Dayanıklılık Sertifikası, akıllı telefonlar başta olmak üzere bir çok teknolojik üründe artık sunulmaya başladı.
IP sertifikası olarak da anılan bu sertifikalar aslında ilk olarak Askeri malzemelerde kullanılmaya başlanmıştır. Elektrikli ya da mekanik olarak çalışan sistemlerde yer alan tüm ürünlerin dayanıklılık çalışmaları; ürünün kullanılacağı ortam koşulları gözönüne alınarak yapılmaktadır.
Dayanıklılık Sertifikası nedir?
Dayanıklılık sertifikası, bir ürünün toza, suya ve darbelere karşı dayanıklılığı gösteren bir belgedir. IP Koruma Derecesi (Ingress Protection Rating) (Uluslararası Koruma Değerlendirmesi), Mekanik veya elektrikli cihazların suya, toza veya dış darbelere karşı dayanıklılığını ölçmek için kullanılan derecelerdir.
MIL-STD nedir?
MIL-STD, Askeri standart’ı tanımlar. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (https://www.defense.gov/) tarafından kullanılan ve ekipmanların sağlamlığını ölçmeye yarayan bir standartıdır. MIL-SPEC olarak da adlandırılır.
MIL-STD, Savunma Bakanlığı tarafından uygulanmakta ve ABD Hava Kuvvetleri, Ordu ve Donanması tarafından sürdürülmektedir.
Dayanıklılık sertifikasında en öne çıkanı MIL-SPEC-810G sertifikasıdır.
MIL-SPEC-810G , Çevresel Mühendislik Öngörüleri ve Laboratuvar Testleri (ENVIRONMENTAL ENGINEERING CONSIDERATIONS AND LABORATORY TESTS) ABD ordusu tarafından, ekipman sınırlarının kullanılmasının (ortam) veya taşınmasında (şoklarda) kullanılacağı çeşitli koşullarda test edilmesi için tasarlanan bir dizi testtir. Test, test edilen ekipmanın niteliğine, boyutuna ve ağırlığına göre değişir.
Aşırı çalışma koşulları sağlam teknoloji gerektirdiğinde, ekipman üreticileri MIL-STD-810G (Mil-Spec) gibi test standartlarına güvenir.
MIL-STD dayanıklılık testleri
MIL-SPEC-810G sertifikasına sahip olan ürünler neredeyse her türlü riske karşı test edilirler. Bu sertifikaya sahip olmak için, öncesinde yirmi dokuz farklı testten başarılı bir şekilde geçmeniz gerekiyor.
Bunlardan bazıları ise şu şekilde:
- Aşırı Sıcaklara Dayanıklılık
- Aşırı Soğuklara Dayanıklılık
- Şoklara Dayanıklılık
- Düşmelere Dayanıklılık
- Mermi Dayanıklılığı
- Donma / Çözülme Dayanıklılığı
- Asit Dayanıklılığı
- Yanıcı Gazlara Dayanıklılık
- Darbeye Dayanıklılık
- Neme Dayanıklılık
MIL-STD-810
MIL-STD-810, sıcaklık, nem, şok, titreşim, hızlanma testlerini içerir.
MIL-STD-461
MIL-STD-461, elektronik, elektrik ve elektromekanik ekipman ve alt sistemlerin elektromanyetik girişim (EMI) emisyonlarının ve duyarlılık özelliklerinin testlerini içerir.
MIL-STD-2105
MIL-STD-2105, parça darbe testi, harici yangın, hızlı ve yavaş pişme testi ve küçük ve orta ölçekli mermi darbe testini içerir.
MIL-DTL-901E
MIL-DTL-901E (MIL-S-901D), su üstü gemileri ve denizaltılardaki makine, ekipman, sistem ve yapılar için yüksek etkili şok testi gereksinimlerini tanımlayan bir detay (DTL) spesifikasyonudur.
MIL-STD-167
MIL-STD-167 testi MIL-DTL-901E ile benzerlik taşır. Çevresel ve dahili olarak uyarılan titreşimlerin gemi ekipmanı üzerindeki etkilerini kapsar.
Birçok akıllı telefon modelinin IP sertifikası bulunmakta. Farklı sayılardan oluşan ve farklı özelliklere sahip olan IP Sertifikası Nedir ? IP sertifikasının derecelendirilmesi nasıl yapılıyor?
Dayanıklılık sertikaları hakkında sıkça sorulan sorular
MIL-STD standardı nedir?
MIL-STD ya da daha iyisi MIL-SPEC, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan ve ekipmanların sağlamlığını ölçmeye yarayan bir Askeri bir standartıdır.
Dayanıklılık sertifikaları arasında en iyisi hangisi?
Dayanıklılık sertifikalarından en öne çıkanı MIL-SPEC-810G sertifikasıdır.
MIL-SPEC-810G nedir?
MIL-SPEC-810G , ENVIRONMENTAL ENGINEERING CONSIDERATIONS AND LABORATORY TESTS (Çevresel Mühendislik Öngörüleri ve Laboratuvar Testleri) ABD ordusu tarafından, ekipman sınırlarının kullanılmasının (ortam) veya taşınmasında (şoklarda) kullanılacağı çeşitli koşullarda test edilmesi için tasarlanan bir dizi testtir.