Bilgisayarın en önemli donanımlardan olan ve oldukça kolay takılabilen RAM’lerde bazen sorunlar olabiliyor. Peki Masaüstü yada Laptop Bilgisayar RAM’i görmüyorsa ne yapmalı?
Bilgisayarın en kritik parçalarından biri olan RAM, diğer adıyla rastgele erişim belleği, dosyaların hızla yazılıp okunmasına izin veren bir depolama birimidir.RAM’ler oldukça kolay takınabilmelerinin yanısıra bilgisayarı yükseltmenin en hızlı ve pratik yollarından biridir.
Taktığımız ramleri bazen bilgisayar görmeyebilir. Bu yazımızda Bilgisayar RAM’i Görmüyorsa Ne Yapmalı nasıl bir yol izlemelei anlatacağız.
RAM nedir, RAM neden bozulur yazımızda RAM’ler ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bilgisayar RAM’i görmüyorsa yapılacaklar
RAM yuvaya tam oturmamış olabilir
Yuvaya oturmamakta ısrar eden RAM’lerinizi kontrol edin ters takmış olabilirsiniz.Eğer olmuyorsa internetteki ram takma videolarına bakabilirsiniz.
RAM Anakart ile uyumlu mu?
Anakartınıza uyumlu ideal RAM türünü ve miktarını öğrenmek için öncelikle anakartınızın teknik özelliklerini incelemenizi öneriyoruz. Bunun için Bilgisayardaki Anakart, İşlemci, Bios ve Ram Bilgilerini Öğrenme yazımıza bakabilirsiniz.
Maksimum RAM kapasitesi ve yuvalarını öğrendikten sonra anakartınıza uygun bir RAM satın alabilirsiniz.
RAM arızalı olmasın?
RAM yuvası ve Anakart uyumluluğunu kontrol ettiyseniz ve halen bilgisayar RAM’i görmüyorsa RAM’de bir hata olabilme ihtimali vardır. Bunu 3.Parti bir yazılım aracılığı ile test edebilirsiniz. Ancak Windows’ta yerleşik bir bellek tanımlama aracı mevcuttur.
Aracı çalıştırmak için çalıştır kutusunu açın.Klavye kısayolu (Win + R) tuşlarıdır. Çalıştır kutusuna “mdsched.exe” yazın.Windows Bellek Tanılama aracını çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Windows bellek (RAM) tanılama aracı bilgisayarınızdaki belleklerde sorun olup olmadığını denetleyecektir.
Ram bağlantı noktalarını temizleyin.
RAM’inizin bağlantı noktalarında tozlanma yada başka bir enlgel oluşmuş olabilir. RAM temas noktalarını alkollü pamuk yardımı ile temizleyiniz.
RAM’i başka bir bilgisayara takarak test edin.
Sorun çıkaran RAM’i başka bir bilgisayara takarak test edebilirsiniz. Eğer aynı sorunla karşılaştıysanız RAM’inizi değiştirme vakti gelmiş demektir. Fakat herhangi bir sorun yaşamadıysanız, sorunun kendi sisteminizden kaynaklandığını anlayabilirsiniz.