Bu yazımızda Enerji tasarrufu nedir, Evde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır, enerji tasarrufu yöntemleri nelerdir maddeler halinde anlatacağız.
Evde enerji tasarrufu için yapabileceğimiz pek çok şey var. Alınacak bazı enerji tasarrufu yöntemleri ile elektrik, ısınma, yakıt ve bunun gibi giderlerden tasarruf edebilir, çevreye verdiğimiz zararı en aza indirebiliriz.
Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği kısa adıyla ETADER (Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği) Ülkemizde ısı ve enerji tasarrufu bilincini artırmayı amaçlayan ve bu amaçla kamu yararına etkinlik gösteren bir kuruluş olup, evde enerji tasarrufu yapmak için kalıcı ve uzun süreli bazı çözüm önerileri sunmakta.
Şimdi Evde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır maddeler halinde bakalım.
Evde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır ?
Mantolama ile %30’a varan enerji tasarrufu
Mantolama kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlar.
Evinize uygun izolasyon malzemeleriyle özellikle soğuk duvarları izole edebilirsiniz. Çatı, dış duvar ve zemin izolasyonu sayesinde % 30’a varan bir oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Pencere ve camlara ısı yansıtıcı film
Evinizdeki pencerelere ısı yansıtıcı film uygulamayı tercih edin. Bu sayede, camlardan giren soğuk ve sıcağı engellemeniz mümkün olacaktır.
Cam filmi sayesinde camlarınızdan giren sıcağı ve soğuğu engelleyebilirsiniz. Cam filmleri iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumanızı sağlar. Özellikle seramik cam filmlerini tercih ederseniz hem güneşin zararlı ışınlarından korunur hem de güneş ısısını yüzde 99’a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlarsınız.
Pencerelerde Panjur Kullanımı
Pencere panjurları, hem güneşin zararlı ışınlarından koruyan hem de ısı kaybını engelleyen bir çözümdür.
Genelde güneş ışınlarını engellemek için kullanılan panjurlar ortamdaki ısının korunmasına da yardımcı olur.
Kapı ve pencere aralıklarını kapatın
Kapı ve pencere aralıklarından giren soğuk hava daha fazla yakıt ve elektrik harcamanıza neden olur. Bu aralıkları kapatmak için yapışkanlı sünger ya da özel macunları yapı marketlerde ve nalburlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz.
Duvar ve çatılarda açık renkli, yalıtıcı boya kullanın
Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bu tür boyaların yüksek yansıtma özelliği sayesinde iç mekanlardaki aydınlatma donanımını daha az kullanarak tasarruf yapmış olursunuz.
Serinleme için Ağaçlardan faydalanın
Evinizin çevresine ve üzerine gölgeli ağaçlar dikin. Bitkilerin doğru kullanımı mekanlardaki hava sıcaklığını on derece kadar düşürebiliyor.
Uluslararası Fidancılık Derneği’ne göre genç bir ağacın net serinletme etkisi, günde 20 saat çalışan 10 adet oda tipi klimanın verdiği serinliğe eşit.
Elektrik ampulleride tasarruflu ampul kullanın
Evinizdeki tüm ampulleri, tasarruflu ampullerle değiştirin. Kontrollü aydınlatma kullanmaya özen gösterin. 100 watt’lık normal bir ampulün verdiği ışığı, 20 watt’lık tasarruflu ampulle elde etmeniz mümkün. Tasarruflu ampullerin kullanım süreleri de diğer akkor adı verilen diğer ampullerden çok daha uzun.
Evin her yerinde aynı ampulü kullanmak yerine kullanım alanına göre ampul seçin. Antre ve koridorlardaki ampulleri seçerken biraz daha düşük güçlü ampuller tercih edebilirsiniz.
Beyaz eşyalarda enerji tasarrufu
Beyaz eşya alırken enerji sınıfı “A” ve “A+” olan cihazları tercih edin.
Bu makine ve aletlerin, yaklaşık olarak %60 civarında enerji tasarrufu sağladıkları biliniyor.
Termostat kullanın
Odalarınızda oda termostatı veya termostatik radyatör vanası kullanın
Oda termostatı, yaşam alanlarınızda olması gereken sıcaklık derecesine göre kombiye komut vererek, gereksiz yakıt harcanmasını önler ve enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.
Merkezi Sistem ısıtmalarında ısı pay ölçer kullanın
Isı pay ölçer sistemi sayesinde kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda da kalmamış olursunuz. Isı Pay Ölçer, merkezi ısıtma sistemli binalarda radyatör üzerine takılarak tüketilen ısı enerjisini paylaştırmaya yarayan cihazdır.
Merkezi Sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız ısı tüketiminin ölçüldüğü sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün.
Ev yada işyerinizde fişe takılı olduğu için enerji harcayan, Kapalı Olduğu halde Elektrik Tüketen cihazlar bulunmaktadır. İşte ev yada işyeri ortamında kullandığımız en popüler 5 elektronik cihazın kapalı olduğu halde harcadıkları enerji miktarlarına buradaki yazımızdan bakabilirsiniz.