Ext2 Ext3 Ext4 nedir ve nasıl okunur?

Bilgisayarlarda kullanılan bir çok dosya sistemi mevcut biz bunların arasında en sık karşılaşılan dosya sistemleri olan Ext2 Ext3 Ext4 nedir ve nasıl okunur ele alacağız.

Bilgisayarlar bilgileri depolarken (harddisk, CD/DVD, USB bellek vs. ortamlarda) onlara daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmek için bir takım düzenlemeler yapar. Neyi nereye yazacağının, nereden okuyacağının kaydını tutar. Bilgileri depolarken kullandığı bu düzenlemeye dosya sistemi diyoruz. Doğal olarak birbirinin yerine kullanılabilen pek çok dosya sistemi var.

Linux işletim sistemi ile birlikte kullanıma giren bu dosya sistemi extended filesystem (uzatılmış dosya sistemi) ya da kısaca ext olarak adlandırılır. Temel olarak Linux için Unix benzeri bir dosya sistemi sağlar, fiziksel aygıtları işlemek için sanal dizinler kullanılır ve veriler fiziksel aygıtlardaki belli uzunluktaki bloklarda depolanır.

Windows işletim sistemlerinde, Ext dosya sistemi kullanan bir disk aygıtı taktığınız zaman, aygıtın içeriğini okuyamaz veya görüntüleyemezsiniz. Windows, dosya sistemini desteklemediği için taktığınız sürücüyü biçimlendirmek isteyecektir. Aygıtı biçimlendirmeniz, Linux sistemlerde dahi dosyalarınızı okuyamayacağınız, disk verilerine erişemeyeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu durumda aşağıdaki yöntemi kullanarak Ext dosya yapılı aygıtlarınızın içeriğini , Windows sistemlerde görebilirsiniz.

Dosya Sistemi nedir?

Dosya Sistemi (File Management), bir depolama cihazı içerisindeki dosyaları organize etme yöntemidir. Her dosya sistemi içerisinde ayrılmış alanlar ve dizinler barındırır ve bir depolama cihazının kullanılabilir olması için mutlaka bir dosya sistemi türünü kullanması gerekir.

Ext  Dosya Sistemi nedir?

Linux sistemler üzerinde en çok rastladığımız dosya sistemlerinden biride “Ext” dosya sistemidir. Ayrıca ext dosya sistemi linux için oluşturulmuş ilk özel dosya sistemidir ve 4 adet düzeltme içermektedir.

Ext2 Dosya Sistemi nedir?

1993 yılında geliştirilmeye başlandı. İleriye dönük kolay geliştirilebilen bir dosya sistemi olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla yeni sürümü, dosya sistemi kodlarını, kurulu bir sisteme uygulamak için yeni ayarlar yapmayı gerektirmez. Günlükleme desteği sunmamaktadır. Ext2 uzunca bir süre kullanıldıktan sonra yerini bir üst sürümü olan Ext3 dosya sistemine bırakmıştır.

Ext3 Dosya Sistemi nedir?

1999 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Ext2’nin bütün özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. Ext dosya sisteminde ext3’ten itibaren günlükleme desteği sunulmaktadır.

Tekil dosya başına 16 GB’dan 2 TB’a kadar destek sunan Ext3 dosya sistemi 2 TB’dan 32 TB’a kadar depolanabilir diskler içerisinde kullanılabilmektedir.

Ext4 Dosya Sistemi nedir?

2006 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Ext3 dosya sistemine yapılan bir takım ölçeklenirlik, performans ve güvenilirlik geliştirmelerini içerir. İlk ext4 desteği 2.6.19 linux çekirdeği ile birlikte verilmiştir.

Tekil dosya başına 16 GB’dan 16 TB’a kadar destek sunan Ext4 dosya sistemi 1 Exabyte’a yani 1024 TB’a kadar destek sunmaktadır.

Ext2 Ext3 Ext4 Nasıl Okunur ?

ext2 / ext3 / ext4 dosyalarına erişmek için Ext2Read yazılımını kullanabilirsiniz. Yazılım Dosya ve klasörleri görüntülemek ve kopyalamak için kullanılabilir. Yazılımı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Yazılımı indirip bilgisayarınıza kurun. Ext dosya sistemini kullanan aygıtınızı takarak, yazılım içinde bu aygıt yolunu gösterin. Aygıtı gösterdikten sonra dosya ieçriğini görebilir ve kopyalama yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu