FreeDOS nedir? FreeDOS bilgisayar almalı mıyım?

Bu yazımızda FreeDOS nedir, FreeDOS bilgisayar almalı mıyım gibi FreeDOS hakkında sık sorulan soruları cevaplayacağız.

FreeDOS nedir?

FreeDOS, Sabit Diskinde herhangi bir işletim sistemi yüklü olmayan bilgisayarlarda bulunan GNU (Genel Kamu Lisansı) kapsamında açık kaynaklı gelişmiş bir DOS tabanlı işletim sistemidir.

Bilgisayarların Free Dos olarak satılmasındaki amaç, insanlara dilediği işletim sistemini kurma özgürlüğü sunmaktır.

Free DOS yüklü bilgisayarlar; serbest piyasada satılan her bir kişisel bilgisayarın üstünde Microsoft İşletim sistemi kurulu olarak satılması, rekabet kurulu’nun kararlarına ve rekabet anlayışına uymadığı için, rakip ürünlerin de (Linux vs.)kullanıcılarına ulaşabilmesi için yada elinde kurumsal anlaşması olan ve / veya elinde FPP ( kutu ) lisansı olan Microsoft müşterilerinin tekrar lisans ücreti ödememesi için üretilen ve satılan ürünlerdir.

FreeDOS bilgisayara Windows nasıl kurulur?

1. Bilgisayarın BIOS ekranından Boot Device (yani bilgisayarın işletim sistemini algılayabileceği ilk aygıt) ayarı yapılır. Bunu bilgisayar ilk açılışta F2 tuşu ile (Bazı bilgisayarlarda F10 ya da F12 de olabiliyor , gerekirse F tuşlarını tek tek deneyerek aşağıdaki mavi ekrana ulaşın).

2. Eğer orjinal bir Windows CD / DVD sine sahipseniz bunu optik okuyucuya yerleştirerek bilgisayarınızı çalıştırın.

Bilgisayar optik okuyucuya (CD/DVD ROM) yerleştirdiğiniz bu medyayı otomatik algılayarak ön yüklemeyi başlatacaktır.

Bundan sonrasında Windows sizi “ileri > ” yönergeleri ile yönlerndirecektir.

En sonunda Windows işletim sistemi kurulduğunda windows un masaüstü ekran görüntüsü gelecektir. Buraya kadar gelmeyi başardıysanız Windows işletim sistemini kurmuşsunuz demektir.

3. Son olarak kurduğunuz işletim sisteminin üzerinde bilgisayarınızda bulunan parçaların (ekran kartı, ses kartı vs.) doğru çalışabilmeleri için bunların sürücülerini de yüklemeniz gerekiyor.

Eğer aldığınız bilgisayar ile birlikte yüklediğiniz işletim sistemine ait Driver CD si çıktıysa sürücüleri buradan yükleyebilirsiniz, eğen çıkmadıysa çünkü bazı bilgisayar üreticisi markalar bu cd yi koyma zahmetinde bulunmuyolar, bu durumda yapmanız gereken bu bilgisayar modeline ait bütün sürücüleri ilgili markanın (ASUS, DELL, LENOVO vs.) resmi web sitesinden tek tek indirmeniz ve o şekilde kurmanız gerekiyor.

Özellikle size tavsiyemiz ekran kartı sürücüsünü en güncel sürümünü indirip o şekilde yüklemeniz.

Bir yanıt yazın

Back to top button