Projeksiyon cihazı alırken karşımıza çıkan terimlerden lümen ve ansi lümen nedir, lümen hesabı nasıl yapılır, lümen ve ansi lümen farkı nedir yazımızda detaylı anlatımını bulabilirsiniz.
Projeksiyon cihazı görüntü kaynağından alınan sinyalin kuvvetli bir ışık vasıtasıyla projeksiyon perdesine aktarılması mantığıyla çalışır.
Projeksiyon cihazları kullanım özelliklerine göre farklılık gösterir bunun içinde bu cihazlar konusunda herhangi bir fikriniz yoksa iyi bir araştırma yapmanız gerekir.
Ev yada işyeri için Projeksiyon cihazı alırken nelere dikkat etmeli, en iyi projeksiyon cihazı seçimi nasıl olmalı buradaki yazımızda bulabilirsiniz.
Projeksiyon cihazı almaya karar verdiğinizde seçim aşamasında karşınıza ansi lumen, çözünürlük, kontrast oranı gibi bir takım teknik değerler çıkacaktır. Projeksiyon cihazı özelliklerinden bahsedilirken ilk olarak “ansi lumen” değeri belirtilir.
Projeksiyon cihazı seçerken ansilümen ifadesi önemli bir referans oluşturur, projeksiyon cihazınızın yansıtacağınız yüzeye uzaklığı, ortamın karanlık aydınlık durumuna göre ansilümeni belirleyebilir ve buna göre cihazı seçebilirsiniz.
Lümen nedir?
Bir led ve ampulün ışık sağlamak için çevreye yaydığı toplam (insan gözüne göre) ışık miktarını yada ışık gücüne ışık akısı denir. Ölçmek için kullanılan Uluslararası birimine lümen denir. Basit bir ifadeyle, Lümen (lm) ile gösterilir.
Ansi Lümen nedir?
Ansi Lümen, Amerikan Ulusal Standart Enstitüsü (ANSI) (www.ansi.org) tarafından kabul edilmiş bir projektörün parlaklık oranını göstermek için kullanılan ve ışık çıktısını bildiren bir terimdir.
Uzunluğun biriminin metre olduğu gibi ışık gücü ya da parlaklığın birimi de lümen olarak ifade edilir.
Yansıtılan görüntünün merkezi köşelerden daha parlak olduğundan, ANSI lümenleri görüntü parlaklığının en doğru temsilidir.
ANSI lümenleri, bir metrekare görüntüsünü 9 eşit dikdörtgene bölerek, her dikdörtgenin ortasındaki lux (veya parlaklık) okumasını ölçerek ve bu dokuz noktayı ortalayarak hesaplanır.
Lümen hesabı nasıl yapılır?
Teknik bir ifadeyle lümen, SI birim sisteminde, bir ışık kaynağının ışık akısını ifade eder. Birim steradyan açıdan çıkan birim kandeladır (1 lm= cd x sr).
Bir küre 4π steradyan olduğundan dolayı, 1 kandelalık her yönde ışıma yapan bir cisim 1 cd x 4π sr = 12.57 lümenlik ışıma yapar. Aynı zamanda lux (lüks) değeri ile de doğrudan ilişkilidir (1 lx = 1lm/m^2)
Ansi Lümen nedir yazımızda son olarak Lümen ve Ansi Lümen farkına bakalım.
Ansi Lümen ile Lümen farkı nedir?
Ev kullanımı için üretilen standart bir projektör 600 ila 2000 ANSI lümen değerine sahipken, mikro boyutlardaki projektörlerde bu değer lO’a kadar düşebilir.
Pratikte bir projektörün oluşturduğu görüntünün parlaklığı, görüntünün yansıtıldığı yüzeye, odadaki ışık miktarına ve projektörün perdeye olan uzaklığına göre değişiklik gösterir.
Örneğin beyaz bir duvar, daha koyu renkteki bir duvara göre daha parlak bir görüntünün elde edilmesini sağlar (Projektörde renk düzeltme seçeneğinin de etkin olması gerekir.), fakat elbette yansıtıcı bir projektör perdesi daha iyi sonuç verecektir.
Projektörü daha geride konumlandırarak görüntünün boyutunu artırmak isterseniz, ışık daha fazla alana yayılacağı için parlaklık da düşecektir.
Buna karşın, görüntünün parlaklığındaki en önemli unsur odadaki ışık miktarıdır.
İhtiyaçlarınıza göre bir projektör satın alırken aşağıdaki değerleri minimum olarak baz almalısınız:
- Karanlık oda (ışık yok): 600 ANSI lümen
- Çok az ışk (perdeler kapalıyken): 1000 ANSI lümen
- Yapay aydınlatma (parlak ışık veya floresan): 1500 ANSI lümen
- Aydınlık oda (ekran doğrudan güneş ışığı almıyorsa): 2000 ANSİ lümen
- Doğrudan güneş ışığı: 2500 ANSI lümen
Ansi Lümen nedir yazımız sona erdi.