Call Of Duty: Infinite Warfare
Call Of Duty: Infinite Warfare, duyurusu yapıldığı zaman büyük tepki çekmişti; çünkü oyun hikaye anlamında serinin klasik çizgisinden çıkmaktaydı. Call Of Duty oyunları ilk başta 2. Dünya Savaşı temalı oyunlar olarak ortaya çıkmışlardı. Serinin 4. oyunu olan Modern Warfare bizi çağımıza taşımıştı.
Advanced Warfare’de ise yakın geleceğe yolculuk etmiştik. Seri bu noktada aslında gideceği yönü belli etmişti. Call Of Duty: Infinite Warfare’de de serinin ilk oyunlarıyla kıyaslandığında çok uzak bir geleceğe yolculuk ediyoruz.
Call Of Duty: Infinite Warfare, insanoğlunun uzayda yaşamın sırrını çözdüğü ve kolonileşmeye başladığı çağda geçen bir hikayeye sahip. Bu nedenle oyundaki savaş alanları hem dünyadaki şehirlerde hem de uzaydaki koloniler üzerinde yer alıyor.
Uzaya çıkmamız demek, yeni oyun mekanikleri anlamına geliyor. Artık yer çekiminin farklı olduğu ortamlarda savaşıyor, hatta uzay gemilerini kullanıp düşmanlarımızla çarpışıyoruz.
Call Of Duty: Infinite Warfare’de gezegenlerin yörüngesinde savaşırken hareket mekanikleri değişiyor, zıpladığımızda daha geç yere iniyoruz ve daha yükseğe zıplayabiliyoruz. Ayrıca jetpack gibi araçlarla çift zıplayıp kısa bir süre havada süzülebilmemiz de mümkün.
Call Of Duty: Infinite Warfare, Titanfall 2’de de kullanılan duvarda yürüme hareketinin bulunduğu bir oyun. Bütün bu mekanikler tek kişilik senaryo modunun bir parçası olsa da asıl etkiyi oyunun multiplayer modunda gösteriyor.
Call Of Duty: Infinite Warfare’de değişen zaman dilimine bağlı olarak yeni silahlar ve savaş teknolojileri karşımıza çıkıyor. Fakat genel olarak silah mekanikleri önceki oyunlarla aynı yapıda. Aşırı gerçekçi bir yapı yerine aksiyonun dozunu artırmak için daha yüzeysel silah mekanikleri tercih edilmiş. Silahlar genel olarak çok tepmiyorlar. Modern Warfare’den beri aynı sistem söz konusuydu.
Call Of Duty: Infinite Warfare oynarken sıkça sinematik sahnelerle karşılaşacaksınız. Çoğu zaman bir bilim kurgu filmi seyrediyormuşsunuz havasına kapılıyorsunuz. Sinematiklerdeki oyunculuk kaliteli olsa da zaman zaman oyundan koptuğunuzu hissedebiliyorsunuz. Bazı sinematikler bir hayli uzun.
Anlaşılan o ki, Infinity Ward ve Activision oyunda çok büyük yenilikler yapmak yerine bütçeyi sinematiklere yatırmış. Advanced Warfare’de ünlü aktör Kevin Spacey ile çalışılmıştı. Yeni oyunda da baş kötü olarak karşımıza Game of Thrones dizisinin Jon Snow’u Kit Harington çıkıyor.
Call of Duty’nin hikayesi Advanced Warfare ile aynı formüle sahip. Ünlü bir oyuncu yine baş kötü rolüne oturtulmuş ve bu baş kötü elindeki büyük gücü kullanarak dünyanın hakimi olmaya çalışıyor. Biz de bu baş kötüyü durdurmaya çalışan kahramanların yerine geçiyoruz.
Fakat her yeni Call Of Duty oyununda yeni kahramanların karşımıza çıkışı biraz hikayeden kopuk olmamıza sebep oluyor. Hatırlanacağı üzere önceki Call Of Duty oyunlarında, serinin ilk oyunlarından beri bizimle birlikte olan Captain Price ve sonradan ekibine katılan Soap ve Ghost gibi kahramanlarla bağ kurmuş, yeni maceralarını heyecanla beklemiştik. Call Of Duty: Infinite Warfare’de ise böyle bir durum söz konusu değil.
Call Of Duty: Infinite Warfare’in araçlı savaş sahneleri ve sinematik hikaye anlatımı bize bir miktar Battlefield’i hatırlatıyor. Fakat oyun Battlefield’deki gerçekçi savaş mekaniklerinden (araç savaş mekanikleri hariç) yoksun. Uzay gemisi savaşları ise tıpkı Battlefield 1’deki uçak savaşları gibi simülasyondan uzak, basitleştirilmiş bir yapıda.
Call Of Duty: Infinite Warfare aksiyon anlamında ise arcade tadında hızlı ve akıcı bir savaş sistemini tercih ediyor. Olaya uzay ve bilim kurgu teması da eklendiğinde Call Of Duty: Infinite Warfare’in ilginç bir şekilde DOOM ile kıyaslanabileceğini söyleyebiliriz. DOOM da uzayda geçen bilim kurgu temelli bir hikayeyi yoğun aksiyon ile harmanlıyor; fakat DOOM’un aksiyon anlamında bir boyut ötede olduğunu söyleyebilirim.
Call Of Duty: Infinite Warfare’in grafik anlamında başarılı olduğu söylenebilir. Karakter modellemeleri, silah modellemeleri, görsel efektler tatmin edici kalitede.
Eğer Call Of Duty serisinin önceki oyunlarını oynadıysanız, serinin klasik çizgisel hikaye anlatımına, benzer savaş mekaniklerine ve güzel grafiklere sahip bir FPS oyunu oynamak isterseniz Call Of Duty: Infinite Warfare sizi tatmin edecektir. Fakat yeni uzay ve bilim kurgu teması hoşunuza gitmediyse, serinin klişeleşmiş hikayeleri sizi sıkmaya başladıysa veya daha gerçekçi bir savaş oyunu arayışındaysanız Call Of Duty: Infinite Warfare aradığınız oyun olmayacaktır. Bu noktada da Call of Duty: Modern Warfare Remastered beklentilerinizi bir nebze karşılayabilir.
Kişisel olarak Call Of Duty serisinin son birkaç oyundur klişe hikayelere sahip olduğunu düşünmekteyim. Uzay ve bilim kurgu teması beni rahatsız etmese de sürekli aynı mekaniklere sahip bir oyununun farklı yüzlerle bana sunulması rahatsız edici. Teknolojik anlamda da serinin son iki oyunundan çok da büyük bir fark göremedim. Call Of Duty: Infinite Warfare’e bu nedenle 10 üzerinden not verecek olsam 7 puan verirdim. Oyun kötü bir oyun değil, fakat beklentileri aşacak, devrim yaratacak yenilikler de sunmuyor. Biraz sonra anlatacağım Call of Duty Zombies modu ise oyunun puanını yukarı çekebilecek kalitede. Bu nedenle Call Of Duty: Infinite Warfare puanını son olarak 10 üzerinden 8 olarak belirliyorum.