Bu yazımızda Anakartların üzerinde bulunan Chipset nedir, ne işe yarar, kuzey ve güney köprüsü, Chipset Driver nedir gibi Chipset hakkında bir çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Chipset nedir?
Chipset terimi Türkçe’de yonga seti anlamına gelmektedir.
Yonga seti diğer adıyla Chipset, anakart üzerinde yer alan ve anakartın beynini oluşturan entegre devrelere denir.
Günümüzde sadece Intel, VIA, AMD, SiS, ALi, ServerWorks gibi üreticilerin chipsetleri mevcuttur. Kişisel bilgisayarlarda yaygın olarak Intel, AMD, VIA ve SiS chipsetleri bulunmaktadır.
Chipset ne işe yarar?
Chipset, donanımlar arasında gerçekleşen veri akışını denetler. Yonga seti, bilgisayarın performansını direkt olarak etkileyen birkaç bileşenden biridir. Ayrıca bir bilgisayar için oldukça büyük bir öneme sahip olan yonga seti, sistemde kullanılacak olan bellek ve işlemci türünü de belirler.
Bilgisayarın ana kartı üzerinde yerleşik halde gelen bir Chipset’te kuzey köprüsü (North Bridge) ve güney köprüsü (South Bridge) denilen iki adet yönetici yonga bulunur.
Normal de bir yonga setinde ikiden daha fazla köprü bulunmaktadır. Fakat burada bulunan Kuzey ve Güney yongaları , yönetici pozisyonunda çalışmaktadır.
Kuzey köprüsü (Northbridge Chipset) nedir?
Kuzey Köprüsü (North Bridge), CPU, AGP ve bellek arasındaki iletişimi sürdürür.
Güney köprüsü (Southbridge Chipset) nedir?
Southbridge, bilgisayarın anakatında konumlanan ve sabit sürücüsü, I/O Kontrolcüsü gibi birçok donanımın yönetiminden sorumlu entegre devresidir.
Kuzey ve Güney Köprüsü hangi birimleri kontrol eder ?
Kuzey köprüsü(North Bridge), Ekran Kartı (Graphic Card), Micro İşlemci (CPU), Ram Bellek
Güney köprüsü(South Bridge), USB (Flash Bellek, Mouse, Klavye, Kamera, …), IDE – SATA Harddisk, PCI (Sonradan takılan ethernet kartı, ses kartı, usb kartı,…), On-Board (Anakart üzerinde bulunan gömülü ses, ethernet, vga, e-sata,…), BIOS ,ISA gibi diğer çevre birimlerini kontrol eder ve yönetir.
Chipset Driver nedir?
Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility), Chipset INF dosyalarının güncellenmesi gerektiğinde bunu otomatik olarak size bildiren bir yazılımdır.
Chipset driver kurmalı mı?
Intel sitesinde de belirttiği gibi normalde Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility) kurmanıza gerek yok. Güncel bir işletim sistemi Windows Update aracılığı ile zaten gerekli güncellemeleri yapıyor.
Bilgisayarda bulunan ekran kartı, işlemci, RAM gibi donanımlar hakkında bilgi sahibi olmanın en kolay yolu donanım bilgisi veren programlar kullanmaktan geçer.