İnternet kullanıcısının eli ayağı konumundaki Google’da Aradığınızı Daha Kolay Bulabilmeniz için 9 Süper Taktik konusuyla sizlerle beraberiz.
Google’da arama yapmak başlı başına bir meziyet. Bulmak istediğimiz şey isterse bir elektronik ürün olsun, isterse yıllar önce izlediğimiz bir dizinin baş karakterinin eski fotoğrafı veya yazdığımız tez için bir kaynak zaman zaman Google’ın başındayken internetin karanlık dehlizlerinde kaybolabiliyoruz. Hele ki aradığımız, nadir rastlanan bir şey ise aramalarımızdan olumlu sonuçlar almak çok zaman alabiliyor.
Google’da Aradığınızı Daha Kolay Bulabilmeniz için 9 Süper Taktik
Google’da Aradığınızı Daha Kolay Bulabilmeniz için sadece anahtar kelimeyi girmek yerine başvurabileceğiniz Goole arama taktiklerinden 9’u…
1. Hatırlayamadığınız Sonlar
Bir olayın tam tarihini hatırlamakta zorluk mu çekiyorsunuz ve ya bir filmin adının başı aklınıza geldi sonu mu kayıp? İşte tam bu noktada gene Google yardımımıza koşuyor. Tek yapmanız gereken aradığınız şeyin sonuna ‘*’ sembolünü eklemeniz yeterli.
Örneğin bir filmin isminin sonunu hatırlayamadınız mı? Alın size hatırlamanın yöntemi.
2. Eş Anlamlılar Engelini Aşmak
Bilindiği üzere pek çok kelimenin onunla aynı anlama gelen eş anlamlısı bulunmaktadır.O yüzden de Google’da arama yaparken bazen işler çok karışabiliyor. İşte bu yüzden daha hedef odaklı bir arama yapabilmek için size önerebileceğimiz bir yöntem var. O da bu ‘~’ sembolünü kullanmak.
Örneğin Google’da acı et yemeği tarifleri aramak istiyorsanız ‘acı ~et yemekleri’ şeklinde arama yapmanız sizi direk bu tamlamanın olduğu sayfalara götürecektir. Veya ‘sağlıklı~yiyecekler’ şeklinde yaptığınız bir arama sizi direk sağlıklı akşam yemeği opsiyonlarına veya sağlıklı yemek pişirme tüyolarına yönlendirecektir.
3. Site İçi Aramalar
Daha önce okuduğunuz bir makaleyi veya haberi hangi sitede okuduğunuzu bildiğiniz halde bulamamak hepimizin başına mutlaka gelmiştir. İşte bu noktada gene Google’ın kanatları altına sığınabilirsiniz. Arama butonuna sitenin tam adını uzantısıyla birlikte) yazıp yanına da aradığını makaleyle ilgili anahtar sözcüğü yazarsanız, Google karşınıza direk site içi arama sonuçlarını çıkartacaktır.
Örneğin, ‘bbc.com/turkce Çin’ yazarsanız site içerisindeki Çin kelimesinin geçtiği yazılar karşınıza çıkacaktır.
Google Arama Geçmişi Nasıl Temizlenir
4. Hatırlayamadığınız Kelimeler
Bazen öyle olur ki bir şarkı duyarsınız ama sözlerinden bazılarını tam anlayamazsınız ama şarkıyı sözleri aracılığıyla aramak istersiniz.İşte tam da böyle durumlar için Google hızır gibi yetişiyor.
Hemen bir örnek vererek açıklayalım.
Bir mekandasınız, harika bir şarkı çalıyor sözlerinin tamamını duyamadınız veya bir düşünürün söylediği havalı bir sözü bulmaya çalışıyorsunuz.
Hatırlayamadığınız kelimenin yerine AROUD yazıp hemen bitişiğine parantez içinde hatırlayamadığını kelimenin tahmini harf sayısını yazmanız yeterli.
Örneğin; Ben mesela AROUND(6) mesela ve ya Düşünüyorum öyleyse AROUND(5)
5. Tarih Aralığında Aramalar
Şimdi bahsedeceğim özellikse tam da bizim gibi yaratıcı listeler hazırlayanlara göre. Diyelim ki çok acil belli tarihler arasında vizyona girmiş gerilim filmlerini bulmaya çalışıyorsunuz. Tek tek tarihleri yazmak zor olmalı. O yüzden arama yapmak istediğiniz tarihlerin arasına 3 nokta ‘…’ koymanız yeterli.
Örneğin vizyona giren gerilim filmleri 2000…2015
6. Uzantıda Kelime Araması Yapmak
Bir başka Google’ı bize sunduğu arama kolaylığı ise ‘inurl’ kısa yoluyla uzantı isimi arayabilmek. Bunu somutlaştırabilmek için örnek vermek şart. Defne uzantılı bir internet sayfasını aratmak istiyorsanız ‘inurl:Defne’ yazarak direk uzantı sayfalarına erişebilirsiniz.
7. Benzer Veri Aramaları
Google bize ufak bir tüyoyla aradığımız bir kelimeyle bağlantılı sayfaları kolayca bulmamız konusunda yardımcı oluyor. Bunuda ‘related:’ kullanarak yapıyoruz. Örneğin Sprite ile benzer ürünlerin internet sitelerine ulaşmak istiyorsanız arama butonuna related:sprite.com yazmanız yeterli olacaktır.
8. Daha Hedef Odaklı Aramalar
Google büyük bir bilgi havuzu olduğu için yaptığınız aramalar sizi oldukça fazla sonuca yönlendiriyor, bu durumda zaman zaman arama süresini uzatıyor. Daha hedef odaklı arama yapmak için aramak istediğiniz cümleyi tırnak içinde yazmanız yeterli olacaktır. Aksi takdirde Google o cümleyi oluşturan kelimelerin farklı sıralamalarının da var olduğu sayfaları karşınıza çıkaracaktır.
9. İstenmeyen Arama Sonuçları
İstenmeyen arama sonuçlarından kurtulmanın son bir yolu daha var; eksi sembolünü kullanmak. Örneğin kendinize yeni bir kitap okuma listesi oluşturacaksınız ve yeni kitaplar arayacaksınız. Bu aramayı yaparken macera kitaplarına yer vermek istemiyorsanız ‘ilginç kitaplar –macera’ yazmanız yeterli olacaktır.