Bu yazımızda fidye yazılımı nedir, Fidye Yazılımlarından Korunma Nasıl Yapılır, Hangi antivirüs uygulamasını kullanabiliriz ve fidye yazılımları engellenebilir mi sorularını yanıtlayacağız.
Fidye yazılımları (ransomware) tarihi eskiye dayanmakla beraber son zamanlarda siber suçluların kişi ya da şirketlerden para sızdırmak için kullandığı en popüler yollardan biri haline geldi.
Fidye yazılımı nedir?
Fidye yazılımları; mobil telefon, bilgisayar ya da tabletlerdeki dijital dosyaları esas sahibinin kullanamayacağı şekilde şifreleyen ardından da bu dosyalara yeniden erişim sağlamak için para talep eden zararlı yazılımlardır. Fidya yeazılımlarının temelde iki türü vardır: şifreleyiciler ve kilitleyiciler.
Fidye yazılımı nasıl çalışır?
Bilgisayarınıza şifreleyici fidye yazılımı bulaştığı zaman, bilgisayarınızda bulunan her türlü veriyi (dosyalar, fotoğraflar, oyunların save dosyaları, veri tabanları vs.) şifreler ve siber suçlulara bir ücret ödeyinceye kadar onları rehin tutar. Dosyalar bir defa şifrelendiğinde dosyaları açamazsınız ve dosya içerisinde bulunan verilere ulaşamazsınız.
Fidye yazılımları, fidyenin ödeneceği son ödeme tarihi de sunuyorlar ve böylece fidyenin ödenmesi konusunda kurbanın elini çabuk tutmasını sağlıyorlar. Ödeme yapılıp teyit alındığında genellikle şifre kaldırılıyor ve program dosyaları yeniden ulaşılabilir hale geliyor. Ancak fidye ödendikten sonra şifrelerin kaldırılmadığı pek çok örnek de mevcut. Ayrıca daha fazla fidye istemek de gündeme gelebiliyor.
Kilitleyici fidye yazılımları ise ; bütün cihazı kilitlerler. Yani sadece dosyalarınız değil, bütün sisteminiz erişilmez olur. Ama tuhaftır, kilitleyicilerin istedikleri fidye miktarı şifreleyicilerinki kadar yüksek değil.
Fidye Yazılımlarından Korunma Nasıl Yapılır ?
– Dosyalarınızı yedekleyin. Tüm dosyalarınızı yedeklemeniz teknik olarak mümkün değilse, en önemlilerini seçin.
– Güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın. Aşağıda en iyi antivirüs güvenliğinizle ilgili diğer yazılım tavsiyelerimize ulaşabilirsiniz.
– Bilgisayarınızdaki yazılımları güncel tutun. Yazılımlarınızdaki yamalar ve güncellemeleri mutlaka kurunuz. Sisteminizin otomatik güncelleme özelliğini kesinlikle kapatmayın.
– Basit güvenlik kurallarını bilin ve onlara uyun.Şüpheli e-mail eklerini açmayın, bilinmeyen internet sitelerini ziyaret etmeyin ve resmi kaynaklar harici yerlerden uygulama indirmeyin.
– Dosyalarınız bir fidye yazılımı tarafından şifrelendiyse ve fidye ödemeniz talep ediliyorsa, ödemeyin. Suçlulara gönderdiğiniz her bir bitcoin bu işin karlılığı konusunda inançlarını sağlamlaştırır, bu da yeni fidye yazılımlarının yolunu açar.
Fidye Yazılımlarından Korunma Uygulamaları
Fidye Yazılımlarından Korunma Nasıl Yapılır Yazımıza fidye yazılımlarından korunma programları ve fidye yazılımı engelleme uygulamaları ile davem ediyoruz.
# Antivirüs Uygulamaları kullanmalısınız.
Fidye Yazılımlarından Korunma için aşağıda tavsiye ettiğimiz antivirüs yazılımlarını kullanabilirsiniz.
Bitdefender Antivirus Plus 2017 : Üst üste altı yıl boyunca en iyi virüs tespit oranı ödülüne sahip olan Bitdefender, aynı zamanda genel olarak sistem üzerinde çok hafif çalışıyor ve bir dizi ekstra sistem güvenlik araçları ile birlikte geliyor. Ransomware yani fidye yazılımı değişkenleri, genel dosya uzantılarının yanı sıra diğer ortak dosya konumlarını da arayan Bitdefender, bulut depolama hizmetlerine yetkisiz erişimi de önleyebiliyor.
Genel olarak baktığımızda Bitdefender Antivirus Plus 2017, sisteminiz için mükemmel bir savunma ürünü diyebilirim.
Trend Micro Antivirus+ Security 2017 : Bitdefender, belirli klasörleri koruma ve erişimi engelleme üzerinde yoğunlaşırken, Trend Micro ise klasör değişikliği önleme, davranış analizi, şifreleme algılama ve karantinaya alma, dosya yedekleme gibi birçok yeteneğe sahip durumda. Hatta, fidye yazılımlarına maruz kalan herkesin faydalanabileceği bir servis hattı da sunuyor.
Avast Free Antivirus 2017 : Antivirüs yazılımlarına para verme fikri sizi bu konuda biraz endişelendiriyorsa, oldukça fantastik ve ücretsiz bir çözüm olarak Avast Free Antivirus 2017 yazılımını sizlere sunalım. Bitdefender gibi entegre fidye yazılımı engelleme özelliklerine sahip olmasa da, güvenli olmayan bir sistemden daha iyi olacağını söyleyebilirim. Aktif kötü amaçlı yazılım tarama, davranış tabanlı arama, kötü amaçlı URL engelleme ve çok daha fazlasını Avast Free Antivirus 2017 uygulamasında bulabilirisiniz.
# Fidye Yazılımı Engelleme Uygulamaları
Fidye Yazılımlarından Korunma için aşağıda tavsiye ettiğimiz fidye yazılımlarını engelleme programlarını kullanabilirsiniz.
Cybereason RansomFree : Cybereason RansomFree uygulaması, mevcut güvenlik yazılımlarınızın yanında çalışmak üzere tasarlanan ücretsiz bir fidye yazılımı engelleme aracı. Beklenmeyen veya olağandışı davranış kalıplarını değerlendirmek için sezgisel algılama kullanan ve kötü amaçlı olarak belirlenen her şeyi ortadan kaldıran uygulama, fidye yazılımlarını kötü sonuçlar doğurmadan hemen durdurabiliyor.
Malwarebytes Anti-Ransomware Beta : Güvenlik alanında uzun zamandır güvenilir bir isme sahip olan Malwarebytes, Anti-Ransomware Beta uygulaması ile fidye yazılımlarından korunmanızda yardımcı oluyor. Davranışsal bir tespit paketi niteliğindeki uygulama, kötü niyetli olduğunu düşündüğü her şeyi yok ediyor ve güvenli bir şekilde işlerinizi yapmanızı sağlıyor.
HitmanPro.Alert : Güvenlik alanında uzun süredir kullanılan bir ürün olan HitmanPro’nun Alert sürümünde CryptoGuard, veri akışı koruması, ağ kilitlenmesi ve bellekten yararlanma koruması gibi gelişmiş anti-ransomware araçlarına sahip. HitmanPro.Alert ürününü tam özellikli bir antivirüs ürünüyle birlikte kullanarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
# Veri Yedekleme Uygulamaları
Fidye Yazılımlarından Korunmanın bir yoluda verileri düzenli olarak yedeklemektir.
Macrium Reflect : Popüler bir yedekleme uygulaması olan Macrium Reflect, kapsamlı özellikleriyle öne çıkıyor. Kötü amaçlı yazılımlara maruz kaldıktan sonra verilerinizi kaybetmemek için kullanabileceğiniz ve sabit diskinizin yedeğini alabileceğiniz uygulamada, sıkıştırılmış olarak saklanan yedeklerinizi başka cihazlara çok hızlı ve kolay bir şekilde aktarabilirsiniz.
Duplicati : Çevrimiçi şifreli yedekler oluşturmanızı ve saklamanızı sağlayan ücretsiz bir yazılım olan Duplicati; FTP, SSH ve WebDAV gibi standart protokollerin yanında OneDrive, Google Drive ve Mega gibi bulut hizmetleriyle çalışıyor.
Yedeklenecek dosyaları ve klasörleri seçtikten sonra size uygun bir zamanı yedekleme zamanı olarak ayarladıktan sonra tüm her şeyi Duplicati uygulamasına bırakabilirsiniz.
Cobian Backup : Dosya şifreleme, şifre çözme, kodlama, çevirici gibi özelliklere sahip olan Cobian Backup uygulaması, yedeklemelerinizi kolayca yapabilmenizi sağlıyor. Belirli olay tetikleyicilerinin yanında geniş bir filtre aralığı kullanarak yedeklemeyi başlatabileceğiniz uygulamanın arayüzü oldukça kolay.
Trend Micro Lock Screen Ransomware Tool : İki farklı senaryoda virüs bulaşmış cihazlarınızı temizleyen Lock Screen Ransomware Tool aracında; ilk senaryoda güvenli modda önyükleme yapıldıktan sonra özel bir klavye dizisi kullanılarak yükleniyor ve ardından bir sistem taraması ve temizlemesi yapıldıktan sonra yeniden başlatma seçeneği sunuyor.
İkinci senaryoda ise güvenli moda erişmek imkansız. Ekran kilidini açma aracı, virüs bulaşmamış bir bilgisayar kullanılarak USB diske yükleniyor ve önyükleme işlemi sırasında yüklenebiliyor.
Microsoft EMET : Microsoft kullanıcıları için ek bir savunma katmanı sağlayan EMET, yazılımlarda bulunan güvenlik açıklarından faydalanılmasını engelliyor. Yazılımlardaki güvenlik açıklarından faydalanmak isteyen kişilerin aşmaları gereken engeller ve korumalar ekleyen Microsoft EMET, tüm yazılımlarda aktif olarak kullanılabiliyor.
Kaspersky Anti-Ransomware Tool : Fidye yazılımları ve diğer tüm zararlı yazılımlara karşı üstün bir koruma sağlayan Kaspersky Anti-Ransomware Tool, özel verilerin şifrelenmesi ihtimaline karşı oldukça etkili bir çözüm sunuyor diyebilirim. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz aracı, diğer güvenlik yazılımlarıyla birlikte uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz.