CPU, GPU, APU nedir, aralarında ne fark var?

Bu yazımızda CPU, GPU, APU terimleri hakkında bilgiler vererek bu terimlerin anlamlarını, nasıl çalıştıklarını ve aralarında ne gibi farklar olduğunu detaylı olarak ele alacağız.

Bilgisayar iç yada dış donanımlarının çoğu kısaltmalar ile tanınırlar. Bu kısaltmalar içerisinde bulunan CPU, GPU VE APU‘nun arasındaki farkları daha doğrusu hangisinin ne olduğunu açıklayacağız.

Öncelikle CPU, GPU, APU sonlarındaki “P” ve “U” harfleri İngilizce kökenli olup, sonlarındaki P ve U harfleri “Processing Unit” (İşlem Birimi) kavramını ifade etmektedir.

CPU nedir?

CPU (Central Processing Unit) Merkezi İşlem Birimi, bir bilgisayarın bilgilerini işleyen ve verilen komutların yerine getirilmesini sağlayan bir temel bileşendir. Kısa olarak bir bilgisayarın beynidir de denilebilir.

CPU ne işe yarar?

CPU yani İşlemci bilgisayarların donanımlar ile yazılımlar arasındaki sürekli iletişimini sağlar ve bilgisayar içerisinde meydana gelecek olan her bir işlemi meydana getirmede kullanılır. Dolayısıyla işlemcisi olmayan bir bilgisayar tüm donanımlara sahip olsa dahi çalıştırılamaz.

GPU nedir?

GPU (Graphics Processing Unit) Grafik İşlemci Birimi, bilgisayarınızın yaptığı işlemi monitöre getirendir.

GPU ne işe yarar?

GPU, iş istasyonları ve oyun konsollarında grafik yaratımı için kullanılır. Grafik İşlem Birimi (GPU), CPU üzerindeki yükü azaltarak grafik performansını artırır.

APU nedir?

APU (Accelerated Processing Unit) Hızlandırılmış İşlem Birimi, Aslen, CPU ve GPU işlem birimlerini aynı anda barındıran çipe verilen isimdir. Bu tür çiplerde asıl amaç, uygun fiyata makul performans sunmaktır; ancak APU‘nun çeşitli artı yönleri de mevcuttur. Örneğin bileşenler birbirlerine çok yakın olduğundan ötürü veri transfer hızı artar, güç tüketimi %50‘ye varan oranda azalır. Özellikle dizüstü sistemlerde ısınma faktörü en aza indirilir.

APU ne işe yarar?

APU, hem maliyeti düşürür hem de düşük enerji tüketimi sağlar.

CPU ve GPU arasındaki farklar

  • Merkezi işlem birimi(CPU), grafik işlemci birimine göre daha fazla bellek tüketir veya gerektirir.
  • CPU’lar, GPU’lara göre daha yavaştır.
  • CPU seri komutlar işlemek için uygundur. GPU ise paralel komutlar işlemek için uygundur.
  • CPU düşük gecikmeye önem verirken, GPU yüksek verime odaklanır.

Bir yanıt yazın

Back to top button