Gorilla Glass Nedir, Gorilla Glass Hangi Telefonlarda var? Gorilla Glass 1, Gorilla Glass 2, Gorilla Glass 3, Gorilla Glass 4 ve Gorilla Glass 5 kullanan telefon modelleri hangisileridir?
Cep telefonumuzun en çok etkileşime girdiğimiz yeri ekranıdır. O nedenle ekranın çizilmesini, zarar görmesini istemeyiz. Telefonlarda dokunmatik ekranların yaygınlaşması ve piyasada oldukça geniş ekranlı telefonlar bulunması sebebiyle telefon firmaları ekranları çizilmelere karşı korumak için önlem almaya karar verdiler.
Gorilla Glass Nedir ?
Gorilla Glass Corning Inc.’in geliştirdiği ve ürettiği, şimdi beşinci nesli olan fiziksel darbelere dayanıklılık için güçlendirilmiş cam tabakadır.
Gorilla Glass, çok ince ve hafif bir yapıda olmasına rağmen, Corning şirketinin alkali-alüminosilikat ile harmanlayarak güçlendirdiği bu cam, normal bir camdan katlarca daha dayanıklıdır.
Son derece hafif ve güçlü darbelere karşı koyabilen Gorilla Glass; akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar başta olmak üzere dokunmatik yüzey mantıklı çalışan bir çok üründe kullanılmaktadır.
Gorilla Glass ne kadar dayanıklı?
Gorilla Glass teknolojisinde aslında sadece cam kullanılmıyor. Kimyasal maddelerle güçlendirilmiş ve özel yöntemlerle 0,4 mm gibi inceliğe kadar inceltilen bir cam teknolojisinden bahsediyoruz. İçerisinde bulunan kimyasal maddelere ek olarak Gorilla Glass teknolojisinde camlar çok daha esnek ve çok daha ince tutulduğu için fiziksel etkilere karşı cam çok daha fazla direnç gösterebiliyor. Üstelik esneyebilen bir teknolojiye sahip olan Gorilla Glass camları sayesinde standart cam sistemlerine göre akıllı telefonlara çok daha yüksek sağlamlık değeri sunuluyor.
İnternet üzerinde Gorilla Glass‘ı denemek amacıyla cep telefonları ve tabletler üzerinde testler yapılmış durumda. Değişik aletler, bıçakları kullanarak Gorilla Glass’a acımasız bir şekilde davranılıyor. Kimisi anahtarlıkla test yaparken, kimisi bıçak ve değişik aletleri kullanarak Gorilla Glass’ın dayanıklılığını kontrol ediyor. Sizlerde Gorilla Glass dayanıklık testlerine gözatarak Gorilla Glass’ın sağlamlığı konusunda daha emin olabilirsiniz.
Gorilla Glass versiyonları nedir, Gorilla Glass Hangi Telefonlarda var?
# Gorilla Glass 1
2005 ve 2006 yılında ortaya çıkarılıp ilk iPhone modelinin çıkışı ve ekranında kullanılmasıyla parlayan Gorilla Glass 1, 250’den fazla cihazda kullanılarak Corning’e daha ilk seride başarıyı getirmişti. iPhone ekranında kullanılan Gorilla Glass’a bir de oleofobik kaplama eklenerek parmak izi kalması azaltılmıştı. İlk iPhone modelinde kullanılan Gorilla Glass tam 1,5 mm kalınlığındaydı.
# Gorilla Glass 2
2012 yılında CES’te tanıtılan Gorilla Glass 2, dayanıklılık alanında pek bir yenilik içermiyordu ancak en büyük inovasyon camın inceltilmesiydi. İlk jenerasyona göre %20 daha ince olan GG 2, 50 kg’lık basıncı kırılmadan taşıyabiliyordu. Dünya çapında oldukça büyük başarıya ulaşan telefon toplamda 600 milyon cihazda kullanıldı ve dönemin flaş hitleri olan Nexus 4, Samsung Galaxy S3 gibi cihazlarda da kullanıldı.
# Gorilla Glass 3
Gorilla Glass 3 ile firma yeni bir üretim işlemine geçti. Bu işlem sayesinde hem incelen hem de dayanıklılığı artan Gorilla Glass, NDR teknolojisi sayesinde ise önceki jenerasyonlara göre çiziklere karşı %35 daha dayanıklı hale geldi. 2013 yılında CES’te tanıtılan GG 3, Samsung Galaxy S4, Motorola Moto G ve Moto X gibi modellerde kullanıldı.
# Gorilla Glass 4
2014 yılında tanıtılan Gorilla Glass 4 ile Corning firması ciddi bir çalışmanın içine girdi. Yapılan anketlere göre ekran kırılmalarının %70’inin nedeni olan yere düşmeler, GG 4 ile tarih olacaktı(!). Yere düşmeye odaklanarak geliştirilen bu yeni nesil cam, önceki jenerasyona göre tam iki kat daha güçlüydü. Galaxy Note 5 ve Zenfone 2 Laser gibi modellerde kullanıldı.
# Gorilla Glass 5
Beşinci nesilde de dörtteki gibi düşmeye karşı dayanıklılığı hedefleyen Corning, önceki nesli dörde katlayarak bu hedefe ulaştı. Laboratuvarda yapılan 1,6 metreden düşme testlerinden sağ çıkan GG 5, firma tarafından sert zeminlere 1 metreden düştüğünde %80 ihtimalle kırılmama garantisine layık görüldü.