Bluetooth klavyeler portatif olmaları, farklı cihazlar arasında hızlı geçiş olanağı tanımaları ve yer kaplamamaları sebebiyle oldukça popüler sayılabilirler. Bunların yanı sıra son derece ekonomik olmaları da tercih edilmelerinde önemli bir etken olarak gösterilebilir. Ancak bu kolaylıklar ve avantajların yanında Bluetooth klavyeler, bazı sıkıntıları da beraberinde getirebiliyor. Bunlardan birkaç tanesini bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.
Diğer yandan oyun tutkunları ve işi kod yazmak olan kullanıcıların neden Bluetooth klavye tercih etmediğinin cevaplarını da yazıda bulabileceksiniz. Bu kullanıcılar çoğunlukla kablolu klavyelerden vazgeçmezler. Elbette bunda haklı oldukları pek çok etken var. Şimdi gelin neden Bluetooth klavye tercih etmememiz gerektiğine kısaca bir göz atalım.
(Klavye Üzerindeki Tuşlar Ve Görevleri Nelerdir?)
Klavye dediğin dayanıklı olmalı
Kullanıcıyla bilgisayar arasındaki etkileşimin neredeyse tek ve en önemli arabirimi olan klavye, bilgisayar başındayken iş gücümüzün hepsini sırtlanan bir cihaz. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilersin PC arabirmlerinin en önemlisi olan klavyeden asla vazgeçilmeyecek. Yani klavyeler asla modası geçmiş cihazlar olmayacaklar, en azından önümüzde 30 sene bu böyle. Şimdi aranızdan kalkıp sanal gerçeklikten ya da, sesli komutlar algılayabilen bilgisayarlardan dem vuranlar olacaktır ama gerçekçi olun lütfen, bu bilgisayarlar asla sizin evlerinize giremeyecekler. Kısaca klavyeye mahkumsunuz.
30 senelik mekanik klavye teknolojisi neden geri döndü sanıyorsunuz?
Dayanıklılık önemli bir kıstas olduğu için. Neden pahalı olduklarını düşünüyorsunuz? Çünkü 10 yıllarca kullanabiliyorsunuz. Mekanik klavyelerin çoğu Bluetooth teknolojisi kullanmıyor. Bunun sebebi radyo dalgalarıyla çalışan klavyelerin anında tepki sürelerinden kat kat hızlı olabilmeleri. Diğer yandan hafif ve ince Bluetooth klavyelerin tuşları ile kontrol zemini, zar gibi ince ve aşınma eşiği çok yüksek hafif malzemelerden oluşuyor. Bu da Bluetooth klavyelerin uzun ömürlü olmamalarının önemli bir sebebi.
(En Çok Kullanılan Klavye Kısayol Tuşları)
Üretici güvencesi sorunsalı
Bluetooth klavyelerin şeffaf akrilik klavye tuşu altyapıları son derece hızlı aşınan sistemler. Bu noktada üreticinin kaliteli malzemeler kullandığından emin olmak gerekiyor. Asla mekanik klavyeler kadar uzun ömürlü olamayan bu ham maddelerden imal edilen Bluetooth klavyeler, elbette garanti sürelerini bile zor sonlandırıyorlar. Öte yandan Bluetooth klavye üreticileri ürünlerinin tanıtımında son derece yanıltıcı davranabiliyorlar. Aşağıdaki resim bu farkı net olarak gösteriyor. Yine de çoğu kullanıcı için 200 – 300 TL civarından bir mekanik klavye almaktansa, 50 – 70 TL arasında fiyatı olabilen Bluetooth klavyeleri tercih etmek çok doğal.
Güven vaat etmiyorlar
Bluetooth klavyelerin belli üretim standartları var. Bir kere pahalı olmamak zorundalar. Bu zorunlu durum klavyeleri ucuz, hemen eskiyen, modası geçen ve güvensiz cihazlar durumuna düşürüyorlar. Radyo dalgalarıyla çalışan fare ve klavyelerle ilgili bazı güvenlik tehditlerinden daha önce bahsetmiştik. Oysa radyo dalgalı USB ya da Bluetooth kullanmayan en basit klavye bile bu cihazlardan daha güvenli.
Eşleşme ve batarya sorunları yaşayabiliyorlar
Bluetooth sürücüleri çoğu zaman sıkıntı çıkarabildikleri gibi, cihazlar arasında birbirini görmeme sıkıntısı da yaşayabiliyorlar. Bu durum hem vakit kaybına hem de sinir bozukluğuna yol açabiliyor. Aslında tek yapacağı işin diğer bir cihazla iletişim kurabilmesi olan Bluetooth cihazların bu tip sıkıntılar yaşatması bile bu cihazları tercih etmemenizin en önemli sebebi olabilir.
Bluetooth cihazlar radyo dalgaları üzerinden şarj olmuyorlar. Geleneksel şarj yöntemleri ya da bildiğimiz bataryalarla çalışıyorlar. Bu durumda uzun kullanımlarda birden tükenerek işlerin yarıda kalmasına sebep oluyorlar. Li-İon piller kullanan uzun ömürlü klavyelerin ise kullanılmadığı zamanlarda şarjda durması gerektiğinden bunlarında çok avantajlı olduğunu söylemek mümkün değil.
Bluetooth klavye satın almalı mısınız?
Sıkıntısız Bluetooth klavye diye bir çözüm yok. Ucuz malzemeden üretilmiş klavyelerden kaçmaya çalışırken, farklı sıkıntılarla karşılaşabiliyorsunuz. Bundan dolayı ne kadar araştırma yaparsanız yapın Bluetooth klavyeler bir noktadan sonra “kullan at” kategorisine giriyorlar. Gerçekten kablosuz bir klavyeye ihtiyaç duymayan bir iş istasyonunuz ya da ev bilgisayarınız varsa, bu sıkıntıları yaşamanıza hiç gerek yok. Yok, eğer illaki çoklu platformlar arasında dolanıyor (tablet, TV, PC, Mac) ve “benim mutlaka Bluetooth bir klavyeye ihtiyacım var” diyorsanız, en iyisini seçmeye gayret göstermelisiniz.