Bu yazımızda bilgisayar virüsleri hakkında bilgiler vererek virüs çeşitleri nelerdir, bilgisayar virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, bilgisayara bulaşan virüs nasıl temizlenir sorularını cevaplandıracağız.
Bilgisayar virüsü nedir?
Bilgisayar virüsü, bir bilgisayardan diğerine yayılan ve bilgisayarın çalışmasını kesintiye uğratan küçük yazılım programıdır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir.
Solucan nedir?
Solucan, kendini kopyalayarak diğer bilgisayarlara yayılan bir kötü amaçlı yazılım çeşididir.
Çoğu solucan, açıldığında bilgisayara virüs bulaştıran e-posta ekleri olarak görünürler. Solucan, virüs bulaşan bilgisayarda, adres defterleri veya geçici web sayfaları gibi e-posta adresleri içeren dosyalarda tarama yapar.
Solucan, virüslü e-posta iletilerini göndermek için adresleri kullanır ve bu virüslü iletilerin tanıdığınız bir kişiden gelmiş gibi görünmesini sağlamak üzere genellikle sonraki e-posta iletilerinde “Kimden” adreslerini taklit eder. Daha sonra solucanlar e-posta iletileri, ağlar veya işletim sistemi güvenlik açıkları üzerinden genellikle sorunun nedeni anlaşılmadan ilgili sistemleri doldurarak otomatik olarak yayılır. Solucanlar bilgisayarlara her zaman zarar vermez, ancak sıklıkla bilgisayar ve ağ performansı ile kararlılık sorunlarına neden olur.
Truva atı nedir?
Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. (Bazen “zararlı yük” veya sadece “truva” ibareleriyle de nitelendirilmektedir.) Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.
Casus yazılım nedir?
Casus Yazılım, genellikle siz fark etmeden kişisel bilgilerinizi ele geçirmek, izlemek ve takip etmek için, bilgisayarınıza giren istenmeyen bir yazılımdır.Casus yazılımlar bilginiz dışında bilgisayarınıza yüklenebilir. Bu programlar, bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştirebilir ya da reklam verilerini ve kişisel bilgileri toplayabilir. Casus yazılımlar Internet arama alışkanlıklarını izleyebilir ve web tarayıcınızı gitmeyi amaçladığınızın dışında farklı bir web sitesine yeniden yönlendirebilir.
Bilgisayar virüsleri nasıl yayılırlar?
Bilgisayar virüsleri genellikle e-posta iletilerindeki veya anlık iletilerdeki ekler yoluyla yayılır. Bu nedenle, iletiyi göndereni tanımıyorsanız veya e-posta ekini beklemiyorsanız açmamalısınız.
Virüsler; komik resimler, tebrik kartları veya ses ve video dosyaları şeklinde ekler olarak gizlenebilir. Bilgisayar virüsleri ayrıca Internet’ten indirmeler aracılığıyla yayılır. İndirebileceğiniz korsan yazılımlarda ya da diğer dosya veya programlarda gizlenebilir.
Bilgisayara Virüs bulaştığı nasıl anlaşılır?
Bilgisayarda sık sık yaşanan donmalar ve çökmeler: Bazı kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlayan önemli dosyalar ile uğraşır. Bu, bilgisayarın yavaşlamasına. donmasına ve çökmesine neden olabilir.
Açılmayan, hata veren dosyalar, sürücülere erişim engeli: Açılmayan hata veren dosyalar, çalışmayan programlar, bilgisayara bağlı sürücülere ulaşımda sıkıntılar virüs belirtisi olabilir. Ayrıca fidye virüsleri de dosyaları şifreler ve açılmasına müsaade etmez. Ayrıca Bazı dosyalarda işlem yapmadığınız halde, dosya boyutlarının değiştiğini fark ederseniz, bu, virüsünün başka bir işaretidir.
Sizin tarafınızdan yüklenmeyen yazılımlar: Programlar bölümünde sizin kesinlikle kurup kullanmadığınız programlar varsa virüsler tarafından bu programlar yerleştirilmiş olabilir.
Web tarayıcıda istemsiz açılan web siteleri: Web tarayıcınızda sizden bağımsız açılan web siteleri bilgisayarınızda virüs olduğunun belirtilerinden birisidir.
Bilgisayardaki Virüs nasıl temizlenir?
Antivirüs Yazılımı ile Virüs temizleme
Eğer bilgisayarınızda bir virüs olduğundan şüphe ediyorsanız onu ayıklamak için ilk etapta bir antivirüs yazılımından destek almanız gerekecek. Bazı virüsler akıllıdır ve antivirüs yazılımlarını devre dışı bırakır. Bazı virüslerse antivirüs yazılımlarını indirmenizi engelleyebilir. Bu gibi durumlarda başka bir cihazdan indirdiğiniz yazılımı, harici bir disk yardımı ile kendi cihazınıza kurun.
Temel düzeyde antivirüs yazılımları, Windows’u kullanan hemen herkes için pratik bir gerekliliktir. Güvenli alışkanlıklarla desteklendiğinde çoğu zaman sizi korurlar ancak bilgisayar virüsleri her geçen gün daha sinsi olmaya devam ediyor. Yani bunlar tek başına yeterli olmayabilirler.
İlk adımda virüsten korunmanıza yardımcı olabilecek programları kullanabildiğinizi varsayalım. Bu mümkün değilse, ilerleyen senaryolarda neler yapmanız gerektiğine değineceğiz.
Yapmanız gereken şey bir antivirüs programı indirmek, bunu kurmak ve virüs taraması başlatmak olacaktır. Bunun ardından bulunan tüm kötü amaçlı yazılımları kaldırın. Eğer sorun hala devam ediyorsa arkada bir yerlerde saklanan kötü amaçlı yazılımlar duruyor olabilir.
Güvenli Mod ile Virüs temizleme
Eğer antivirüs yazılımlarına erişemiyorsanız ya da taramadan sonra hala virüse yönelik işaretler görüyorsanız bilgisayarınızı Güvenli Mod üzerinde çalıştırmak faydalı olacaktır. Bunu nasıl yapabileceğinizden emin değilseniz hemen aşağıdaki bağlantıdan yardım alabilirsiniz.
Çoğu virüs, dosyaları kayıt klasöründe depolar. Bu klasör ise bir talimat veritabanı gibi davranır ve işletim sisteminize bilgisayarınızdaki programlar hakkında önemli bilgiler verir. Ayrıca virüslere yüklenir yüklenmez etkinleşmemelerini söyleyebilir. Bu yazılımlardan bazılarını Güvenli Mod aracılığı ile silmeniz mümkün olabilir.
Bilgisayarı Sıfırlayarak Virüs temizleme
Eğer son maddeye geldiyseniz, ne yazık ki verilerinizin önemli bir kısmını silmeniz gerekecek. Bu noktada bilgisayarı sıfırlamak genellikle kendi başına işe yaramaz. Bu nedenle uygun ISO dosyalarını indirip yazılımı en baştan yüklemeniz gerekecek. Bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.
Eğer işletim sistemini sıfırdan yüklediyseniz bir sonraki durumda güvende kalmanız adına adımlarınıza her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekecektir.
Örneğin garip e-postalardan uzak durmak, bilmediğiniz e-postalardaki bağlantılara tıklamamak, bilmediğiniz sitelere girmemek ya da tanınmayan yerlerden dosya indirmemekle başlayabilirsiniz. Ayrıca cihazınıza bir antivirüs yazılımı yüklemeyive bunu güncel tutmayı da ihmal etmeyin. Çoğu antivirüs yazılımı haftada en az bir kez güncellenir. Bu programları haftada en az bir kere çalıştırın.
Virüsten kaçınmak için dikkat etmeniz gerekenler ağır bir yük gibi gözükebilir ancak virüsün çarptığı bir bilgisayarı tamir etmekten çok daha zahmetsizdir. Sizler için hazırladığımız bu rehberin de sonuna geldik. Peki siz bu rehberde yer alan bilgileri kullanarak virüsleri başarılı bir şekilde kaldırmayı ve temizlemeyi başarabildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin.