DirectX 11 ve DirectX 12, Microsoft’un grafik API’sinin iki farklı sürümüdür. Peki DirectX 11 ve DirectX 12 arasındaki farkları biliyor musunuz?
DirectX 11 ve DirectX 12, Microsoft tarafından geliştirilen, multimedya ile ilgili görevleri yürütmek için kullanılan bir API koleksiyonudur. Bu teknolojiler, PC ve Xbox oyunları gibi 3D oyunlar ve grafik yoğun uygulamalar için kullanılır.
DirectX 12, 2015 yılında Windows 10 ile birlikte piyasaya sürülmüş, oyuncular ve oyun geliştiricileri için yeni bir çağ başlatmıştır. DirectX 12, GPU performansını artırırken CPU ek yükünü azaltarak kısa sürede adından söz ettirmiştir.
Ancak, performans artırmak gerçekten de DirectX 11’den DirectX 12’ye geçmek kadar basit mi? DirectX 11 ve DirectX 12 arasında bazı önemli farklılıklar vardır.
DirectX 11 ve 12 arasındaki farklara bakarak öğrenelim.
DirectX 11 ve DirectX 12 Arasında Ne Fark Var?
Basitçe söylemek gerekirse, DirectX 12, DirectX’in en son sürümüdür. İkisi arasındaki en göze çarpan farklardan biri, donanımınızla nasıl etkileşime girdikleridir.
DirectX 11 ile geliştirilen oyunların çoğu yalnızca iki ila dört CPU çekirdeği kullanır .
Öte yandan DirectX 12, bir CPU’nun iş yükünü birden çok çekirdeğe yayar ve ayrıca her çekirdeğin GPU ile aynı anda konuşmasına olanak tanır.
GPU’nuz, grafik işlemenin yanı sıra, makine öğrenimi algoritmalarını çalıştırmak gibi çok çeşitli başka görevlerin yürütülmesinden de sorumludur. DirectX 11 ile GPU, bu görevlerden yalnızca birini aynı anda ve belirli bir sırayla gerçekleştirebilir. Bu meydana geldiğinde, tüm GPU kaynaklarınız kullanılmadığından performans darbe alır.
Şimdi madde madde DirectX 11 ve DirectX 12 arasında ne fark var bakalım.
Performans
DirectX 12, özellikle multithreaded (çoklu iş parçacıklı) uygulamalarda, DirectX 11’e göre daha iyi performans sağlar. Bu, oyunlar ve diğer grafik yoğun uygulamalar için daha hızlı ve daha akıcı bir deneyim sağlar.
Desteklenen İşletim Sistemleri
DirectX 12, Windows 10 işletim sisteminde kullanılabilir. Ancak, DirectX 11 daha eski işletim sistemlerinde de kullanılabilir, özellikle Windows 7 ve Windows 8.1 gibi işletim sistemlerinde.
İşletim Sistemi Bağımlılığı
DirectX 12, işletim sistemine daha az bağımlıdır ve daha fazla donanım tabanlı işlem yapabilir. Bu nedenle, DirectX 12 ile geliştirilen oyunlar ve uygulamalar, işletim sistemi tarafından yüklenen özel sürücüler gerektirmez.
Desteklenen Donanım
DirectX 11 ve DirectX 12 arasındaki farklardan biri de desteklenen donanımlar seviyesinde belirleniyor.
DirectX 12, daha yeni nesil işlemciler ve ekran kartları gibi donanımları destekler. Ancak, DirectX 11 daha eski donanımları da destekler.
DirectX 11 ve DirectX 12 arasındaki farklar kısmında sonuç olarak, DirectX 12, daha iyi performans ve daha az işletim sistemi bağımlılığı sunar, ancak sadece Windows 10 işletim sisteminde kullanılabilir ve daha yeni donanımları destekler.
DirectX 11 ise daha eski işletim sistemlerinde de kullanılabilir ve daha eski donanımları destekler, ancak DirectX 12’ye göre daha az iyi performans sağlar.
DirectX 12 Ultimate nedir?
DirectX 12 Ultimate, DirectX 12’nin en son sürümüdür ve yalnızca en son donanımın sunabileceği yeni özellikler içerir. Bunlara örnek olarak ışın izleme desteği verilebilir. Yani, yalnızca Nvidia’nın tescilli RTX teknolojisi değil, herhangi bir DirectX 12 Ultimate uyumlu GPU için ışın izleme.
Ancak ne yazık ki, DirectX 11’den DirectX 12’ye geçiş yapmak hiç de kolay değil.
DirectX 11 den 12’ye Geçiş Neden Zor Yapılıyor?
DirectX 11 ilk olarak 27 Ekim 2009’da Windows Vista için piyasaya sürüldü. Böylece, 2015’te DirectX 12’nin ardından DirectX 11 ile DirectX 12 arasında altı yıllık bir boşluk oluştu. Bu süre zarfında, DirectX 11 kullanılarak binlerce oyun geliştirildi.
DirectX 11, üst düzey API olarak adlandırılan şeydir. Basitçe söylemek gerekirse, geliştiricilerin üst düzey API’lerle çalışması daha kolaydır. Sonuç, kararlı, gösterişli ve oynanabilir oyunlardır. Öte yandan, DirectX 12, düşük seviyeli bir API’dir ve DirectX 11’e kıyasla farklı bir canavardır. Geliştiricilerin optimizasyonda ayrıntılı bir şekilde ince ayar yapmasına izin verirken, aynı zamanda kullanımı kapsamlı bilgi gerektirir.
Bununla birlikte, DirectX 12’de geliştirilen bir oyun, geliştiricinin API bilgisine bağlı olarak daha kötü performansla sonuçlanabilir. DirectX 12 ile gelen iyileştirmeler var, ancak gerçekten bir geliştiricinin bunu ne kadar iyi uygulayabileceği önemli. Bu nedenle birçok geliştirici, DirectX 11 gibi üst düzey API’lere bağlı kalmayı seçiyor.
En son DirectX sürümünü yüklemek için buraya tıklayabilirsiniz.
DirectX 11’i mi yoksa DirectX 12’yi mi Seçmelisiniz?
DirectX 11 ve DirectX 12 arasında seçim yapıp yapamayacağınız da donanımınıza bağlı olacaktır.
Hemen hemen tüm modern GPU’lar DirectX 12’yi destekler, ancak Radeon HD 4870 gibi daha eski GPU’lar için aynı şey söylenemez.
2008’de piyasaya sürülen bu GPU, yalnızca DirectX 10’a kadar destekler.
Donanım, yazılım, işletim sistemi ve bir oyunun her ikisini de destekleyip desteklemediği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bir karar vermeden önce bunların hepsinin göz önünde bulundurulması gerekir ve bu büyük olasılıkla DirectX’in gelecek nesilleri için de geçerli olacaktır.
DirectX 11 ve DirectX 12 arasında ne fark var yazımız sona erdi.