Son zamanlarda keşfedilen Android Milky Door virüsü adıyla yeni nesi bir virüs türü ortalığı kasıp kavurmakta.
Android Milky Door virüsü ağınızı kontrol etmeyi amaçlıyor. Bu virüs ağınızla cihazınız arasında bir köprü görevi görerek tüm verilerinizi kontrol edebildiği gibi, ağınızla alakalı bir işlem yaptığınız takdirde ağdaki diğer cihazlara yayılabiliyor.
Android Milky Door Virüsü nedir ve nasıl bulaşır?
Android Milky Door virüsü yeni bir Android kötü amaçlı yazılım türü. Bu virüs saldırgan trafiğini gizlemek ve saldırganların güvenlik duvarı korumalı ağlara erişmesine izin vermek için Secure Shell (SSH) tünelleri aracılığıyla uzaktan bağlantı noktası iletmeyi kullanır.
Virüs Trend Micro yazılımcıları tarafından keşfedilmiştir. Bu kötü amaçlı yazılımın DressCode olarak bilinen eski bir Android tehdidinin bir varyasyonu gibi göründüğü belirtilmiştir. Daha detaylı bilgileri TrendMicro’nun buradaki sayfasında bulabilirsiniz.
Uygulamalar içerisinde saklanan Android MilkyDoor adı verilen virüs kullanıcı uygulamayı açtığı anda ve herhangi bir ağa bağlandığınızda devreye giriyor. Ardından ise siz hiçbir şey fark etmeden akıllı telefonun sisteminde yerini alıyor. Fakat virüs doğrudan aktifleşmiyor.
Bunun dışında Android Milky Door virüsü diğer tüm cihazlarınıza da yayılma gösterebiliyor. Siz kullanırken ağa kim bağlanırsa ağ üzerinden o cihaza da virüs bulaşabiliyor.
Android Milky Door virüsünde nasıl korunabiliriz?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu virüs oldukça tehlikeli. Bundan korunmak için tabii ki çeşitli yöntemler mevcut. Biz size en basit ve etkililerinden bahsedelim.
- Uygulama indirirken dikkat edin.
- Uygulama izinlerini kontrol edin.
- Gerçek zamanlı kötü amaçlı yazılım korumasını etkinleştirin.
- Şüpheli dosyalardan ve web sitelerinden kaçının.
- Kimlik avı korumasını etkinleştirin.
- Kablosuz ağınızın güvenliğini sağlayın.
- Dosyaları düzenli olarak yedekleyin.
- Fidye yazılımı koruması kullanın.
Uygulama indirirken dikkat edin.
Öncelikle Google Play Store üzerinden indiriyor olsanız bile uygulamaların tarayıcı denetiminden geçip geçmediğini kontrol edin. Ayrıca güvenmediğiniz uygulamaları kesinlikle indirmeyin.
Uygulama izinlerini kontrol edin.
Son olarak dikkat etmeniz gereken nokta uygulama izinleri. Eğer bir uygulama yüklerken uygulama sizden anlamsız izinler istiyorsa uygulamayı yüklemeden silin. Örnek vermek gerekirse diyelim ki bir oyun indiriyorsunuz. Çevrim dışı oynanan bir oyun olmasına karşın oyun sizden hafıza kartınıza kadar erişme izni istiyorsa veya rehber erişimi istiyorsa bu durumda uygulamanın pek güvenli olmadığını söyleyebiliriz. Bunun için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gerçek zamanlı kötü amaçlı yazılım korumasını etkinleştirin.
Gerçek zamanlı virüs koruması, cihazınızı sürekli izleyen ve olası kötü amaçlı yazılım indirmelerini hemen engelleyen bir özelliktir. Bunu genellikle antivirüs uygulamanızın ana ekranından etkinleştirebilirsiniz.
Şüpheli dosyalardan ve web sitelerinden kaçının.
Dosyaları her zaman bilinen ve güvenilen sitelerden indirin. Bir site HTTPS şifrelemesi kullanıyorsa, bunun güvenilir (ve güvenli bir şekilde şifrelenmiş) olduğunu bilirsiniz. URL çubuğunda bir kilit simgesi varsa, HTTPS etkin bir sitede olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Kimlik avı korumasını etkinleştirin.
Firefox ve Chrome gibi mobil tarayıcılardaki yerleşik kimlik avı koruma araçları yeterince güçlü değil. Bunun yerine, tehlikeli siteleri engellemek için antivirüsünüzün web kalkanlarını kullanın.
Kablosuz ağınızın güvenliğini sağlayın.
Güvenli olmayan Wi-Fi ağları, Android cihazınızdaki verilerden yararlanmak isteyen bilgisayar korsanları için kolay hedeflerdir. Eviniz için güçlü bir şifre kullandığınızdan emin olun ve bunu güvenilir bir şifre yöneticisi ile yapın .
Dosyaları düzenli olarak yedekleyin.
En kötü senaryoda, sisteminizdeki kötü amaçlı yazılımlardan kurtulmak için tek seçeneğiniz Android cihazınızı sıfırlamaktır. Ancak, tüm verilerinizi bulut depolama veya diğer ortamlarda yedeklediyseniz, bu yalnızca küçük bir rahatsızlık olacaktır.
Fidye yazılımı koruması kullanın.
En iyi antivirüs tarayıcılarının tümü artık, fidye yazılımı dosyalarını sizi sisteminizden kilitlemeden önce engelleyebilen fidye yazılımı algılama araçları içeriyor.
Android Milky Door virüsü nasıl temizlenir?
Android Milky Door virüsünü temizlemek için yapacaklarınız şunlar.
- Uygulamaları taratın
- Android için bir Antivirüs kurun
- Kötü amaçlı yazılımı manuel olarak kaldırın
- Telefonu sıfırlayın
Uygulamaları taratın
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise uygulamaları doğrudan yüklemeden önce bir yardımcı program ile tarama yapmak. Özellikle bu alanda adı duyulmuş olan kaliteli virüs programlarını kullanmanız mutlak gerekliliklerden. Bu şekilde bir bölüme kadar koruma sağlayabiliyorsunuz.
Android için bir Antivirüs kurun
Android için birçok virüsten koruma uygulaması vardır, ancak hepsi yüksek düzeyde koruma sağlamaz.
Cihazınızı farklı kötü amaçlı yazılım türlerinden korumak için, saygın bir virüsten koruma yazılımı yüklediğinizden emin olun ve ardından Android işletim sisteminizdeki virüslü alanları tespit etmek için tam bir sistem taraması gerçekleştirin.
Taramanızı tamamladıktan sonra, ortaya çıkmış olabilecek riskleri ortadan kaldırmak için kullanıcı arayüzündeki istemleri izleyin.
Kötü amaçlı yazılımı manuel olarak kaldırın
Bir Android mobil güvenlik uygulaması veya seçtiğiniz kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulaması sorunu çözemezse, başka yöntemler de vardır. Kötü amaçlı yazılımı Android telefonunuzdan güvenli mod’a girerek manuel olarak nasıl kaldırabilirsiniz.
Telefonu sıfırlayın
Yukarıdaki yöntemler sorununuzu çözemezse, telefonunuzu orijinal fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz.
Milky Door nasıl bir virüs?
Android Milky Door virüsü ağınızı kontrol etmeyi amaçlayan, ağınızla cihazınız arasında bir köprü görevi görüp tüm verilerinizi kontrol edebildiği gibi, ağınızla alakalı bir işlem yaptığınız takdirde ağdaki diğer cihazlara yayılabiliyor.