Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sıklıkla karşınıza çıkan FLAC nedir, Windows, MAC, Android ve iPhoneda FLAC dosyası ne ile açılır ve nasıl dinlenir anlatacağız.
Biliyorsunuz çok çeşitli müzik dosya formatları bulunmaktadır. (.MP3, .M3U, .WAV) Dijital müzik sıkıştırma formatları genellikle bir parçayı sıkıştırırken her saniye için belirlenmiş bit oranında sıkıştırma yapar. Bu müzik formatlarının arasında hepimizin hem fikir olduğu üzere en popüleri mp3 formatıdır. MP3’ler az boyut kaplarlar ve ortalama kalitede olurlar ve dakikada 1 megabyte boyutunda bulunmaktadırlar.
Ses dosyaları konusuna fazla dalmadan FLAC olayına geçelim.
FLAC nedir ?
FLAC (Free Lossless Audio Codec) ücretsiz ve en az kayıpla ses çözücüsü anlamına gelir. Yukarıdada değindiğimiz gibi müzik dünyasında en çok kullanılan format MP3’dür. Ancak MP3′ler her ne kadar kaliteyi koruyarak sıkıştırma yapsa da FLAC çok daha kalitelidir.
FLAC diğer kayıpsız ses formatlarının karşısına ilk defa açık kaynaklı olarak 2001 yılında çıkmıştı. O sıralar Apple kendi ses formatı olan ALAC’ı kullanırken, Microsoft ise WAV ve WMA dosya formatlarını kullanıyordu. Tüm bu dosya formatlarının büyük birer dezavantajı vardı. Apple’ın ALAC formatı sadece iPod ve iPhone kullanıcıları arasında kullanılıyordu. Diğer aygıtlarda kullanılamıyor olması nedeniyle ALAC hiçbir zaman istenen popülariteyi yakalayamamıştı.
FLAC dosyası nasıl açılır ?
Flac sıkıştırma konusunda çok iyi olmasına rağmen kullanışlı olmaması itibari ile pek popüler değildir.Öyle ki, indirdiğiniz dosyayı açabilmek için öncelikle buraya tıklayarak FLAC açma programının indirmeniz gerekiyor.
FLAC açma programı şu şekilde kullanılır;
1 Yazılımı çalıştırın.
2 “Add Files” butonuna tıklayın ve flac uzantılı dosyayı seçin.
3 “Decode” butonuna basın.
4 Açılan DOS ekranı kapandığında işlem tamamdır.
Flac uzantılı dosyanın hemen yanında, WAV biçiminde istediğiniz dosyayı bulacaksınız.
Tüm bunların yanında;
Windows 10’da FLACK açmak için ; Windows 10 ile birlikte gelen Groove Player yardımıyla .flac uzantısına sahip dosyaları açabilirsiniz. Windows’un daha eski sürümlerinden birini kullanıyorsanız Windows Media Player’a buradan indirip kurabileceğiniz bir eklenti yardımıyla FLAC desteği kazandırabilirsiniz.
MAC’de FLACK açmak için ;Mac kullanıcıları iTunes’u kullanarak .Flac uzantısına sahip dosyaları oynatabilirler. Harici bir medya oynatıcısı kullanmak isterseniz de Songbird veya Fluke programları yardımıyla FLAC dosyalarını oynatabilirsiniz.
Android’de FLACK açmak için ; Android 3.1 sürümü ve sonraki sürümlerin tamamı harici bir oynatıcıya gerek kalmadan FLAC dosya formatını destekler şekilde kullanıcılara ulaşıyor.
IOS’da FLACK açmak için ; iOS’de yerel olarak FLAC dosya uzantısı ne yazık ki desteklenmiyor. Yani iPhone veya iPod Touch kullanıcısıysanız cihazınızın yerel oynatıcısı yardımıyla FLAC uzantılı dosyaları yürütemezsiniz. Yine de App Store’dan indireceğiniz FLAC Player, MediaConnect veya Capriccio uygulamalarından herhangi biriyle FLAC dosyalarını sorunsuz oynatabilirsiniz.