Yaşadığımız hayat deneyiminin büyük bir kısmının çevrimiçi olmaya başlamasıyla birlikte internet ile olan bağlarımız iyice sıkılaşmaya başladı. İnternet üzerinden yapmış olduğumuz işlemler büyük ölçüde zaman kazandırırken bize yansıyacak olumsuz etkilere karşı tedbir almamız gerekebilir. Sıkıntı yaratabilecek en önemli unsurlardan bir tanesi de kişisel bilgilerinizin başka birilerinin eline geçmesi.
Sadece geçtiğimiz hafta bile Rus bir hacker grubu tarafından düzenlenen bir saldırıda 1 Milyar kullanıcı şifresi ele geçirildi.
2014 senesinde PSN, eBay ve Yahoo! da bu saldırıların hedefi oldular. Play Station Network’ün bu seneki saldırıda aldığı hasar tam olarak belirlenemezken 2011 senesinde 77 Milyon kullanıcının kredi kartı bilgileri ele geçirildi. İşin başka bir korkunç tarafı da bu saldırıların sürekli olarak artması.
Çevrimiçi güvenlik konusu adeta bir kedi ile fare oyununa dönüştü. Şirketler hacker saldırıları karşısında her daim bikaç adım önde durmak istiyorlar ancak bu çoğu zaman mümkün olmuyor. Kullanıcıların bakış açısından değerlendirmek gerekirse, bilgilerinizi teslim ettiğiniz şirketlerin sizin güvenliğinizden sorumlu olmaları bir nebze de olsa rahatlatıcı. Yine de zararı azami seviyede tutabilmek için kullanıcıların da bilinçlenmesi önemli bir husustur.
Farklı Sitelerde Aynı Şifreyi Kullanmayın
Hacker saldırılarından korunmanın bir yolu da üye olduğunuz her yer için ayrı bir şifre kullanmaktır. Elbette her birini ezberinizde tutmak oldukça zor olacaktır. Tam da bu sebepten ötürü size parola yönetim uygulamaları önerelim. Akla gelen ilk örnekler, birçok platformda çalışan LastPass ve RoboForm isimli uygulamalar.
LastPass ile şifre ve not kaydı yapmak istiyorsanız çevrimdışı da bu işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Windows ve Mac için ücretsiz olarak bulabileceğiniz bu uygulamanın mobil cihazınızla senkron çalışabilmesi için premium paketi almanız gerekebilir.
Bu uygulama sadece bir şifre yöneticisi olmakla kalmıyor, sizden üyelik isteyen sitelerde doldurmanız gereken formlar için de size hız kazandıran kalıplar hazırlıyor. Böylece e-posta adresi, ulaşım bilgileri gibi yazması vakit alan kısımlar da saniyeler içersinde doldurulmuş oluyor.
Parola yöneticisine gireceğiniz şifrenin güvenli olmasına özen göstermenizde büyük fayda var. Hatırlaması kolay ve kırılması zor şifrelerin nasıl hazırlanabileceği konusunda daha fazla bilgi almak istiyorsanız Güvenli Bir Şifre Oluşturmanın En Kolay Yolu isimli yazıda gerekli detaylara ulaşabilirsiniz.
Nasıl ki, sahip olduğunuz her kilidi açacak bir anahtarla dolaşmak güvenli değilse, internet hesaplarınız için de aynı durum geçerli.
2 Aşamalı Güvenlik Sistemlerine Geçin
Eğer üye olduğunuz site iki aşamalı güvenlik sistemlerini destekliyorsa hiç düşünmeden bu hizmeti kullanın. Oluşturacağınız ikinci güvenlik katmanı sayesinde e-posta adresinize veya mobil cihazınıza o an oluşturulan rastgele bir şifre gönderiliyor.
Mevcut güvenlik sistemini kullanan siteler arasında Facebook, Google, Dropbox, Evernote ve başkaları da var. Bu sitelerden bazıları, istediğiniz işlemi gerçekleştirmek için sizden cep telefonu numaranızı isteyecektir. Bu sayede SMS yoluyla size o an için kullanabileceğiniz bir şifre gönderiliyor. Hackerlar için bu durumu aşmak imkansız gibi, çünkü mobil cihazınız onların elinde olmayacaktır.
Bu güvenlik sistemini beğendiyseniz ve bu hizmetin her sitede uygulanmasından yanaysanız internet aktivizmi sizi çağırır. Burayı tıklayarak birçok çevrim içi hizmetin listeli bir haline ulaşabilirsiniz. Listede 2 aşamalı güvenlik sistemi kullanmayanları tweet aracılığıyla sıkıştırmanız mümkün.
Şifrelerinizi Tarayıcınıza Kaydetmeyin
Hepimiz internet tarayıcılarının işimizi hızlandırmasına bayılıyoruz. Siz klavye butonlarına basmadan kutucuklar dolmuş oluyor ve tek yapmanız gereken sitelere giriş butonunu tıklamak oluyor. Ama açık bir Wi-Fi bağlantısından bilgisayaranıza sızabilen bir hacker tarayıcınızdaki tüm bilgileri ele geçirirse ne yapacaksınız? Özellikle de kredi kartı bilgilerinizi kaydetmediğinizden emin olmanız gerekiyor. Evet, alışveriş yaparken tüm bilgileri teker teker doldurmak biraz zahmetli bir iş, ama en azından başkaları sizin kredi kartınızdan alışveriş yapamayacaklar.
Güvenli Bir İnternet Deneyiminizin Olduğundan Emin Olun
a) Tarayıcılar
Kullandığınız tarayıcıların güncelleme isteklerini göz ardı etmemekte fayda var. İnternet tarayıcınızın güvenlik konusunda ilk adım olduğunu unutmayın. Güncellemeler sayesinde güvenli olmadığı belirlenen veya şüphe uyandıran sitelere karşı korunaklı olacağınız gibi, malware saldırılarına karşı da önlem almış olacaksınız.
b) Antivirüs Uygulamaları
Sahşp olduğunuz her cihaz için ayrı bir antivirüs uygulaması kullanmanız önemlidir. Nitekim, güvenli şifreler hacker saldırılarına maruz kalma sorununun sadece bir kısmını çözüyor. Piyasada ücretsiz hizmet veren onca program varken, sizin hiçbirini kullanmıyor olmanız geçerli bir bahane değildir.
c) Sağduyulu Davranın
Adını bile duymamış olduğunuz sitelerden size “BEDAVA iPAD” veya “BAHAMALARDA TATİL” gibi uçuk teklifler sunulabilir ve çekilişe katılmanız için kimlik bilgilerinizi doldurmanız istenir. Güvenliğinden şüphe duyduğunuz hiçbir hizmetle bilgilerinizi paylaşmamakta fayda var. Öncelikle çekilişi size sunan internet sitesi hakkındaki yorumları öğrenmek için arama motorundan faydalanın. Aksi takdirde bilgilerinizin kim eline geçtiğinden asla haberdar olamayacaksınız.
Bitirmeden Önce
İnternet kullanıcılarının hiçbir zaman 0 güvenli bir ortamda bulunmadığının bilincinde olmamız lazım. Buradan kendi girişimlerimizle güvende olmanın yöntemlerini açıklamaya çalıştım ancak şirketlerin de bu işi ciddiye almaları son derece önemlidir. Güvenlik prosedürlerinin henüz kanıksanmış bir standart ile sunulmadığı bir ortamda üye olduğunuz bazı sitelerin ihmalinin sizi zor duruma sokmadığından emin olmanız gerekiyor. Eklemek istediğiniz bilgiler veya paylaşmamızı istediğiniz konular varsa yorum kutusuna fikirlerinizi yazmayı unutmayın.