Yurt dışından telefon alanların sıklıkla sordukları E-Devlet Cep Telefonu IMEI Kaydı Nasıl Yapılır sorusunun cevabı yazımızda.
Ülke dışından gelirken getirdiğiniz cep telefonunu IMEI kaydı işlemini internette E-Devlet sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihazın 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
IMEI Hakkında detaylara yer vediğimiz IMEI Numarası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Bulunur? yazımızı okuyabilirsiniz.
IMEI kaydını yurda giriş yaptığınız tarihten itibaren 1 ay içerisinde (edevlet sitesinde 60 gün olarak belirtmiş) pasaport nosunu kullanarak yapabilirsiniz.
Bir pasaport ile kayıt yaptırdıktan sonra iki sene süresince o pasaporta başka cep telefon IMEI kaydı yaptıramıyorsunuz.
E-Devlet Cep Telefonu IMEI Kaydı Nasıl Yapılır ?
E-Devlet Cep Telefonu IMEI Kaydı yapmak için üç işlemi sırasıyla gerçekleştirmelisiniz ;
1. E-Devlet şifresi almalısınız.
2. Yurtdışından gelirken kazançlan cep telefonu kaydı vergisini yatırmalısınız.
3. E-Devlet sitesi üzerinden ihtiyaç duyulan müracaatı, pasaport numarasına göre yapmalısınız.
1. E-Devlet şifresi nereden, nasıl alınır?
E-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, bizzat müracaat ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek tedarik edebilirsiniz. Eğer daha önce e-devlet şifresi aldınız fakat şifreyi unuttuysanız bu yazımızı size yardımcı olacaktır. E-Devlet Şifremi Unuttum Nereden Alabilirim?
2.Cep telefonu kaydı harcının yatırılması
Yurtdışından gelirken satın aldığınız cep telefonu kaydı için devlet bir vergi alıyor. 2016 yılı için belirlenen meblağ 138.80 TL. Banka şubelerinden yatırabilirsiniz. Kimi bankaların internet şubesinden de parayı yatırabiliyorsunuz.
İnternet şubesinden yatırmak için; bankanızın Ödemeler menüsü altında ,Vergiler ve Borçlar isminde bir seçeneği olmalı.
Kendi isminize veya başkası hesabına ödeme şeklinde sual sorar. İhtiyaç duyulan olanı seçip, yatırılacak vergi türünde 6552-Yurtdışından gelirken kazançlan cep telefonu kaydı için harç seçeneğini seçip ihtiyaç duyulan ödemeyi yapınız. Ödeme hemen Gelirler idaresi hesaplarına yansımıyor. Bu yüzden bir saat kadar sonra E-Devlet sitesine girip müracaat yapabilirsiniz. Ödeme olmadan da IMEI kaydı yapamıyorsunuz.
3. E-Devlet sitesi üzerinden kayıt işleminin yapılması
E-Devlet sitesine giriniz. E-Devlet
Sağ üst tarafta Sisteme Giriş tıklayınız. Açılan ekranda T.C Kimlik No, ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Giriş yaparken güvenlik için sanal klavyeyi kullanabilirsiniz.
Sisteme Giriş Yap tuşuna dokunun.
Ekranın sağ üst tarafında arama kutucuğuna IMEI KAYDET yazıdığnızda ekranda tercih açılır, seçiniz.
E-devlet sitesi şu ikazı yapıyor.
- Yurda giriş tarihiniz üzerinden 60 günden fazla vakit geçmemiş olmalıdır.
- Şayet İnternet bankacılığı kullanmıyor iseniz; harç bedeli vergi dairelerine veyahut Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara, T.C. Kimlik numaranız belirtilerek yatırılmış olmalıdır.
- Şayet İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, sisteme entegre bankaların İnternet şubelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bunun için müracaatınızın bir sonraki evresinde karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Devam Et tuşuna dokunun
Başvuru ekranı karşınızda belirecektir.
- Formu eksiksiz doldurunuz. IMEI numarasını bilmiyorsanız. Telefon çevirme ekranında *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
- Pasaport türü seçeneğini doldururken şuna dikkat ediniz.
Pasaportunuz U,S,Z,P harflerinden biri ile başlıyor ve 9 karakterli ise çipli pasaporttur.
G harfi ile başlıyor ve 9 karakterden oluşuyor ise Geçici Pasaporttur.
7 rakamdan oluşuyorsa Daha önceki Tip Pasaporttur.
Formu doldurduktan sonra Devam Et tuşuna dokunun
Bilgi kontrol ekranı gelir. Bilgilerinizde yanlışlık varsa düzeltin. Cep telefonu vergisini önceden yatırdığınız için Ödememi Kontrol Et tuşuna dokunun.
Ödemeniz kayda geçmiş ise yeniş açılan ekranda “Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ödemenizin onayı alınmıştır. Başvuru işlemine devam edebilirsiniz.” ikazı görünür ve tekrar bilgilerinizi kontrol etmenizi ister.
Onayla tuşuna dokunun.
İşlemin yapıldığını belirtir ve bir müracaat numarası verir. Bir yere bu numarayı not ediniz.
Aletiniz 12 saat içerisinde aktif hale gelecektir.