Fotoğraf makinesi aldıktan sonra fotoğraf makinesi tam anlamıyla kullanabilmek için bir çok bilgiyle karşı karşıya kalacaksınız. Aslında fotoğraf makinesini almak düzgün fotoğraflar çekebilmek için atılmış ilk adım. Daha sonra makinenin fotoğraf çekme kapasitesinden tam olarak yararlanmak için makineyle ilgili birkaç temel bilgiler bilmeniz gerekiyor. Bu bilgilerin genellikle en çok akla takılanı olan çekim modlarını bu yazıda inceleyeceğiz.
Hemen hemen her makinede bulunan çekim modlarının manzara modu, makro modu gibi çeşitli çekim modları vardır. Bu modlar doğru çekimlerde kullanıldığında fotoğrafın güzelliği arttıran önemli bir unsurdur. Ancak yanlış çekimlerde kullandığınız zaman çekimin hakkını tam verememiş olursunuz. Şimdi teker teker çekim modlarını inceleyelim.
Otomatik Mod: Çoğu makine bulunan bir moddur. Makineyi bu moda aldığınız takdirde bütün ayarları makinenin otomatik ayarlarına almış oluyorsunuz. Genellikle makineyi yeni alan yada makine ile fotoğraf çekmeyi bilmeyen kişilerin modu kullanıldığı bilinir. Iso, Diyafram, enstantane ile uğraşmayıp sadece deklanşöre basmanız yeterli olacaktır.
Portre Çekimi: İsmini taşıdığı gibi portre çekimleri için kullanılır. Özelliği kişinin ön plana çıkabilmesi için arka planın bulanıklaştırılarak yüzün veya konunun ön olanı çıkmasını sağlamaktır. Bunda verimi tam sağlayabilmek için lensinizde buna uygun olması gerekmektedir çünkü mod lens ayarları ile oynayıp bu görüntüyü yakalamaktadır.
Manzara Mod: Manzarayı daha verimli kullanılmasına olanak vermek için ayarlanır. Netlik tüm alanı kapsar. Buda yüksek derecede alan derinliğini kullanmak anlamına gelmektedir.
Makro Mod: Genellikle küçük obje ve çiçek, ağaç dalı gibi şeylerin çekiminde kullanılır. Bu modu kullanan fotoğrafçılar genellikle önemli bir hataya düşerler buda makro denilince objeye fazla yakınlaşmaya çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Makro objeye yakınlaşarak çekmeniz gereken bir mod değildir. Bu modu verimli bir şekilde kullanabilmek için makro lense ve uzatma tüpüne ihtiyacınız olabilir. Makine bu modta makroya basit olarak kendi kendine ayarlanır. Bu modda tripot ve ışık durumuna göre flaş kullanamız işinize yarayabilir.
Spor Modu: Bu mod aslında haraketli obje veya kişilerin daha verimli olarak işlenmesi için kullanılmaktadır. Normalde hızlı bir kişiyi yada bir şeyi çekerken fotoğrafta görüntünün kayması sizin de başınıza gelebilen oldukça rastlanan bir durumdur. Bu durumu ortadan kaldırmak için uygulanan bu modda görüntüyü sabit bir şekilde dondurabilmenin en verimli yoludur. Enstantane değerlerini en üst düzeyde tutarak çekim yapmaya çalışır makine. Işık koşulların iyi olması çekimde en üst derecede verim alması sağlanmaktadır.
Gece Çekim Modu: İsminde anlaşıldığı üzere ışığın az olduğu durumlarda kullanılır. Makineyi bu moda almanızda makine ışığı en üst düzeyde alabilmek için kendi içinde bazı ayarlamalar yapar. İlk olarak enstantaneyi çok düşüğe alır, diyafram değerini en alt düzeye çeker. Aslında gece fotoğrafların gece net çıkmamasının en büyük nedeni enstantanedir. Bunun önüne geçmek için flaş kullanarak çekimler yapmalı ve açık diyaframlı lensleri tercih etmelisiniz.
Flaşsız Çekim Modu: Işığın yeterli olduğu durumlarda flaşı tercih etmediğiniz durumlarda kullanılır. Flaş genellikle harici ışığında işin içine girmesiyle doğal olmayan bir fotoğraf oluşturur. Genellikle gündüz çekimlerinde flaş pek tercih edilmez. Harici ışığın yaptığı patlamalar fotoğrafta kötü bir görüntü oluşmasına neden olur bunun için flaşı kapatıp ışık yeterliyse çekimlerinize devam edebilirsiniz.
Fotoğrafçılığın geniş bir dünya olduğunu yazının başında da ifade etmiştik. Geniş fotoğrafçılık dünyasının sadece bir parçası olan çekim modları hızlı çekimlerinizde size oldukça yardımcı olacak en önemli unsurların başında gelir. Fotoğrafçılığa daha profesyonel olarak yaklaşmak istiyorsanız bu teknikler size oldukça amatörce görülebilir lakin bu modlarıda bazı durumlarda profesyonel fotoğrafçılarında kullandığını unutmayınız. Fotoğraf makinelerinin bir özelliği olan bu modlar makineyi tam anlamıyla her özelliğini kullanabilmenin en güzel seçeneklerinden biridir.
Fotoğraf kursuna başladığınızda yavaş yavaş bilgileriniz arttıkça bu hazır modları kullanma gereksiniminizde azalacaktır. Her modu elle kendiniz ayarlamalar yapabilerek yapacağınız gibi bazı modları bazı durumlara göre kullanmanız sizin için oldukça artı bir durum oluşturacaktır. Bazı modlar işinizi kolaylaştırmak için kullanılsa da bazı modlar ise bazı durumda gerekli hale gelebilir.