Bu yazımızda reklam, eğlence, oyun gibi sektörlerde kullanılması hızla yaygınlaşan arttırılmış gerçeklik nedir, nasıl çalışır, nerelerde kullanılır gibi soruları cevaplandırarak ücretsiz arttırlmış gerçeklik uygulamalarına yer vereceğiz.
Artırılmış Gerçeklik nedir, nasıl çalışır ?
Artırılmış gerçeklik – Augmented Reality (AR), bir objeyi sanal olarak ve 3 boyutlu bir şekilde bir mekâna yerleştiren “gerçek dünya” teknolojisidir. Bu sayede kullanıcı, aslında gerçek dünyada baktığı yerde olmayan bir nesneyi oraya yerleştirip görebilir. Artırılmış gerçeklik genellikle oyunculara daha gerçekçi bir deneyim yaşatmak adına oyun sektöründe kullanılır. Ancak oyunlar dışında çeşitli kullanım alanları da mevcut.
Artırılmış gerçeklik, daha önce de bahsettiğimiz gibi akıllı telefonlarınız üzerinden kullanabileceğiniz bir “sanal obje yerleştirme” teknolojisi diyebiliriz. Bu teknoloji sayesinde, dijital veri tarafından oluşturulan canlı bir çevrede sesler, görüntüler ve hareketli objeler görebiliyoruz. Artırılmış gerçeklik uygulamalarının da iki türü bulunmakta, bunlar:
- İşaretleme temelli uygulamalar
- Konum temelli uygulamalar
Bunlardan ilki, telefonun kamerasını kullanarak resim tanılama işlemi gerçekleştiriyor ve telefon ekranına sanal bir resim gösterilmesini sağlıyor. Örnek olarak, birçok uygulama QR kod okur ve bu sayede size bilgi sunuluyor. Konum temelli arttırlmış gerçeklik uygulamaları ise yakındaki mekanları saptamak için GPS teknolojisini kullanıyor ve bu sayede size rotalar çizebiliyor.
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik arasında ne fark var?
Sanal gerçeklik teknolojisinden faydalanmak için tamamen sanal bir ortamda bulunmanız gerekiyor. Artırılmış gerçeklikte ise bulunduğunuz yerden bir adım kıpırdamanıza bile gerek yok; söz konusu teknoloji sanal nesneleri gerçek nesnelerin üzerine yansıtıyor, dolayısıyla hem gerçek hem de sanal unsurları bir araya getiriyor.
Artırılmış Gerçeklik Nerelerde Kullanılır?
Uygulamaların gelişmesiyle kullanım alanları artan Artırılmış Gerçeklik teknolojisine pek çok sektörde rastlamak mümkün. Artırılmış gerçeklik uygulama alanları örnekleri;
- Reklam ve Pazarlama
- Oyun ve Eğlence
- Eğitim
- Tarih-Arkeoloji
- Mimarlık & İnşaat
- Turizm
- Sanat ve Müzeler
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
Teknolojik cihazların sunduğu deneyimi neredeyse beş duyuya hitap eden bir gerçekliğe dönüştüren artırılmış gerçeklik uygulamaları, pek çok alanda olduğu gibi yaratıcı pazarlama kampanyalarında da başarılı sonuçlar veriyor.
IKEA Place
IKEA Place uygulaması, ev dekorasyonu için kullanabileceğiniz bir başka uygulama. Houzz uygulamasından farkı, doğal olarak içerisinde IKEA ürünlerini barındırması. Buradan AR ile uyumlu mobilyaları evinizin herhangi bir köşesinde deneyip istediğinizi sipariş edebiliyorsunuz.
[appbox googleplay com.inter_ikea.place] [appbox appstore 1279244498]Houzz
Houzz uygulaması, kendi evinizi tasarlarken sizi iç mimar ihtiyacından kurtarıyor. Houzz uygulamasındaki mobilyaları, artırılmış gerçeklik sayesinde evinizin istediğiniz yerinde görüntüleyebilir ve ona göre bir tasarım yapabilirsiniz.
[appbox googleplay com.houzz.app] [appbox appstore 399563465]YouCam Makeup
YouCam Makeup uygulaması ile ev dekorasyonundan uzaklaşıyor ve kozmetik ürünleri ele alıyoruz. YouCam uygulamasında artırılmış gerçeklik teknolojisi ile birlikte tüm markaların tüm kozmetik ürünlerini yüzünüzde deneyebilir, çene ve burun düzeltmeleri yapabilir ve saç renginizi değiştirebilirsiniz.
[appbox googleplay com.cyberlink.youcammakeup] [appbox appstore 863844475]GIPHY World
GIPHY’nin içerisindeki canlı emojiler ve stickerlar ile oldukça renkli ve yaratıcı görseller oluşturabiliyorsunuz. Bu uygulama, hareketli GIF dosyalarını ve AR teknolojisini birleştirerek fotoğrafları ve videoları kanvaslara dönüştürerek 3 boyutlu hale getiriyor
[appbox googleplay com.giphy.messenger] [appbox appstore 1279438563]Google Lens
Google Lens, şu anda artırılmış gerçeklik teknolojisinin en efektif kullanıldığı uygulamadır. Örneğin uygulamada kameranızı yabancı dilde yazılmış bir tabelaya tutup onun çevirisini anında görebiliyorsunuz.
[appbox googleplay com.google.ar.lens]Roar
ROAR, işletme sahipleri için ideal bir artırılmış gerçeklik uygulaması. Uygulamada AR destekli bir mağaza açabiliyor, AR destekli reklamlar oluşturabiliyor ve hangi ürünlerin AR teknolojisi ile sıklıkla kullanıldığını görebiliyorsunuz.
[appbox googleplay com.roar.scanner] [appbox appstore 1045561660]Augment
Augment, aynı ROAR gibi işletmecilerin işini kolaylaştıran bir AR uygulaması. Uygulamada işletmeciler, ürünlerini AR desteği ile reklam edebiliyor ve kendi ürünlerinin 3 boyutlu versiyonlarının kullanımını sağlayabiliyorlar.
[appbox googleplay com.ar.augment] [appbox appstore 506463171]Wanna Kicks
Bu iOS özel artırılmış gerçeklik uygulamasında, Nike ve Adidas gibi ünlü ayakkabı üreticilerinin modellerini görebiliyor ve resmen deneyebiliyorsunuz. Ayakkabı konusu kimi insanlarda önemli bir husus olduğundan, internetten alışveriş konusunda sıkıntı yaşanabiliyor. Ancak AR teknolojisi burada da devreye girerek insanoğlunu kurtarıyor.
[appbox appstore 1444049305]Bu yazımızda arttırılmış gerçeklik nedir, nasıl çalışır, nerelerde kullanılır gibi soruları cevaplandırarak ücretsiz arttırlmış gerçeklik uygulamalarına yer verdik.