Çoklu Ses Sistemi Kurmak İçin 6 Farklı Yol

Surround sesten söz ettiğinizde, pek çoğumuz gözünde bir salonda bulunan beş adet hoparlörü ve bir subwoofer’ı canlandıracaktır, ancak bu sinema meraklıları için mevcut olan çeşitli seçeneklerden yalnızca birisi.

Kendiniz için en uygun ses sisteminin hangisi olduğunu düşündünüz mü? Düşünmemiş olsanız da sorun değil; yaşam sitilinize kolayca uyum sağlayacak altı muhteşem surround ses kurulumunu mercek altına alıyoruz:

Çoklu-Ses-Sistemi-2

Sinefiller için: 5.1 Kanal

5.1 bir kurulum, hâlâ standart veya “klasik” surround ses konfigürasyonu olarak kabul ediliyor. Bir merkez (genellikle filmdeki diyalogları verir), iki ön (sol ve sağ), iki arka (sol ve sağ) hoparlörden ve bir subwoofer’dan oluşan kurulum, televizyonunuzun yerleşik stereo hoparlörlerinden elde edebileceğinizden çok daha detaylı, güçlü ve sizi sarmalayan bir ses sunar.

Ayrıca, 5.1 Dolby Digital (veya DTS) ses çözümü sunan, pek çok kaynak bulunuyor. Bunlara örnek olarak Blu-ray, DVD,  PS3, Xbox 360, Apple TV çeşitli PVR’ler ve hatta bazı bilgisayarları gösterebiliriz.

5.1 kurulumlar salonlarında gerçek sinematik ses ile film gecesi heyecanı ve oyuncuyu tam olarak sarmalayan oyun deneyimi yaşamak isteyen aileler için mükemmel bir seçenek.

Ses meraklıları için: 7.1 Kanal

En üstün ses kalitesini elde etmek isteyen, kulağı çok hassas birisi iseniz, 7.1 kanallı bir ses kurulumuna yönelin. Bu sistem, bir merkez, ön sol ve sağ, arka sol ve sağ ve doğrudan dinleme pozisyonunun tam arkasına yerleştirilmiş olan ve “surround arka” olarak adlandırılan sol ve sağ hoparlörleri içerir. Bu sistemde ayrıca, bas seslerini sağlayacak bir subwoofer bulunur ve özellikle salonları büyük olan kişiler, ekstra bir subwoofer daha alma yoluna gidebilirler.

Çoğu kaynak (DVD, PVR’ler,  Xbox 360, vs.) 7.1 ayrı ses kanalı sunamaz, bu nedenle alıcınız surround arka hoparlörlere hangi ses efektlerini yönlendireceğine kendisi karar verir. Bunun istisnası, DTS-HD, Dolby TrueHD veya sıkıştırılmamış LPCM ses formatları ile, gerekli sekiz ses kanalını destekleyen, Blu-ray’dir. Bu formatlar aynı zamanda, az (ya da sıfır) sıkıştırma sunarlar, bu nedenle de Dolby Digital veya DTS 5.1 surround sese göre, orijinal film seslerine daha sadıktırlar. Ancak, gerçek anlamda ses gerçekçiliğini artırmak istiyorsanız, yüksek kaliteli hoparlörler almayı ihmal etmeyin.

Dış görünüşe önem verenler için: Ses Çubuğu

Sizin için, surround ses sisteminizin görünüşü, ses kalitesi kadar önemliyse bir ses çubuğu kurulumunu dikkate almanızda fayda var. Bu, televizyon standınızın önünde durabilen veya arkasındaki duvara monte edilebilen, uzun bir hoparlördür (bazen yanında bir subwoofer ve bazı modellerde bir çift küçük arka hoparlör bulunur).

Bazı ses çubukları, çok kaliteli bir stereo çıkış (bu çıkış, düz ekran televizyonunuzun yerleşik hoparlörlerinden daha güçlü ve detaylıdır) sağlamak üzere tasarlanmışlardır, buna karşılık diğerleri “sanal” bir surround efekt üretebilirler. Bu tür bir kurulumda ses, aslında hoparlör bulunmamasına rağmen, dinleme pozisyonuna göre arkadan ve yandan geliyormuş hissi verir.

Sanal surround ses, gerçek hoparlör kurulumu kadar iyi ses vermez, ancak yine de iyi denilebilecek bir sonuç doğurabilir ve hoparlör sisteminizi minimalist ve şık tutmak istiyorsanız, yapacağınız değiş-tokuşa değer.

Küçük mekanlar için: 2.1 Kanal

Salonları küçük ve alanı değerli olan ev sineması düşkünlerinin, ev sinema sistemleri için 2.1 kanallı bir kurulumu düşünmeleri iyi olacaktır. Bu kurulum (sol ve sağ hoparlörler ve bir subwoofer), sesin tüm yönlerden gelmesiyle aynı etkiyi vermese de, tıpkı ses çubuğu gibi, bu da güç ve kalite açısından, televizyonunuzun hoparlörlerinden çok daha iyi. 2.1 sistemler, müzik dinlemek açısından da ideal bir seçene.

Düzen her şeyden önemli diyenler için: Kablosuz Hoparlörler

Dağınıklıktan nefret ediyorsanız, 5.1 veya 7.1 bir hoparlör kurulumu sizin için ideal seçim olmayabilir. Bu sistemlerde her bir hoparlöre bir kablo bağlanması gerekir, bu da dağınıklık yaratabilir. Bununla birlikte, bazı üreticiler, arka hoparlörlerin AV alıcısıyla, Wi-Fi’a benzer bir teknoloji kullanarak haberleştiği, kablosuz surround ses kurulumları sunarlar.

Bunlar mükemmel şekilde çalışsalar da, hala bu hoparlörlerin her birinin bir güç kaynağına bağlanmalarının gerektiğini unutmamakta fayda vardır. Genellikle, duvardaki prize takılan ve iki “kablosuz” hoparlörü birbirine bağlayan bir kablo vardır.

Konsola Karşılık Kitap Rafı Tipi Hoparlörler

2.1, 5.1 ve 7.1 kurulumlar, genellikle iki tip hoparlör seçeneği sunar: Yerde duran, uzun konsollar ve televizyon standınızın üzerine yerleştirilebilen, duvara monte edilebilen veya özel olarak tasarlanmış yer standlarının üzerine yerleştirilebilen kitap rafı tipi hoparlörler.

Hangisinin “daha iyi” olduğu konusuna kesin bir yanıt verilemese de, bazı daha pahalı konsol hoparlörler, eşdeğerleri olan kitap rafı seçeneğine göre, daha üstün bir ses sunabilirler. Buna karşılık, her şey dahil sinema paketlerinde sunulan pek çok konsol hoparlör, bir standın üzerine monte edilmiş kitap rafı hoparlörlerden çok da iyi değildirler, bu nedenle öncelikle salonunuza uyan tasarımı seçmenizde fayda vardır. Mekanınız genişse konsol tipini tercih edin. Raflarınız varsa veya hoparlörlerinizi duvara monte etmek istiyorsanız, kitap rafı tipini seçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu