Apple File System (APFS) Nedir? Apple File System (APFS) neler sunacak? Apple File System (APFS) ne zaman yayınlanacak?
APFS’yi öncelikli olarak test etmek isteyenler, en yeni iOS 10.3 beta güncellemesini yükleyerek bunu yapabilirler. (iOS 10.3 Public Beta 3 Nasıl Yüklenir ?)
Apple File System olarak isimlendirilen bu kavramı Türkçe’ye Apple Dosya Sistemi olarak çevirebiliriz. Bu kavramın ne olduğunu anlamak için öncelikle Dosya Sistemi nedir ona bakmak gerekir.
Dosya Sistemi Nedir ?
Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak için kullandığı yapı ve yönteme dosya sistemi (filesystem) denir. Ayrıca dosya sistemi terimi, dosyaların veya dosya sistemlerinin depolandığı bir disk veya disk üzerindeki bir bölümü tanımlamak için de kullanılabilir. Bu nedenle birisi “ben iki adet dosya sistemine sahibim” derken; aslında disk üzerinde her birinde dosyaların tutulduğu, iki adet bölüme veya ek bir disk bölümüne sahip olduğu anlaşılmalıdır.
Apple File System (APFS) Nedir?
Apple File System veya APFS, Apple’ın yeni dosya sistemidir ve şu andaki otuz yaşındaki HFS dosya sisteminin yerini almak için tasarlanmıştır. HFS başlangıçta, flash sürücüleri ve SSD’ler gibi depolama teknolojisi tüketici teknolojisinde bir norm değildi. Apple daha akıllı ve daha gelişmiş bir dosya sisteminin oluşturulmasının gerektiğine ve APFS’nin 2017’de iOS, macOS, tvOS ve watchOS’ta yeni varsayılan dosya sistemi olacağına inanıyor.
Apple File System (APFS) neler sunacak?
APFS’nin Depolama Alanı Kullanımı ; APFS farkı her günkü kullanıcı için nominal görünse de, APFS’in kullanıcı deneyimini değiştireceği birkaç alan vardır. Daha bariz olan değişikliklerden biri, cihazlarınızdaki depolama kapasitesinin hesaplanma şeklinde olacaktır. Mesela APFS ile iPhone’unuzun aniden daha fazla veri depolayabileceğini görebilirsiniz. iOS 10.3 beta 1’i yükleyen geliştiriciler, iPhone’un listelenen kapasitesinin ve kullanılabilirliğinin az da olsa değiştiğini fark ettiler. Görünüşte cihazlarında daha fazla kullanılabilir alan oluşmuşken, kapasitede marjinal bir miktarda artış olduğu farkediliyor. Bu, yeni APFS’in mevcut ve kullanılmış verileri nasıl hesapladığından kaynaklanmaktadır.
Dosyaları Daha Hızlı Kopyalama ve Taşıma ; APFS’nin işlevlerinin nasıl olduğuna dair gözle görülür bir diğer değişiklik ise dosyaları hızlı bir şekilde taşıması ve kopyalamasıdır. WWDC 2016’daki sahnede yapılan bir demoda Eric Tamura, iTunes’un son sürümünü HFS’ye karşı APFS olarak biçimlendirilmiş bir flash sürücüye ne kadar çabuk kopyalayabildiğini göstermişti. Bu demoda, APFS, flash sürücüsüne dosyayı anında kopyalarken, HFS için kopyalama süreci 17 saniye boyunca devam etmişti. APFS ile dosyaları kopyalarken göze çarpan bu hız değişiklikleri elbetteki kullanılabilirliği yükseltecek.
Apple File System (APFS) ne zaman yayınlanacak?
APFS için resmi bir yayınlanma tarihi henüz açıklanmadı ancak iOS 10.3 ile APFS’nin hayatımıza gireceği kesin. iOS 10.3’in yedinci beta sürümüne ulaşıldığı göz önüne alındığında, yeni dosya sistemine oldukça yakın olduğumuzu sözlememiz mümkün. Ayrıca Apple, tüm kullanıcılar için HFS’den APFS’ye kesintisiz bir yükseltme ve geçiş yapacaklarının sözünü veriyor. Bu geçiş ise oldukça basit ve hızlı olacak. iOS 10.3 ve tvOS 10.2’yi kullanan geliştiriciler bunu zaten gördüler.
Kaynak : AppleFoni