Dünya Üzerinde İnsan Üretimi Kaç Ton Yük Var ?

Dünya Üzerinde İnsan Üretimi Kaç Ton Yük Var , arabaların, elektronik eşyaların, bilgisayarların ve binaların toplam ağırlığı ne kadar hiç merak ettiniz mi?

İngiltere’de Leicester Üniversitesinde yapılan yeni araştırma; gökdelenlerden, toplu iğne başına kadar insanoğlunun üretimine katkı verdiği her kalem emtia ve yapının ağırlığı, akıllara zarar bir tonaj olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya Üzerinde İnsan Üretimi Kaç Ton Yük Var ?

Dünyanın “teknosferi” olarak adlandırılan bütün kırsal, kentsel altyapıların, araçların, makinelerin, yeryüzündeki, gökyüzündeki ve deniz üstündeki her araç ve yapının, her bir teknoloji parçasının ve atık alanlarındaki tüm çöplerin toplam ağırlığının 30 trilyon ton olması oldukça düşündürücü.

Çünkü bu hesapla bütün teknosferin yeryüzüne eşit olarak dağıtılması durumunda her bir metrekareye 50 kilo çöp düşüyor.

Bir metre karelik bir alanda 50 kiloluk bir çöp poşetiyle yaşadığınızı düşünün. Bu durum hiç de iç açıcı gelmiyor. CBCNews’da tyer alan habere göre, Leicester Üniversitesinden yapılan açıklama, insanların hayatlarını sürdürmek üzere inşa ettiği, evlerin, fabrikaların, çiftliklerin, madenlerin, yolların, havaalanlarının, limanların ve bilgisayar sistemlerinin ardında büyük miktarda atıklar bırakarak inanılmaz tonajlara ulaştığı da önemle belirtilmiş.

Öte yandan dünyanın hayatını devam ettirmesine yarayan biyosferin tam tersine teknosfer, kendisini oluşturan materyallerin geri dönüşümü konusunda yetersiz kalıyor.

Bu yüzden çöp oranı artıyor ve yetersiz geri dönüşüm atıkları yeni bir katman oluşturuyorlar.

Geri Dönüşüm

Normal şartlar altında yerkürenin üzerinde bulunan ve doğal olmayan her şey atık olarak değerlendiriliyor. Organik yaşam tarzını bir türlü benimseyemeyen insanoğlu hala mega şirketlerin ürettikleri mega yaşam birimlerinde yaşamaya ve çöp üretmeye devam ediyorlar.

Bunun sonucu olarak modern yaşamın zorunlulukları, gittikçe çeşitlenen ve artan fazlalıklar olarak doğaya saçılmaya devam ediyorlar.

Geri dönüşümün önemi

Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklar olarak belirleniyorlar. Ancak hali hazırda metrekareye düşen çöp ve atık oranındaki rahatsız edici artış güvenli bir gelecek vaat etmiyor. Proteinler Ne işe Yarar? Protein Kaynakları Nelerdir

Başa dön tuşu