C Vitamini Fazlalığında Ne Olur ? C Vitamini fazlalığı belirtisi nelerdir ? Fazla C vitamini ishal yapar mı ?
Tüm vitaminler gibi C vitamini de hayatta kalmamızı sağlayan bir vitamindir. Vitaminler genel olarak dengeleyici bir yapıya sahiptir. Günlük olarak birçok besinde vitamin ihtiyacımızı karşılamaktayız. Eksikliğinde takviye edici ilaçlarla C vitamini açığımızı kapatabilmekteyiz. Şimdi C vitamininin faydalarını ve zararlarını inceliyoruz.
C vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendirici özelliği ile ünlüdür. Sadece iyileşmede değil, aynı zamanda serbest radikallerin neden olduğu zararı önlemede de etkili olduğuna inanılıyor. Bununla birlikte, çok fazla C vitamini çeşitli yan etkilere sahiptir.
Alınması Gereken C Vitamini Miktarı
Erkeklerde ve kadınlarda alınması gereken C vitamini miktarları sırasıyla 90 mg ve 75 mg’dır. Sigara içen kişiler sigara içmeyen kişilere göre 35 mg daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Hamileler ve emziren anneler için gerekli C vitamini miktarları sırasıyla 85 mg ve 120 mg’dır. C vitamini toksisitesi düşük bir potansiyele sahiptir. C vitamini aşırı dozu, C vitamininin suda çözünür bir vitamin olması nedeniyle oldukça nadirdir. Fazlası vücuttan atılır. Bununla birlikte, bazı yan etkiler bazı rahatsızlıklardan muzdarip kişilerde aşırı doz ile ilişkilendirilmiştir.
C Vitamini Fazlalığında Ne Olur ?
C vitamini bakımından zengin besinlerin tüketimi kabızlığın giderilmesine yardımcı olurken, aşırı dozda C vitamini alımı ishale yol açabilmektedir. Uzun bir süre boyunca aç karnına yüksek dozda C vitamini takviyeleri almanın ishale yol açma ihtimali daha yüksektir. Çalışmalar uzun süre boyunca yüksek dozda C vitamini almanın mide rahatsızlıkları, bulantı ve ishale neden olabildiğini göstermektedir. Bu yan etkiler genellikle dozun düşürülmesi veya bir süre için takviyelerin kullanımına ara verilmesi ile sona ermektedir.
Diğer Yan Etkiler:
C vitamini aşırı dozu oldukça nadirdir. İshal, etkilenen bireylerin karşılaşabileceği başlıca yan etki olmasına rağmen, hemokromatoz ve talasemi gibi rahatsızlıklara sahip kişiler özellikle doz aşımından kaçınmalıdır.
-Hemokromatoz, aşırı demir yüküyle karakterize edilen kalıtsal bir hastalıktır. C vitamini demir emilimine yardımcı olduğundan, talasemi ve hemokromatoz gibi durumlardan muzdarip insanlara C Vitamini verilmemelidir.
-Aşırı dozda C vitamini, glikoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği (G6PDD) adı verilen tıbbi bir durumdan mustarip insanlarda hemolitik anemi riskini artırabilir.
-C vitamini doz aşımı ve böbrek taşı oluşumu arasındaki bağlantı kesin bir kanıt ile doğrulanmamış olmasına rağmen, C vitamini takviyelerinin büyük dozlarda uzun bir süre boyunca içilmesinin kalsiyum oksalat oluşumuna neden olabileceğine inanılmaktadır. Yüksek dozların böbrek taşı problemleri yaşayanlarda, böbrek taşlarının tekrarlanma riskini artıracağı düşünülmektedir.
Günlük C vitamini alımıyla ilgili bazı kurallara uymanız gerekmektedir. Her ne pahasına olursa olsun aşırı dozdan kaçınmalısınız. Eğer bu takviyeleri alıyorsanız, o zaman aldığınız diğer ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Bu ilaç etkileşimlerini önlemek içindir. Vücudun C vitamini ihtiyacının karşılanması için en iyi seçenek bu vitamini doğal besin kaynaklarından almaktır. Eğer C vitamini takviyeleri alıyorsanız, yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun, böylece fazla C vitamini vücuttan atılabilir.