Bilgisayarlarımızda kullandığımız ekran kartlarının nasıl çıkarılacağını, ekran kartını nasıl takacağınızı ve ekran kartlarını değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir? konumuzda anlatıyoruz.
İyi bir oyun platformu yaratmak için PC’nizin teknolojik ve performans açısından yüksek değerde bileşenlere sahip olması ve bu bileşenlerin birbirleriyle uyumu çok önemli. Ezbere PC yükseltmeye çalışmak genellikle performans açısından hüsranla sonuçlanabiliyor. Bu hassas durumu biraz olsun aydınlatabilmek ve PC yükseltme konusunda bir fikir verebilmek adına kısa ve öz bir rehbere ihtiyacımız var.
Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir?
PC yükseltmeleri ne zaman yapılmalı, nasıl yapılmalı ya da şu andaki PC’niz gerçekten yükseltilmeli mi? Bunlar oldukça görece konular. PC’de oyun oynayabilmek, hele ki son çıkan oyunları tecrübe edebilmek çok önemli. Ancak unutmamak gereken bir konu var PC bir hobi olduğunda oldukça cüzdanı yoran bir uğraş haline gelebiliyor.
Neyin ne zaman yükseltileceğini bilmek hem ekonomik hem de uzun vadede oldukça kararlı bir sistem yaratmanıza yardımcı olacak. Ekran kartlarından başlayalım…
Grafik Kartları ve yükseltme ipuçları
‘GPU olmazsa oyunun ne anlamı olacak ki?’ diyenler için birkaç önerimiz olacak. Özellikle bir oyun PC’si yükseltilecekse ilk olarak ekran kartı sorgulanmaya başlanır. Bu klasik bir dürtü olsa gerek. Peki, bir grafik kartını ne zaman değiştirmeliyiz?
Bunu Nvidia ve AMD’ye sorarsanız ‘hemen, şimdi, hadi’ cevabı alırdınız. Sonuç olarak pazarı türlü çeşit ekran kartına boğan iki önemli üretici. Bekle diyecek halleri yok. Bazılarımız 30fps ile oyun oynamayı yeterli bulurken, diğerlerimiz 60 fps için kıvranıyoruz.
AMD Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?
NVidia Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?
Bir ekran kartının ne yaparsanız yapın, fps değerleri düşmeye başladığında onun değişme zamanı geldiğini anlıyoruz değil mi? Aşırtma (overclock) işe yaramazsa bu durum daha da kaçınılmaz oluyor.
Multi-GPU nedir nasıl kurulur
ATX standartalarında bir kasanız varsa PCI slotlarının 2 adet olduğunu fark etmişsinizdir. Bu slotlara aynı özelliklere sahip iki ekran kartı takmanıza olanak veren bir durumdur. Multi-GPU oyun zevkini artırdığı kadar CPU üzerinden de yük kaldırır ancak 800 Watt’tan daha yüksek bir güç kaynağı ihtiyacı duyabilir. Bu durum bütçenizi sarsabilir. Bu yüzden eğer PC yükseltmek için çok büyük bir bütçeniz yoksa multi-GPU işine hiç girmeyin.
Ancak multi-GPU’nun sırrı şurada bir Asus GTX 780 ile EVGA GTX 780’i bir arada kullanabilirsiniz ancak dikkat etmeniz gereken ikisi de 3GB of VRAM’e sahip olmalılar. NVIDIA’nın multi GPU sistemine SLI, AMD’ninkine de CrossFire adı verilmiş. Her hangi bir ana kart üzerinde bu konfigürasyonlara gidilebilir. Ama dediğimiz gibi tamamen bütçe önemli.
PCIe slotların tanımı ve kategorileri
PCI (Peripheral Component Interconnect) slotlar, PC’nin ekran kartı ile iletişiminde çok önemli bir rol oynuyorlardı. Yeni bir protokol olan PCI Express (PCIe) ise daha fazla bant genişliği ve güncel işletim sistemleriyle uyumluluk sağlamasını hızlandırdı. Bir x16 PCIe slotu 6.4GB/sn olan çift yönlü muazzam bir trafiği kontrol edebilir.
Multi-GPU’yu bir kenara bırakırsak aslında ihtiyacınız sağlam bir ekran kartından başka bir şey değil. PCI slotlarınız PCIe 2 ise yine de PCIe 3.0 bir kart kullanabilirsiniz. PCIe slotları bunu desteklerler. Gözleriniz PCIe 3.0 ile 2.0 arasındaki farkı algılamaz. Ancak ana kartınızda bazı sıkıntılar yaşama riski de var. Bu yüzden PCIe slotlarınıza göre bir kart seçin.
Performans ölçümleri
Bir ekran kartının performansını etkileyen en önemli unsur, kartın üzerindeki grafik işlemci yani GPU. İletişim hızı 64 Bit olan bir ekran kartı oyuncular için hiçbir şey ifade etmez. Bu tip bir kart son derece düşük hılzı ve performans fakiridir. Ancak bu değer 128 Bit’e çıktığında kart orta sınıf olarak tanımlanabilir. Esaslı oyuncular kartın bellek arabirimini en az 256 Bit olarak tercih ederler.
GPU tarafından işlenecek veri belleklerde depolanır. GPU belleklere ne kadar hızlı erişirse veriler de o kadar çabuk işlenebiliyorlar. 256 Bit ekran kartlarında 128 Bit ve 64 Bit ara birimli kartlara oranla daha yüksek miktarda veri işleniyor. Bu da performansı yüksek oranda artırıyor elbette. Burada GPU’nun GHz değerinden hızı da çok önemli ama genelde Bit oranı yüksek ekran kartlarında zaten hızlı bir GPU bulunuyor.
Güç kaynaklarını verimli kullanmak
500-600 Watt’lık bir güç kaynağı bir ekran kartını desteklemek için yeterlidir. Ancak bağlantı kablolarını kontrol etmeniz gerekebilir. Ekran kartları tipine göre 6 veya 8 uçlu güç giriş kabloları kullanırlar. Üç kaynağınızdan çıkan kabloların bu standartları desteklediğine dikkat ederseniz iyi olur. Ekran kartının verimli olabilmesi için güç kaynağınızın yeterli enerjiyi vermesi ve kablolarının uyumlu olması yeni GPU’nuzu sağlıklı ve uzun ömürlü kılacaktır. Yine de 600 Watt’an yüksek bir güç kaynağı özellikle yeni nesil kartlar için çok gerekli olabiliyor
Kasanızın hacmi ve ekran kartı ebatları
En çok hayal kırıklığı bu noktada yaşanır. Yeni nesil ekran kartları özellikle soğutma sistemlerinin büyüklüğünden dolayı neredeyse küçük birer otobüs boyutundalar. Bu durum kasanızda istenmedik sıkıntılara yol açabilir. Örneğin fana, hard disklere ya da RAM slotlarına değebilirler. Kablolamayı engelleyebilir dahası kasanın içerisindeki hava akımını dahi engelleyebilirler. Bu yüzden kasanızın boyutlarını, markasını bilmeniz ve içindeki ana kartın hangi boyutlarda diğer bileşenleri zorlamadan bir ekran kartını taşıyabileceğini mutlaka öğrenmelisiniz.
Özellikle bir ekran kartında uzunluk çok önemli bir durum. Ana kartın sınırları dışına çıkan her GPU kasa içinde sorun yaratabilir. Arka taraftan ve ön taraftan pek çok bileşeni zorlamak da hiç tavsiye edilecek bir durum değil.
Burada şu ipucunu verelim, AMD kartlar NVIDIA kartlara göre her zaman daha uzundur. Kalın ve etli görünürler. Bir AMD peşindeyseniz mutlaka kasanızın yerleşim durumunu ve ana kartınızın büyüklüğünü ölçüp biçmelisiniz.
Son tavsiyemiz eğer yeni bir ekran kartı alacaksanız, eski kartınızı elinizden çıkarın ve mantıklı bir fiyata satın. İkinci el bilgisayar borsalarından ziyade arkadaşlarınızı ya da ikinci el siteleri tercih etmenizi öneririz ki gerçek değerinden çok fazla kaybetmesini de önleyebilesiniz. Böylelikle yeni kartınız için sadece 100-200 dolarlık bir bütçe ayırmanız yeterli olabilir.
Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir? yazımız burada son erdi. Konu hakkında yorumlarınızı yazabilirsiniz.