Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi Ekim 2015‘ten bu yana kullanılabilir durumda, fakat çeşitli sebeplerle akıllı telefon veya tabletinize Google’ın güncel mobil işletim sistemini yükleyemiyor olabilirsiniz. Bu durum genellikle akıllı telefon üreticisi veya operatörlerin güncellemeyi cihaza adapte etmemesi sonucu ortaya çıkıyor. Sizde cihazınıza bir custom ROM flash’layarak Android 6.0 Marshmallow işletim sisteminin nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Peki çok sayıda alternatifin bulunduğu bu custom ROM deryasında hangi çözümleri tercih etmek mantıklı? En İyi 6 Android Marshmallow Custom ROM rehberimizle bu soruya yanıt vermeye çalışıyoruz.
En İyi 6 Android Marshmallow Custom ROM’u
1 – CyanogenMod 13
Android Marshmallow Custom ROM lardan en popüleri CyanogenMod dur.
CyanogenMod 2008 yılından beri gelişim halinde ve 2012 yılında 1 milyon aktif kullanıcıya ulaşmıştı. 50 milyon civarında akıllı telefonun kullanıldığı süre boyunca bu ROM ile çalıştığı biliniyor. Kısaca CM olarak da adlandırılan CyanogenMod AOSP‘yi esas alıyor ve şu an 13. sürümü kullanılabilmekte. Standart Android’e kıyasla biraz farklı bir deneyim vaat ediyor; özelleştirilmiş simgeler, launcher, doğal uygulamalar ve çeşitli ince ayarlar mevcut. Cihazınıza uyumlu ROM bulmak için web sitesinde sağ kısımdaki menüden ilgili üreticiyi bulun ve akıllı telefon / tabletinizle uyumlu seçeneğe tıklayın. “Download Latest Release” butonunu kullanın.
İlginizi çekebilir : Android Telefonda Boş Depolama Alanı Açmak
2- Resurrection Remix
Resurrection Remix çarpıcı web sitesiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Peki ROM da bu sunum kadar başarılı mı? Kimi kullanıcılar Resurrection Remix’in en başarılı custom ROM olduğunu iddia ediyor. Görsellik oldukça başarılı, stok Android deneyimine yaklaşmakta. Bildirim alanı, kilit ekranı, hızlı ayarlar ve diğer bazı alanlarda yapılan ince ayarlar Resurrection Remix’i özel kılan detaylar içeriyor. Resurrection Remix ROM’ları için indirme bağlantılarını bu web sayfasında bulabilirsiniz. Sahip olduğunuz cihazın kod adına dikkat edin, örneğin Nexus 5 “Hammerhead” kod adını taşımakta.
3 – Dirty Unicorns
Android Marshmallow Custom ROM lardan birisi olan Dirty Unicorns en popüler custom ROM’lardan biri (belki CM’den sonra) ve aralarında Google Pixel C gibi cihazların da bulunduğu çok sayıda ürünle uyumlu. Fling özelliği özelleştirilebilir jest tabanlı navigasyona imkan tanıyor. Varsayılan navigasyon çubuğu SmartBar adlı özellik ile düzenlenebiliyor. Themes Tile adından da anlaşılabileceği üzere özelleştirilmiş temalar sunuyor. Cihazınızla uyumlu doğru ROM’u bulabilmek için başlıktaki bağlantıya erişin, “All Devices” menüsüne tıklayın, cihazınızı seçin.
İlginizi çekebilir : Android Telefonlarda Rehberdeki Aynı Numaraları Silme
4 – OmniROM
CyanogenMod‘dan 2013’te ayrılan bir grup geliştiricinin projesi olan OmniROM gizlilik konusunda en hassas çözüm olan custom ROM’lardan birisi konumunda. Google servisleriyle entegrasyon minimal düzeyde. 2013 model Nexus 5’teki deneyimlerimiz sağlam, hızlı ve stabil bir custom ROM olduğu izlenimini bıraktı. OmniROM’un eski versiyonları birçok akıllı telefonu destekliyor ancak Marshmallow şu an için çoğunluğu Nexus modelleri olan küçük bir listeyi desteklemekte.
5 – crDROID
Çok sayıda ürünle uyumlu olan crDROID temelde CyanogenMod üzerine inşa edilmiş ve OmniROM, SlimROM gibi alternatiflerini zorda bırakan özelliklere ev sahipliği yapıyor. Özelleştirme konusunda ender görülen bir esneklik vaat ediliyor. Neredeyse farklı bir seçeneğe yönelmeyi gereksiz kılacak kullanışlı işlevler var. 2015‘ten bu yana güncellenmese de crDROID içerisinde çok sayıda özellik bulabilirsiniz. İndirmek için buraya erişin ve akıllı telefonunuzla eşleşen bağlantıya tıklayın.
İlginizi çekebilir : Android’de Virüs Temizleme Yöntemi
6 – Cataclysm
Android Marshmallow Custom ROM lardan biride Catalsym romudur.Cataclysm‘de gelişmiş kilit ekranı seçeneklerinden hızlı işletim sistemi istatistiklerine uzanan etkileyici yeni özellikler bulunmakta. Smart Radio fonksiyonu radyo güç modunu mevcut bağlantıya göre optimize ediyor; navigasyon çubuğu, saat stili, pil simgesi ve NFC modunda özelleştirmeler yapılmış. Güç menüsü ve uygulama izinleri yönetiminde de çeşitli eklemeler tercih edilmiş. Bu ROM’un bir grup Nexus modeline yüklenebildiğini sözlerimize ekleyelim.