Merhaba. Biliyorsunuz RAM bilgisayarın en önemli iç donanımlarından birisidir. Bu yazımızda RAM arızası belirtileri ile bozuk RAM tespit etme nasıl yapılır anlatacağız.
RAM’ler bilgisayarın en önemli iç donanımlarından birisi olmakla birlikte en çok arızalanan parçalarındandır. RAM’ler zamanla performans kaybetmeye başlayıp ve bozulabiliyorlar.
RAM – (Random access memory -Rastgele Erişilebilir Bellek) bilgisayar veya teknik birim çalışırken, yapılacak işlemleri kendi üzerindeki hafıza hücrelerine alarak, tüm işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlayan birim olarak tanımlayabiliriz. RAM’i en çok kullanan yazılımların başında işletim sisteminiz, web tarayıcınız ve oyunlar geliyor.
RAM’ler hakkında daha ayrıntılı bilgilere buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Şimdi RAM arızaları belirtilerine bakarak yazımızın asıl konusu olan bozuk RAM tepit etme , arızalı ram bulma işlemlerine geçelim.
RAM Arızası Belirtileri
RAM’lerinizde problem olduğunu anlamanız ve RAM arızası tespiti için aşağıdaki 5 maddeye dikkat etmeniz gerekli.
Performans düşüklüğü
PC’nizi ilk açtığınızda yeterince hızlı buluyorsanız, ancak kullandıkça yavaşlıyorsa sorun RAM’inizde olabilir. Ancak bu sorun, RAM dışındaki bileşenlerden veya CPU’nuzun kaynaklarını tüketen bir programdan da kaynaklanabilir.
Bunu test etmek için PC’nizi baştan başlatın ancak hiçbir programı çalıştırmayın. PC’niz program çalışmazken de giderek yavaşlıyorsa, yeni RAM modüllerine bakmanın zamanı gelmiş olabilir.
Rastgele kilitlenmeler
Performans düşüklüğünde olduğu gibi, rastgele yaşanan kilitlenmeler de RAM’inizin arızalandığını garantilemez. Ancak böyle bir durumda RAM’inizden şüphelenmenizde fayda var. Özellikle kilitlenmeler arasında bir tutarlılık yoksa sorun RAM’de olabilir. Ancak belirli bir uygulamayı çalıştırdığınızda hata alıyorsanız, sorun RAM’de değil, uygulamada olabilir.
Grafik kartının yüklenmemesi
Bilgisayarınızı ilk açtığınızda kasanızın içinden gelen bir sesli uyarı duyarsınız; bu grafik kartınızın tanındığı anlamına gelir. Bu sesi duymazsanız, sebebi RAM’inizdeki arıza olabilir. Ancak burada da RAM’inizin bozulduğunun garantisi yok; sorun grafik kartınızda da olabilir.
Bozuk veri dosyaları
Sıkça kullandığınız dosyaların aniden bozulduğunu ve açılmadığını fark ettiyseniz ve bunu sıkça yaşamaya başladıysanız, RAM’inizin işinin bitmek üzere olduğunun haberini almış olabilirsiniz. Bu sorun giderek artabilir ve sonunda sisteminizi hiç açamayabilirsiniz. Yedek almış olduğunuzu umuyoruz.
Hatalı RAM miktarı
Windows’ta Denetim Masası > Sistem ekranında bilgisayarınızla ilgili önemli bilgileri göreceksiniz. Burada “Yüklü bellek (RAM)” karşısında PC’nizdeki RAM miktarından daha azını görüyorsanız, RAM’inizde sorun olabilir. Bununla birlikte entegre grafik yongalarının RAM’inizin bir kısmını kendine ayırabildiğini, bu nedenle RAM miktarınızın normalden daha az görünebileceğini unutmayın.
Şimdi hatalı ram bulma nasıl yapılır bakalım.
Bozuk RAM Tespit Etme
Ram arızası tespiti için Windows’un kendi içinde bulunan Windows Memory Diagnostic/Bellek Tanılama Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Arızalı ram bulma için; Çalıştır konsoluna mdsched.exe yazdıktan sonra Enter tuşuna basın ve açılan pencerede “Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle” seçeneğine tıklayın. Bilgisayar otomatik olarak yeniden başlayacak ve Windows bellek (RAM) tanılama aracı bilgisayarınızdaki belleklerde sorun olup olmadığını denetleyecektir.
İşlem zamanlaması takılı Ram miktarına göre değişecektir.Bu durumda yüzde ilerlemese bile beklemeniz gerekiyor.İlerlememiş donmuş gibi gözükebilir.Sonuç olarak en önemli bileşenlerden biri yani RAM test ediliyor.Çok uzun sürmeyecektir.Sabırla bekleyin.İşlem bittikten sonra herhangi bir sorun yok ise RAM ile ilgili bir durum söz konusu değildir.Aynı zamanda olay görüntüleyicisi bununla ilgili bir rapor oluşturulacaktır.
RAM Testi Programı
Bozuk RAM tespit etme için RAM testi programı olarak Memtest86 adlı yazılımı kullanabilirsiniz.
Bunların dışında, belleklerle beraber tüm bilgisayar bileşenlerini test edebilen birçok yazılım mevcut. Ancak özellikle belleklerinizi test etmek istiyorsanız sizlere Memtest86 adlı yazılımı öneriyoruz.
1 Memtest86′yı buraya tıklayarak
2 ZIP arşivi şeklinde inen yazılımı açıp ISO şeklinde dışarı çıkarın ve bu ISO’yu bir CD’ye yazdırın.
3 Yazdırdığınız CD’yi takın ve sisteminizi bu CD üzerinden yeniden başlatın. Memtest86 bu yolla çalışmaya başlayacaktır.
4 Sistem yeniden başladığında otomatik olarak Memtest86 karşınıza çıkacaktır. Buradaki ilk ekranda belleklerinize ve sisteminize dair çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.
Memtest86 çalışmaya başladığında otomatik olarak belleğinizi test etmeye başlayacaktır. Eğer RAM’lerinizde bir sorun yoksa hiçbir uyarı mesajı çıkmayacaktır. Test bittikten sonra isterseniz emin olmak için testleri yeniden başlatıp üst üste yapabilirsiniz.
Bozuk RAM tespit etme ile Ram arızaları ve çözümlerine ayırdığımız yazımız burada sona erdi.