, ısınarak yanmaması ve hava sirkülasyonunun sağlıklı yapılabilmesi için elektrik motorlu fan bulunmaktadır. Bu fan gerekli ısı ortamını dağıtmak ve sürekli güç kaynağını soğutmakla görevlidir.

Güç kaynağı nedir yazımıza devam ediyoruz.

Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?

Normal şartlarda güç kaynaklarını tek başına çalıştırmak zordur. Güç kaynakları anakart üzerinden çalışma sinyali yani işareti alırlar (yani anakarta bağlayıp bilgisayarın güç düğmesine basmanız yeterlidir).

Bu çalışma sinyali anakarta giren kalın kablo demetlerindeki bir kablo üzerinden gelmektedir. Sonuç olarak çalışma sinyalini alan kaynak çalışmaya başlar.

Bir başka anlatımla açıklayacak olursak; bilgisayarın içerisinde bulunan güç kaynağını çalıştırmak için iki yol bulunmaktadır. Eğer güç kaynağı kasanın içerisindeki anakarta bağlı durumdaysa 5-12-3.3 volt değerleri kolaylıkla ölçülmektedir.

Optik sürücülerin bağlandığı 4 pinli güç kablosunu siyah iki pinden birinin içine avometrenin siyah probu takılır. Diğer kırmızı probu kırmızıya takarak 5 volt göstermeli sarı olana takıp 12 volt göstermelidir.

İkinci yol ise; anakarta bağlı olan tüm güç kabloları dikkatli bir şekilde sökülmelidir. Yeşil ile siyah uçlardan biri kısa devre edilir ve güç kaynağınız çalışmaya başlar. Bu arada çalıştığı, fanın dönmesinden anlaşılmaktadır. Kısa devre yapılan kablo çıkarılmaz, çıkarıldığı anda güç kaynağı pasif konuma geçecektir.

Bilgisayar satın alırken power supply değerini göz önünde bulundurmamız gerekir. Güç kaynağının kaç watt olduğu bilgisayarın performansını etkileyeceğinden iyi bir güç kaynağı olması önemlidir.

Bilgisayarı açıp günlerce hatta haftalarca kapatmayanlardansanız bilgisayar uzun süre açık kalırsa ne olur, bilgisayarı kapatmamanın zararları var mı yada bilgisayarı kapatmak ne faydalar sağlar gibi soruların cevaplarını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

Güç kaynağı nedir yazımızda son olarak güç kaynağı alırken dikkat edilmesi gerekenlere yer vereceğiz.

Güç Kaynağı alırken nelere dikkat edilmelidir ?

  • “Tek ekran kartlı bir bilgisayar kasası için 500W’lık güç kaynağı yeterli olur” gibi klişe laflara doğrudan inanmamak gerekir. Çünkü günümüzde ekran kartının yanı sıra birçok parça yüksek güç tüketimine sahip olabiliyor.
  • Bu yüzden de kesin olarak hesap yapmadan güç kaynağı satın alınmamalı. “Bu hesaplarla uğraşmaya ne gerek var 1000W’lık bir güç kaynağı alalım ve gerisini düşünmeyelim” de diyebilirsiniz.
  • Fakat güç kaynaklarının Watt değeri arttıkça fiyatları da fazlasıyla yükseliyor. Yani güç kaynağını gereksiz derecede fazla güç sağlayan bir model seçmeniz bilgisayarınızın toplam fiyatını da fazlasıyla artırarak bütçenizi zorlayabilir.
  • Bunların dışında güç kaynağı satın alırken sessizliğine ve sahip olduğu sertifikalara da bakmalısınız. Çok gürültülü bir fana sahip olan güç kaynağı sessiz odanızda gereksiz uğultu yaratabilir.
  • Ayrıca 80+ şeklinde birtakım sertifikalar var. Bu sertifikalar güç kaynağının üzerinde yazan Watt değerinin yüzde 80’ini rahatça sağlayabildiğini bize gösteriyor.
  • 80+ Bronze, 80+ Silver ve 80+ Gold gibi tabirleri sıkça görebilirsiniz. Örneğin 80+ Gold sertifikalı ve 700W değerinde bir güç kaynağı düşünelim. Bu güç kaynağı bize kesinlikle 560W ve üzerinde bir güç sunacaktır.
  • Eğer sertifikası olmayan bir güç kaynağı ise üzerinde yazan 700W kadar güç almak imkansızdır diyebiliriz.

Güç kaynağı nedir yazımız sona erdi.

Güç kaynağı nedir yazımızda son olarak güç kaynakları hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

Güç Kaynağı hakkında sık sorulan sorular

Güç kaynağının içinde ne var?

Bilgisayar güç kaynağı, genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.
Güç kaynaklarının içerisinde ATX  anakart bağlantı çıkışı, dört adet5V ve 12V sabit disk ve kompakt disk, iki adet 5V ve 12V diske sürücü çıkışları bulunur.

Güç kaynağı olmadan bilgisayar çalışır mı?

Güç kaynağı şebekeden gelen yüksek voltajlı elektriğin voltajını düşürüp bilgisayar bileşenlerine iletir. Güç kaynağı olmadan bilgisayarı çalıştırdığınız zaman voltaj dengesizeliğinden bilgisayar donanımları yanabilir.

Güç kaynağı yetersiz olursa ne olur?

Güç kaynağı yetersiz kaldığında  rasgele yeniden başlatma veya kilitlenme gibi sistem kararsızlığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bilgisayar güç kaynağı ne kadar olmalı?

Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-600 Watt güçtedir.
Sisteminizin 500 watt (genel oyun sistemleri için yaygın bir numara) kullanacağını hesapladıysanız rahatlık sağlaması ve gelecekte yükseltme imkanı için 600 veya 650 watt çıkışlı bir PSU seçmek mantıklı bir seçim olabilir.

Güç kaynağı Arızası nasıl anlaşılır?

Güç kaynaklarının arıza sebebi %90 oranında elektronik kapasitelerdir. Sürekli enerji altında kalan bir bilgisayar güç kaynağı hiç ummadığınız kadar kısa sürede arızaya yol açabilir. Tecrübelerimize göre standart bir güç kaynağı günde 8 saat çalışmak koşulu ile ortalama 3 sene içinde arızalanmaktadır.
Eğer masaüstü bilgisayar kullanıcısıysanız güç kaynağındaki herhangi bir problem bilgisayarın parçalarına yeterli elektrik gitmemesine sebep olacağından bilgisayarınızda problemlere yol açabilir ve hatta diğer parçalara zarar verebilir. Bilgisayarınızın BIOS’undan güç kaynağının yeterli voltajı verip vermediğini görebilirsiniz.

Her güç kaynağı her kasaya uyar mı?

Her güç kaynağı her kasaya uymaz. Seçmiş olduğunuz kasa zaten bir PSU ile gelmektedir.

Güç kaynağı performansı etkiler mi?

Hayır güç kaynağının performansa bir etkisi yoktur.

Bir yanıt yazın

Back to top button