Bilgisayarım uyarı vermeden kapanıyor sorunu, bazı durumlarda yazılım veya donanım sorunlarından veya her ikisinden kaynaklanabilir.
Bilgisayarın rastgele kapanması ve kendi kendine yeniden başlaması ara sıra bilgisayar da dahil olmak üzere farklı cihazlarda meydana gelebilmektedir. Bilgisayarın rastgele kapanmasının pek çok nedeni (ısı sorunu, donanım arızası, işletim sistemi sorunu, vb) olabilir.
Bilgisayarım Uyarı Vermeden Kapanıyor?
Bilgisayarın beklenmedik şekilde kapanmasının birçok nedeni vardır, ancak çoğu zaman rastgele kapanma durumu aşağıdaki sorunlardan kaynaklanır.
Isınma ile ilgili sorunlar
Günümüzde çoğu bilgisayar, iç bileşenlerinden herhangi birinin aşırı ısınması durumunda otomatik olarak kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Genellikle, bilgisayar çok çalışırken, örneğin grafik olarak yoğun bir bilgisayar oyunu oynarken veya bir videoyu düzenlerken, ısıyla ilgili sorunlar ortaya çıkar.
Bilgisayarın arkasını inceleyerek güç kaynağındaki fanın çalıştığını doğrulayarak başlayın. Fan hızlı ve sorunsuz hareket etmelidir. Bilgisayardaki diğer tüm fanlar, incelemek için bilgisayar kasasını açmanızı gerektirir. Bilgisayarınızın içine girdikten sonra işlemciyi (soğutucu), video kartını ve kasa fanlarını inceleyin. Bilgisayarınızdan herhangi bir anormal ses geldiyse (örneğin, yüksek gıcırtı sesi veya düşük gıcırtı sesi), bu fanın arızalı olduğunu gösterebilir.
Güç kaynağı fanı düzgün çalışmıyorsa veya hiç çalışmıyorsa ve güç kaynağı dokunulamayacak kadar sıcaksa, güç kaynağını değiştirin.
Arızalı bir fan nedeniyle aşırı ısınan bir güç kaynağı, bilgisayarın beklenmedik şekilde kapanmasına ve Bilgisayarım uyarı vermeden kapanıyor sorununa neden olabilir. Arızalı güç kaynağının kullanılmaya devam edilmesi bilgisayarın hasar görmesine neden olabilir ve derhal değiştirilmelidir.
Donanımla ilgili sorunlar
Bilgisayarınızdaki arızalı herhangi bir donanım bileşeni, bilgisayarınızın beklenmedik bir şekilde uyarı vermeden kapanmasına neden olabilir. Yakın zamanda yeni bir donanım eklediyseniz, soruna neden olmadığından emin olmak için bu donanımı bilgisayardan kaldırın.
Donanım kaldırma işlemini Aygıt yöntecisinden yapabilirsiniz.
Son zamanlarda bilgisayara herhangi bir yeni donanım yüklemediyseniz, bir sonraki en iyi çözüm, gerekli olmayan donanımı sistematik olarak kaldırmaktır. Örneğin, bilgisayarınızın çalışması için gerekli olmayan modeminizi, ağ kartınızı, ses kartınızı ve diğer genişletme kartlarınızı çıkarın. Bilgisayarı bu kartlar olmadan çalıştırmak, sorununuzu teşhis etmenize yardımcı olabilir.
UPS veya aşırı gerilim koruyucu ile ilgili sorunlar
Bilgisayarı doğrudan duvardaki elektrik prizine bağlayarak herhangi bir aşırı gerilim koruyucunun veya UPS’in (kesintisiz güç kaynağı) sorununuza neden olmadığından emin olun.
Ayrıca, güç tasarrufu özelliklerini yönetmek için bilgisayara bir USB kablosu bağlayan bir UPS’iniz varsa bağlantısının kesildiğinden emin olun.
Bu, sorununuzu çözerse arızalı bir aşırı gerilim koruyucunuz veya UPS’iniz olabilir. Bir UPS ile, UPS’in aşırı yüklenmesi veya kapatılmasını gerektiren bir güç durumunu bildiren UPS yazılımı gibi başka sorunlar olabilir. UPS’inize bağlı çok fazla cihaz olmadığından ve en son yazılım güncellemelerine sahip olduğundan emin olun.
Virüs sorunları
Bilgisayarınıza, belirli koşullar altında bilgisayarınızı kapatmak üzere tasarlanmış bir virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilir.
Günün belirli saatlerinde belirli bir programı çalıştırırken bilgisayarınız kapanıyor gibi görünüyorsa, bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.
Bilgisayarınıza virüs bulaştığını düşünüyorsanız, ücretsiz bir tarayıcı indirin. Halihazırda bir tane yüklediyseniz, virüs tarayıcı tanımlarınızın güncel olduğundan emin olun ve ardından bir tam tarama çalıştırın.
İşletim sistemi ile ilgili sorunlar
Yukarıdaki önerilerin her birini uyguladıktan sonra Bilgisayarım uyarı vermeden kapanıyor sorunu devam ediyor ve bilgisayarınız kendi kendine kapanıyorsa, işletim sistemi düzeyinde bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Bu durumda işletim sistemi kurulumunuz bozuk olabilir. Windows’u, bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığı önceki bir tarihe geri yüklemenizi veya her şeyi silip Microsoft Windows’u yeniden yüklemenizi öneririz.
Bilgisayarım uyarı vermeden kapanıyor sorunu ve çözümlerini anlattık.
Bilgisayarın kendi kendine kapanmasına aşırı ısınma neden olabilir mi?
Evet, bilgisayarın işlemci, ekran kartı veya diğer bileşenleri aşırı ısınabilir ve bu da bilgisayarın aniden kapanmasına neden olabilir.
Güç kaynağı sorunları bilgisayarımın aniden kapanmasına neden olabilir mi?
Evet, güç kaynağı sorunları, özellikle düşük kaliteli veya yetersiz güç kaynakları, bilgisayarın aniden kapanmasına neden olabilir.
Virüsler bilgisayarımın aniden kapanmasına neden olabilir mi?
Evet, bazı virüsler bilgisayarın işleyişini bozabilir ve bilgisayarın aniden kapanmasına neden olabilir.