Özellikle internet hayatımıza girdikten sonra adeta kabusumuz olan bilgisayar virüsleri, antivirüs firmalarına binlerce dolar kazandırırken, yüzbinlerce kullanıcıya hayatı zehir etti. Zamanımızın büyük bir kısmını heba eden, verilerimizin mahremiyeti konusunda bizleri endişelere sürükleyen Gelmiş Geçmiş En Bela 5 İnternet Virüsü ‘nü ve bunlardan kurtulmak adına uygulamamız gereken adımları sizler için derledik.
Gelmiş Geçmiş En Bela 5 İnternet Virüsü
1. Funny Scandal!
Limitli internet kullanıcılarının en acı faturalarını sebebiyet veren zalim bir solucan. Öncelikle gizli klasör haline gelerek kendini kamufle eden ve ardından gizli klasörü göster seçeneğini de pasifize eden bu tehlikeli solucan internet ağınızı tabiri caizse sömürüyor! “Format atarsan bilgisayar tertemiz olur!” klişesinin ne denli beyhude olduğunu görmemi sağlayan bu zararlı, anılarımda çok önemli bir yeri işgal ediyor.
Nitekim bu virüs format sonrası da gücünden hiçbir şey kaybetmeksizin ağınızı sömürmeye devam ediyor. Bu tehlikeli zararlıdan kurtulmak için Sil.rar adlı araçla öncelikle ultra gizli klasörlerin bile görünür hale getirilmesi gerekmektedir.
Ardından C veya D kök dizininde bulunan Funny_Scandal.avi.exe gibi isimlerle var olan dosyanın shift+delete ile silinerek bu kabusu bertaraf edilebilir.
2. Reader_s.exe
Tam anlamıyla facia! Hiç mübalağa etmiyorum bu virüs hakkında kitap bile yazılır. Bilgisayarınızdaki tüm .exe dosyalarına enfekte olan ve işlemci, RAM ve internet ağınıza eş zamanlı bir baskı uygulayan acımasız bir canavar! Formatı atarım keyfime bakarım diyen arkadaşlarımızın ise hiç unutamayacakları kötü bir kabustu reader_s. Günlerce, aylarca güvenlik forumlarında tartışıldı ve tüm exelere birden enfekte olduğu tek çarenin low lovel format (HDD’nin fabrika ayarlarına döndürülmesi) olduğuna karar kılındı.
Prevx hariç tüm antivirüsler bu virüs konusunda sınıfta kaldı ve bu benim için önemli bir dönüm noktası oldu. Bu günden sonra antivirüslerin Windows sistemlerini tam manasıyla koruyacağına hiç inanmadım ve hala inanmıyorum ve de tecrübe ediyorum.
Ne acıdır ki bu zararlıdan kurtulmak için Low Level Format ile HDD’nin fabrikaka ayarlarına döndürülmesinden başka bir çare görünmüyor. (Bu işlemden sonra HDD’niz üzerindeki tüm veriler ve bölümler tamamen silinecektir. Yeniden kullanmaya başlamak için diski önce bölümlendirip ardından işletim sistemi kurulumu yapmanız gerekiyor.)
3. Debris
İnsanı USB belleklerden nefret ettiren inatçı bir virüs. Enfekte olduğu USB bellekler vasıtasıyla binlerce bilgisayara nüfuz etti. Virüs enfekte olduğu bellekteki dosyaları isimsiz bir klasöre taşıyarak, ana dizinde güya bizi flasha ulaştıracak sahte bir .exe oluşturuyor. Kullanıcı dosyalarına ulaşmak için bu exe’ye tıkladığında tüm sisteme nüfuz ediyor. Devasa problemlerin zaman kayıplarının önüne geçmek adına sistemimizi Linux çekirdeği üzerinden tarama imkanı veren Kaspersky Rescue Disk ile enfeksiyonlardan arındırmanız gerekiyor.
4. Portalsepeti
Reklam pastasında pay devşirmeye niyetli kötü niyetli kişileri dört köşe eden bir zararlı. Web tarayıcınıza dilediği gibi reklam döşeyip gelir elde etmeye çalışan bu zararlı en çok da “next, next finish”cileri ağına düşürdü.
Virüsten kurtulmak adına çok zamanımızı almayacak çözüm yöntemleri var. Bu tip sıkıntılar için özel olarak geliştirilmiş Advcleaner ile temizlik yapmanız problemi büyük bir ihtimalle çözecektir. İfade ettiğim üzere Advcleaner sadece bu sorunu çözmeye odaklanan, sistemdeki tüm web tarayıcılarını, kayıt defterlerini kontrol edip, zararlıları tespit edebilen güzel araç. Sayısı çok fazla olmasa da bazı sistemlerde olumlu sonuç vermediğini gördük. Bu tür durumlarda Kayıt Defteri Yöneticisini (regedit.exe) açıp zararlının var olduğu girdileri temizlemek etkili bir çözüm yolu olabilir.
5. CryptoLocker
Ve serinin en tehlikelisiyle tanıştırayım sizi. Muazzam bir çalışmanın ürünü olsa gerek Cryptolocker. Ödenmemiş faturanız var, Teslim Almadığınız Kargo Paketiniz Var gibi maillere eklenmiş eklentileri açtıktan sonra tüm verilerinizi karmaşık bir algoritmayla şifreleyen ve ardından web tarayıcı penceresi vasıtasıyla bitcoin üzerinden fidye isteyen bu devasa tehlike pek çok kişiyi ağır mağduriyetlere uğrattı.
Aslında iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki kategoride inceleyeceğimiz bir virüs bu. İyi huylu olanı Shadow Explorer ile dosyalarınızın gölge kayıtlarını geri getirmek suretiyle bertaraf edebilirsiniz. Kötü huylu olanı içinse maalesef şuan için bir çözüm önerim yok.
En İyi 9 Ücretsiz Antivirüs Programı