Google Play alternatifi uygulama mağazaları ile Android cihazlarınıza uygulama ve oyun indirebilirsiniz.
Android cihazlarınızda Play Store haricinde onlarca kaynaktan uygulama, oyun indirebilirsiniz. Google’ın uygulama mağazası Google Play’e alternatif farklı uygulama mağazası bulunuyor. Bu listede Play Store yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatif market uygulamalarının apk kurulum dosyalarını sundur.
Aşağıdaki mağazaları yükleyebilmek için ilk olarak cihazınızda “Bilinmeyen Kaynaklar”dan APK kurulumlarını aktif hale getirmeniz gerekli.
Uyarı amaçlı şunu hatırlatmak gerekir ki: bilinmeyen kaynakları etkinleştirmek, yüklü uygulamaların Google’ın onay belgesine sahip olmadığı anlamına gelir. Ayrıca, bu mağazalardan indirdiğiniz uygulamaların da Google’ın onay belgesine sahip olmayabileceği anlamına gelir.
Amazon Appstore
Amazon underground olarak da bilinen Amazon uygulama mağazası, ücretli-ücretsiz uygulamalar indirmek için Play Store’un en iyi alternatiflerinden biridir. Neredeyse 334.000 farklı çeşitte uygulama vardır. Amazon Appstore ile ilgili en iyi özellik, “günün ücretsiz uygulaması” özelliğidir. Her gün ücretsiz bir uygulama sunulmaktadır. Her gün düzenli bir şekilde uygulamayı kontrol edenler, birçok popüler uygulamayı tek bir kuruş ödemeden indirebilirler.
F-Droid
F-Droid uygulaması ise diğer Android mağazalarından biraz daha farklı bir yöne sapmış. Temel olarak açık kaynak kodlu ve ücretsiz uygulamalara ev sahipliği yapan mağaza, böylece açık kaynak kodlu yazılımcılığa destek vermeye çalışıyor. Tabii ki bundan dolayı uygulamanın içerisinde pek çok popüler uygulamaya erişmek imkansız fakat bu uygulamaların alternatiflerini kolayca bulabiliyorsunuz.
SlideME
SlideMe, Google Play’in çok iyi hizmet vermediği bölgelerde satış yapmak isteyen cihaz geliştiricilerini hedeflemektedir. Ayrıca uygulama Google Play’e kabul edilmeyen uygulamaları da içerebilmektedir. SlideMe, F-Droid’e göre daha fazla, Amazon Appstore’ye göre ise daha az uygulama ve oyun içermektedir. Uygulamanın arayüzü uzun zamandır güncellenmemiş olsa da halen kullanışlı bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.
Aptoide
Aptoide’nin kullanımı ise birazcık daha farklı. Genel olarak sadece yüksek kaliteli uygulamalara içerisinde yer veren mağaza, Google Play’de ücretli olarak sunulan uygulamaları da ücretsiz olarak sunuyor. Fakat bu ücretsiz olarak sunulan ücretli uygulamaların içerisinde bol sayıda reklam var ve reklam olsun da bedava olsun farketmez diyenlerin tercihleri arasında yer alacaktır.
Güncellik ve uygulama çeşitliliği anlamında Google Play yahut Amazon Appstore’dan pek bir eksiği olmadığını da belirtmek lazım. Eğer yeni bir Android mağazası arıyorsanız kesinlikle göz atmadan geçmeyin.
AppBrain
AppBrain de ücretsiz uygulamalara erişmek isteyenlerin birincil kaynakları arasında. Fakat uygulamada popülerlik kazanmak isteyen ücretli uygulama üreticileri, sık sık bu mağazada promosyonlar düzenliyorlar ve böylece pek çok kullanıcının doğru zamanlama ile ücretli uygulamalara ücretsiz erişmesi mümkün oluyor.