Bu yazımızda Drone’umu kaydettirmem gerekir mi, Drone uçurma izni nereden ve nasıl alınır, Drone Uçururken Bilmeniz Gereken 6 Kural nelerdir anlatacağız.
Son zamanlarda hayatımıza yeni giren teknolojilerden biri de drone teknolojisi. Drone temel olarak bir insansız hava aracıdır (İHA ya da “unmanned aerial vehicle – UAV). Önceleri drone kelimesi belirli bir uçuş planına sahip olan, uçuşu gerçekleştirdikten sonra belirlenen yere inen pilotsuz hava araçları için kullanılmıştır. Şimdilerde ise uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uçabilen veya yüzebilen ufak robotlar için de kullanılmaktadır. Pek çoğumuzun aşina olduğu kullanım biçimi de budur. Yani temel olarak drone terimini biraz yanlış kullanmaktayız.
Drone Uçururken Bilmeniz Gereken 6 Kural
İngiltere ve ABD’nin yaptığı düzenlemelerin ardından Türkiye de Drone kullanımı hakkında harekete geçti. Bu yazımızda son zamanlarda oldukça popülerleşen drone kullanımına ilk defa başlayacak ya da yeni başlamış kişiler için Drone Uçururken Bilmeniz Gereken 6 Kural ‘ı sıraladık.
1# Drone kaydı zorunlu mu?
Satanlar, ithal edenler, alanlar, üretenler, kullananlar, kısaca Drone ile bağlantılı olan herkes ağırlığı 500 gramı aşan Drone’ları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki Drone Kayıt Sistemi üzerinden kayıt ettirmek zorundadırlar.
2# Hobi olarak kullanılan Drone için eğitim almalı mı?
Hobi amaçlı kullanıyorsanız drone eğitimi almanıza gerek yoktur, gerek yok derken bunun için eğitim alma zorunluluğunuz yok. Ancak 500 gramı aşanların kayıt zorunluluğu olduğunu tekrar hatırlatalım.
3# Ticari amaçla kullanılan Drone için eğitim almalı mı?
Hangi Drone’u kullanırsanız kullanın Drone ehliyetinizin olması şart. Bunun hakkında düzenlenen yönetmelik 27 Temmuz 2017’de yürürlüğe girdi.
4# Drone ehliyeti nasıl alınır
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı şu an da sayısı 7 adet olan uçuş okullarına giderek 12 saatlik eğitimden başarı ile geçtiğiniz taktirde bu ehliyeti alabilirsiniz.
Aşağıda bu eğitim organizasyonlarının listesini bulabilirsiniz.
5# Drone’a sigorta yapmak gerekir mi?
Ticari Drone kullanıcıları faaliyetleri kapsamında üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlardan kaynaklanan sorumluluklarına karşı; savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, gibi muhtemel kanun dışı eylemleri ve risklerini de teminat altına alacak şekilde sigorta yaptırmak zorundadır.
6# Drone’lardan Alınan vergiler nelerdir?
Bildiğiniz üzere satılmakta olan Drone’lardan KDV alınıyor. Satışı her geçen gün artan Drone’lar için Maliye Bakanlığı ÖTV uygulaması getirebilir. Bu bağlamda ÖTV hangi Drone’ları kapsayıp yüzde kaç alınacak ve buna %6’lık TRT bandrolü de eklenecek mi henüz belli değil. Zaman içerisinde bu konular netliğe kavuştuğunda Tamindir olarak sizlerle paylaşacağız.