Bitcoin borsaları arasında son zamanlarda adı sıkça geçen kripto para borsası Coinbase nedir, Coinbase nasıl kullanılır, Coinbase Türkiye’de alım satım yapılabilir mi sorularını cevaplayacağız.
ABD merkezli hizmet veren bir kripto para borsası olan Coinbase, Türkiye’den de kullanılabiliyor. Borsada işlem yapmak için Coinbase hesabı açmak ve para yüklemek gibi işlemler karışık görünebilir. Sizin için Coinbase kripto para borsası nedir, nasıl kullanılır gibi soruları ayrıntılı olarak açıkladık ve kripto paraların pek bilinmeyen borsa dünyasına ışık tuttuk.
Coinbase nedir?
Coinbase 2012’de Brian Armstrong ve Fred Ehrsam tarafından San Francisco, Kaliforniya’da kurulmuş, yurtdışında faaliyet gösteren kripto para borsalarından birisidir. Coinbase piyasadaki en büyük broker borsasıdır.
Coinbase borsasında Bitcoin başta olmak üzere Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin gibi pek çok farklı kripto para birimi üzerinden işlem yapılabiliyor.
Coinbase’de kullanılan kripto paralar
Bitcoin (BTC), XRP (XRP), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Stellar Lumens (XLM), Chainlink (LINK), Tezos (XTZ), Dash (DASH), Ethereum Classic (ETC), USD Coin (USDC), Basic Attention Token (BAT), Zcash (ZEC), Ox (ZRX), Augur (REP), Dai (DAI)
Coinbase nasıl kullanılır?
En geniş işlem hacmine sahip kripto para borsalarından biri olan Coinbase üzerinden alım – satım işlemleri yapmak için ilk yapmanız gereken bir Coinbase hesabı açmak.
Coinbase hesabı oluşturmak ve sürdürmek tamamen ücretsizdir. Bununla birlikte, belirli eylemler için ücret alınır.
Ardından, kullanım durumunuza göre borsa hesabınıza bir banka hesabı ya da kredi kartı bağlamalısınız. Böylece işlem yapmak için gerekli sermayeyi hesabınıza aktarabilirsiniz.
Coinbase’de kripto para birimi alımı ve satımı için seçilen ödeme yöntemine (banka havalesi, kredi kartı veya PayPal) ve işlemin hacmine bağlı olarak %1.49 ila % 4 arasında bir hizmet ücreti alınır. İşlemler tamamlanmadan önce ücretler her zaman Coinbase’de listelenir.
Coinbase gibi kripto para borsalarında alım – satım işlemlerinizin gerçekleşmesi için blockchain ağı tarafından onaylanması gerekir. Ağ tarafından onaylanma süresi bazen oldukça uzayabiliyor. Satım işleminiz ne zaman onaylanırsa o zaman uygulanıyor ve ilk işlem yaptığınız andaki değil, onaylandığı andaki değerinden satılıyor. Böyle bir durumda zarar edebilirsiniz.
Coinbase güvenli mi?
Coinbase kripto para borsası, kullanıcılarının sahip olduğu varlıkları korumak için verilerinin %98’ini çevrimdışı olarak muhafaza ettiğini söylüyor. USB bellek gibi depolama cihazlarında tutulan verilerin internetle bağlantısı asla olmuyor, böylece herhangi bir online saldırı durumunun önüne geçiliyor.
Offline olarak muhafaza edilen ya da %2’lik dilimde online olarak saklanan müşteri fonlarında herhangi bir kayıp olması durumunda ne oluyor? Bu noktada Coinbase’in kullanıcılarına sunduğu sigorta hizmeti devreye giriyor. Tüm bankalarda olduğu gibi Coinbase para borsasında da 250 bin dolara kadar olan tüm hesaplar sigortalı durumda.
Coinbase tarafından sunulan güvenlik önlemlerinin yanı sıra, siz de kendi güvenlik önleminizi oluşturabilirsiniz. Bunun için çoklu onaylı para çekme seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Böylece herhangi bir para çekme işleminde birden fazla kişinin onayı gerekir ve istenmeyen durumların önüne geçilebilir.