Piyasada dağıtımı yapılan bir çok Linux sürümünden En çok kullanılan Linux Dağıtımları listesini yazımızda bulabilirsiniz.
Onlarca farklı Linux dağıtımı arasından hangisini kullanacağınıza karar veremiyorsanız, sizler için en iyi Linux dağıtımlarını listeledik!
Linux Nedir?
Linux, serbestçe dağıtılabilen, çokgörevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.
Neden Linux Kullanılır?
Linux Özgürdür ; Lisansı sizi kısıtlamaz, üreticiyi sizden korumak için değil sizin haklarınızı korumak için tasarlanmıştır.
Linux Hızlı kurulur ; Linux genellikle 30 dakikada yüklenir. Bunun yanısıra Linux ile beraber ofis yazılımı, İnternet gezgini, sohbet programı gibi gerekli bütün programlar da otomatik yüklenir.
Linux Eksiksizdir; Linux kurulurken ofis yazılımı, internet gezgini, sohbet programı gibi gerekli bütün programlar da otomatik yüklenir. Ayrıca kurulum CD’si içinde mevcuttur. İnternet araçları, ofis paketi, her türlü resim, müzik, film için oynatıcı ve düzenleyiciler, oyunlar, aklınıza ne gelirse…
Linux Kolay kullanılır ; Grafik arayüzleri, menüleri, ikonları ile aklınıza ve güdülerinize hitap eder. Kullanmak için bilgisayar öğrenmek, ikinci bir dil bilmek ya da uzun eğitimlerden geçmek gerekmez.
Linux’a Virüs bulaşmaz ; İnternet’ten gelen her dosyayı kontrolden geçirmekle, ya da virüs bulaşmış bilgisayarınızı temizlemekle zaman kaybetmezsiniz.
En çok kullanılan Linux Dağıtımları
Tüm bileşenleri içeren Linux sistem paketine dağıtım (distribution) denir. Kullandığınız bilgisayarın gereksinimlerine göre pek çok farklı Linux dağıtımı bulabilirsiniz. Bu yazımızda bunlardan En çok kullanılan Linux Dağıtımları nı bulabilirsiniz.
1# Elementary OS
Terminal arayüzünden uzak ve çekici bir Linux dağıtımı arıyorsanız Elementray OS tam size göre. macOS ile benzer bir stile sahip olan işletim sistemi, Panteon olarak bilinen ve GNOME tabanlı üstün masaüstü ortamı sunuyor.
Diğer dağıtımlara nazaran daha yeni sayılabilecek elementary OS, Ubuntu temellerini muhteşem bir sadelikle birleştirerek en iyi tasarımlardan birini kullanıcılarına sunuyor. MacOS’a olan benzerliği ile dikkat çeken dağıtım, yeni sürümleri ile gün geçtikçe ünlenmeye devam ediyor. Tasarım sadeliğinin yanı sıra kullanışlı olması birçok kullanıcının tercih etme sebebi olmakta.
2# Linux Mint
Debian ve Ubuntu’nun temel alındığı Mint, şık tasarımı ve kolay kullanımı ile tercih edilen dağıtımlar arasında yer alıyor. Ubuntu’dan farkı ise isteğe bağlı olarak Java, Adobe Flash, DivX ve benzeri ortamların kurulum dosyalarını barındırması. Hızlı, güvenilir ve şık olmasının yanı sıra performansı ile de bilgisayarınızı daha verimli kullanmanızı sağlar. Giriş seviyesi için kesinlikle denenmesi gereken bir dağıtım.
3# Arch Linux
Daha az kullanıcı dostu bir arayüz sunan Arch Linux de oldukça popüler bir dağıtım. Terminal üzerinden paketler indirip kurarak yapınızı özelleştirebiliyorsunuz. Bu durum özellikle geliştiricilerin ve gereksiz paket kurmak istemeyen eski bilgisayar sahiplerinin işine yarayacak bir detay.
4# Ubuntu
40 milyondan fazla kullanıcısı ile oldukça popüler olan Ubuntu, Linux evrenine girmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor. Türkçe dil desteği ile de dikkat çeken Ubuntu, Debian dağıtımının temelleri kullanılarak geliştirildi. Özgür yazılımlara verdiği destek ile de Ubuntu birçok kullanıcı tarafından sevilerek kullanılıyor.
5# Tails
Gizlilik odaklı bir Linux dağıtımı arayanlar için Tails biçilmiş kaftan. Konum ve kimliğinizi mümkün olduğunca gizleyen sürümü, Edward Snowden’ın bile kullandığının altını çizelim. İşletim sistemi, tüm internet trafiğini verilerin gizlenmesini sağlamak ve analiz edilmesini önlemek için anonim Tor ağına yönlendiriyor.
Tüm güvenlik önlemleri dışında Tails, Debian Linux tabanlı ve GNOME masaüstü kullanıyor. Bu sayede temiz ve kullanıcı dostu bir arayüz sağlanıyor. Bu sürümün herkes için olmadığını da belirtmek gerek.
6# CentOS 7
Red Hat Linux kurumsal sürümü topluluğunun yan çalışması olan CentOS 7, sıkça güncelleme sunmaktan çok kararlılığa önem veriyor. Red Hat gibi CentOS’un güvenlik ve bakım güncellemeleri de her sürümün çıkışından sonra 10 yıla kadar sunulmakta.
Çok güvenli olması için tasarlanan dağıtım, özellikle sunucular için harika bir seçim diyebiliriz. Kısacası CentOS 7 aslında günlük kullanım için pek uygun değil. Öte yandan, Red Hat Linux ticari sürümü için derlenen paketlerin CentOS ile tamamen uyumlu ve ücretsiz olduğunu da belirtelim.
7# Ubuntu Studio
Evinizde endüstri standardı yazılımlarına bir dünya para harcamadan müzik kayıt stüdyosu veya video prodüksiyon iş istasyonu kurmak istiyorsanız Ubuntu Studo tercihiniz olmalı. Ubuntu Linux’un resmen tanınan versiyonlarından olan bu dağıtım, ses ve video prodüksiyonu odaklı. Bu sürümle, Pro Tools gibi ücretli yazılımlara gerek kalmıyor. Dahili ses eklentileri ve MIDI girişleri ile gelen sürümde sanal yama paneli de ön yüklü geliyor.
Ubuntu Studio veri havuzları, ana Ubuntu OS’de yer alan paketlere ve bazı dijital ses sıralayıcılara erişim sağlıyor. Dağıtım Jack Audio Connection Kit gibi araçlarla özellikle ses kaydında öne çıkıyor.
8# openSUSE
En çok kullanılan Linux Dağıtımları yazımızda son tanıtacağımız Linux dağıtımı olan OpenSUSE (eski adıyla SUSE Linux), yazılım geliştiricileri ve sistem yöneticileri için özel tasarlanmış bir yazılımdır. Kurulum ve sistem yapılandırması, entegre YaST aracı ile çok basit bir işlemdir. Bu, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu ‘-devel’ ekiyle başlayan paketleri tek tıkla kurmanızı sağlar.
OpenSUSE’da Vim, Emac gibi metin editörleri, CMake, RPM otomasyon ve paketleme araçları gibi yazılım geliştiricilerinin ihtiyaç duyduğu tüm temel araçlar önceden kurulu olarak gelir.