Bu yazımızda Ev Ağı Nasıl Kurulur, Hangi Cihazlara İhtiyacım Olacak gibi konuları açıklayacağız.
Ağ ve internet bağlantısına erişebilen akıllı cihazların sayısının hızla artmasıyla birlikte artık evlerimizde de düzenli ve sorunsuz çalışan ağ ürünlerine ihtiyaç duyar olduk.
Bu yazımızda modem bir ağ oluşturmak için gerekli en iyi donanımlara, kuruluma ve özelleştirme seçeneklerine değineceğiz. Öncelikle bu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor: Ev ağı oluşturma ve yapılandırma işlemi gerçekten yeterince eğlenceli ve ilginç değil. Eğer bilgisayar ve teknoloji ile yakından ilgilenen birisi değilseniz gelişmiş bir ağ oluşturmak ilginizi çekmeyecektir, hatta bunun gerekli olduğunu düşünmemişsinizdir. Son noktada sorunsuz çalışan bir sistem beklentilerinizi karşılıyor olabilir. Yeni bir ev ağı oluşturma işine girecekseniz ve yeterince tecrübe sahibi değilseniz bu işlem gözünüzü korkutabilir. Fakat biraz araştırma yapıp efor sarfederek bu işlemin altından rahatlıkla kalkabilirsiniz.
Ev Ağı Nasıl Kurulur?
Bu yazımız ev ağınızı oluşturabilmeniz için gereken bilgileri anlaşılır şekilde ifade eden bir rehber niteliği taşıyor. Günümüzde donanımların sahip olduğu basit ayarlar ve arayüzler sayesinde zaten çoğu durumda basitçe kablo bağlantılarını gerçekleştirip kullanım kitapçıklarındaki aşamaları izlemek yeterli oluyor. Burada ev ağınızı en verimli şekilde nasıl oluşturabileceğinize bakıp donanımlarınızı doğru şekilde yapılandırmanıza yardımcı olacak önemli noktalara değineceğiz.
Ev Ağını Nasıl Oluşturabilirim?
Ev Ağı Nasıl Kurulur konusundaki ilk aşamamız.
Eğer bir ev ağına sahip değilseniz projenizi hayata geçirmek için yalnızca birkaç adet donanım satın almanız gerekecektir. Bu noktada en azından bir router’a ihtiyaç duyacağınızı söyleyebiliriz. Eğer çok sayıda cihaza sahipseniz daha fazla ağ ekipmanı edinmek durumunda kalabilirsiniz.
Aslında süreç oldukça basit: Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyin, yeterli özelliklere sahip bir router bulun (Bu süreç elbette diğer bileşenler için de geçerli), satın alın ve kurulum aşamasına geçin. Basit olarak ele alırsak bir ev ağı temel seviyede bir bilgisayar ve ağ erişimi destekli sahip olduğunuz diğer cihazlar, kablolu veya kablosuz router, eğer router’a kablosuz değil de kablolu bağlantı yapacaksanız yeterli uzunluktaki ağ kablosu ile oluşturulabilir. Günümüzde internet bağlantısının olmazsa olmaz olduğunu düşünürsek cihazlarınızla internete erişmek için elbette bir abonelik edinmeniz de gerekecek.
Eğer bir router’a sahip değilseniz evağınızı oluşturma aşamasında ilk olarak bu eksiği kapatmalısınız. Daha sonra kurulum ve doğru yapılandırma işlemlerine adım atabilirsiniz.
Hangi Cihazlara İhtiyacım Olacak?
Ev Ağı Nasıl Kurulur yazımızda hangi cihazlara ihtiyacınız olduğunu bölümüne geçiyoruz.
Ev ağını oluşturma aşamasında en zorlanacağınız kısım aslında kurulum ve yapılandırma değil planlama olacak. Satın alma sürecine başlamadan önce ağa dahil etmek istediğiniz tüm cihazları not edin, gelecekte almayı düşündüğünüz cihazları göz önünde bulundurun ve her ihtimale karşı biraz güvenlik payı ekleyin. Ev ağları temel ihtiyaçları karşılayan basit kurulumlardan hayli kompleks yapıdaki çok katmanlı yapılandırmalara kadar geniş bir skalayı kapsıyor.
Ağdaki cihazların büyük olasılıkla hemen hepsinin internet bağlantısına erişmesi gerekecek. Bazı cihazların birbirleriyle iletişim kurması da istenebilir. Eğer yalnızca bir ya da iki adet bilgisayarınız bulunuyorsa tüm ihtiyacınız basit bir kablolu veya kablosuz router ve kablolu kurulum yapacaksanız yeterince uzunluğa sahip ağ kablosu. Daha fazla sayıda bilgisayarınız varsa ya da ağa akıllı telefon, dizüstü bilgisayar veya yazıcı gibi kablosuz ağ özellikli cihazlar eklemek istiyorsanız biraz daha araştırma yapmanız gerekecek.
Çok sayıda ve çeşitli özellikte cihazın internet bağlantısına erişebilmesi ve birbirleriyle iletişim kurmalarını istiyorsanız bir ağ bağlantısına ihtiyacınızın olacağını unutmayın. Eğer temiz bir sayfayla başlangıç yapıyorsanız öncelikle hangi türde internet bağlantısı kullanacağınıza karar vermelisiniz, çünkü internet bağlantınızın türü ev ağınızı büyük oranda şekillendirmenize yardımcı olacaktır. ADSL kullanıcısıysanız,
“Ev ağını oluşturma aşamasında en zorlanacağınız kısım aslında kurulum ve yapılandırma değil planlama olacak.”
Yani evinize internet bağlantısı telefon hattı üzerinden sağlanıyorsa hepsi bir arada kablolu veya kablosuz ADSL2+ modem / router’lara yönelebilirsiniz. Fiber internet için de daha az seçenek olmakla beraber aynı şey geçerli. Eğer kablo internet bağlantısına aboneyseniz veya 3G kullanıcısıysanız modeminizi harici olarak bağlayacabileceğiniz bir router satın alabilirsiniz. İnternet aboneliğini yeni başlatıyorsanız internet servis sağlayıcınıza da danışarak bir modem / router özellikli cihaz veya bir modem ile bir router edinip bu cihazları birbirine bağlayarak kullanma konusunda karar vermeniz önem teşkil ediyor.
Ev Ağı Nasıl Kurulur konusunu basitçe ele aldığımızda bir ev ağı oluşturmak için tek ihtiyacınız router oluyor. Ürünü çalıştırın, gerekli yapılandırmaları gerçekleştirin, bilgisayarlarınızı ve diğer cihazlarını Ethernet kabloları veya Wi-Fİ üzerinden cihazınıza bağlayın. Ev ağınız kullanıma hazır hale gelecektir. Eğer daha kompleks ihtiyaçlarınız varsa örneğin verilerinizi yedeklemek veya akıllı televizyonunuza kablosuz olarak video stream etmek isteyebilirsiniz. Bu işlemleri kolayca halletmenizi sağlayacak diğer komponentleri edinebilirsiniz.
Bilgisayarlarınızdaki dosyalarınızı yedeklemek ve verilerinize ağdaki tüm cihazlarınızdan kolayca erişmek istiyorsanız bir NAS cihazı en iyi tercih olacaktır. Düşük güç tüketimleriyle çevre dostu olan NAS cihazları önemli verileri çok sayıda diske depolayarak hem dosyalara kolay erişim imkanı sağlıyor hem de çoklu kopya oluşturabildikleri için veri güvenliği bir üst seviyeye taşınabiliyor. Aynı zamanda DLNA desteği sayesinde bu teknolojiye sahip olan cihazlara ağ üzerinden video ve diğer multimedya dosyaları stream edilebiliyor.
NAS cihazlarının fiyatları ilk bakışta biraz ürkütücü görünebilir fakat ev ortamında büyük kolaylık sağlayan düşük güç tüketimli bu cihazların hayli kullanışlı olduklarını belirtmemiz gerekiyor.
Temelde ağ bağlantılı depolama aygıtları olan NAS cihazlarının yıllar geçtikte gösterdikleri gelişim hayli etkileyici oldu. Daha çok küçük işletmelerdeki bilgi işlem yöneticilerinin ve bilgisayar tutkunlarının kullandıkları siyah kutular olarak bilinen bu ürünler son yıllarda ofisler ve evler için vazgeçilmez cihazlar arasındaki yerini aldı. Kullanıcılar NAS cihazlarını ilk etapta ister istemez Dropbox gibi bulut depolama servisleriyle kıyaslıyor. NAS cihazları ev ortamında yerel ağa dahil oldukları için veri aktarımı daha pratik ve hızlı. Aynı zamanda TB’larca boyutta dosya depolama olanağı sundukları için bulut depolama servislerine kıyasla avantajlı konumdalar.
NAS cihazlarının birçoğunun uygun fiyatlı ve düşük güç tüketimli, ARM mimarisini temel alan donanımlara ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Ürünlerin bir kısmı disksiz geliyor ve sabit diskin kullanıcılar tarafından eklenmesi bekleniyor. Bazı modellerde ise bir ya da iki disk ürünle birlikte varsayılan olarak sunuluyor. Eğer önemli dosyalarınızı kolayca yedeklemek, dosyaları küçük takımlara pratik şekilde paylaşmak; fotoğraf, müzik ve video gibi multimedya içerikleri ağ bağlantılı medya oynatıcılara stream etmek istiyorsanız bir adet NAS edinmenizde fayda var. Güncel NAS cihazlarında kişisel bulut özelliklerinin ön planda tutulduğunu da belirtelim.
NAS cihazlarının daha gelişmiş özelliklere ev sahipliği yapan modellerinde Intel Atom işlemcileri ve 1 GB sistem belleği gibi teknik detaylar göze çarpıyor. Bu ürünler çok sayıda sabit diske ev sahipliği yapabildiği için yüksek çözünürlüklü film, video, fotoğraf ve yüksek kaliteli müzik arşivleyen kullanıcılar ve küçük işletmeler için ideal. İşletim sistemlerinde daha detaylı seçenekler sunuluyor, çeşitli uygulamalar ile cihaza yeni işlevler dahil edilebiliyor. Üst düzey bir router’ın merkezinde olduğu ev ağında bu tip bir üründeki medya dosyaları Blu-ray oynatıcı, HD medya oynatıcı veya akıllı televizyona sorunsuzca stream edilebilecektir.
“Eğer çok sayıda masaüstü bilgisayar, yazıcı ve kablolu ağ bağlantısı kurabilen cihaza sahipseniz ve modem / router cihazınızda bu sistemler için yeteri kadar Ethernet portu bulunmuyorsa bir ağ switch’ine ihtiyacınız var demektir.”
NAS cihazlarında Dropbox benzeri senkronizasyon özellikleriyle bulut depolama işlevlerinin de ön plana çıkmaya başladığını gözlemliyoruz. Kullanıcılar bu sayede NAS’ları aracılığıyla birden fazla cihazını senkronize edebiliyor. Bulut depolama servislerini yoğun şekilde kullanmayanlar için bu çözümün daha maliyetli olduğunu söylemek mümkün.
Eğer çok sayıda masaüstü bilgisayar, yazıcı ve kablolu ağ bağlantısı kurabilen cihaza sahipseniz ve modem / router cihazınızda bu sistemler için yeteri kadar Ethernet portu bulunmuyorsa bir ağ switch’ine ihtiyacınız var demektir. Günümüzde birçok router’da dört adet kablolu ağ bağlantısı portunun yer aldığını biliyoruz, hatta bazı düşük fiyatlı ürünlerde çift Ethernet portu da yer alabiliyor. Eğer bir ağ switch’i kullanacaksanız kablolu tüm cihazlarınızı ona bağlayın ve switch ile router arasında tek bir bağlantı kullanın.
Bilgisayarınızı ağa kablosuz ağ bağlantısı aracılığıyla dahil etmek istiyorsanız fakat sisteminizde Wi-Fi desteği bulun-muyorsa bir kablosuz ağ bağlantısı kartı veya USB dongle edinerek sorunu çözebilirsiniz. Bu bileşenler hayli uygun fiyat etiketleriyle geliyor, Windows 7 ve daha güncel işletim sistemlerinde otomatik tanımlanarak ağ bağlantısı kolayca kurulabiliyor. Yeni bir Wi-Fi cihaz satın almadan önce cihazın router ile aynı veya daha hızlı Wi-Fi standardını desteklediğinden emin olun, daha yavaş standartta uyumsuzluk sorunu olmasa da bağlantının hayli yavaş olacağını unutmayın.
Kablolu ağ bağlantısı destekleyen bilgisayarlarınız için Ethernet ağ kablosu satın alma aşamasında mümkün olduğunca kaliteli ürünleri tercih etmeye çalışın. Ethernet kabloları farklı kategorilere sahip, uygun fiyatlı kabloların bazen düşük standartlarda olduğunu görüyoruz. En yeni ve hızlı standart “Category 6A” isimlendirmesine sahip. Ev ağınız için Ethernet kablosu satın alma aşamasında daha uygun fiyatlı “Category 6” kabloları da fark edeceksiniz. Mümkünse “Category 5E” veya “Category 5” kablolardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Ev Ağı Nasıl Kurulur konumuzun sonuna geldik.