Android akıllı telefon ve tabletlerimiz her ne kadar ilk satın aldığımızda oldukça hızlı bir şekilde çalışsalar da, maalesef hem yılların etkisi hem de kullanımımızdan kaynaklanan hatalardan dolayı giderek daha yavaş bir hale geldikleri ortada. Kullanıcılar ise ilk günkü Android performansını bekledikleri için hayal kırıklıklarına uğrayabiliyorlar.
Android Kasma, Donma, Takılma Sorunlarını Giderme
Hafızada birikmekte olan veriler veya indirmiş olduğunuz oyun, uygulamalar sebebiyle telefon yavaş çalışıyor, telefonda donmalar oluyor.. Türk usulü kapatıp açmak bu sorunu geçici olarak çözse dahi, kalıcı bir çözüm arayanlar için aşağıdaki çözüm yolları yardımcı olabilir.
Hafıza Dolumu
Telefonunuz belleğini arttırmak amacıyla takmış olduğunuz SD kart, dolmuş durumda olabilir. Bir uygulamayı yüklemek için başka bir uygulamayı silmek zorunda kalıyor olabilirsiniz ve buda cihazınızın yavaşlama sebeplerinden biri olabilir.
İlginizi çekebilir :Doğru SD Kart Nasıl Seçilir?
Belki de birçoğunuzun bildiği ve kullandığı SD Cleaner vb. uygulamalar cihazınızda bulunan tüm eski uygulama kalıntılarını ve gereksiz çerezleri temizlemeye yardımcı olur ve fark edilir derecede hafızada yer açar.
(Dikatli olun : Direk önünüze ne çıkarsa silmeyin yine de, dikkatli olun.)
Arka Planda Çalışanlar
Telefonda hiçbir şey açık değil ama şarj bitiyor, telefon kasıyor diye şikayet edenler var. Eğer arka planda çalışan birkaç uygulama mevcut ise bu da cihazınızın yavaşlama ve donmasına sebep olabilir, performans düşüklüğü yaşatabilir. Çalışan uygulamalara sürekli göz atmak ve tek tek hepsini durdurmak zaman alabilir ve bir hayli sıkıcı olabilir. Bu işi sizin için yapacak olan uygulamalarda var elbette.
Rootlu cihazlar başta olmak üzere kurtarıcı bir durumda olan Greenify’i bu uygulamalara örnek olarak verebiliriz. Sizin seçeceğiniz uygulamaları kendine göre ayarlayacak ve uygulama tarafından kapatılarak cihazın yavaşlamasını önleyecek ve performansını arttıracak.
Gereksiz Pil Kullanımı
Yavaşlamayı engellemek için, pili çok kullanan uygulamalardan kurtulun. Dolaylı yollardan da olsa fazla pil harcayan uygulamalar cihazınızın performansına etki eder.
Bunu daha detaylı bir biçimde öğrenmek için ise WakeLock Detector adlı uygulamadan yararlanabilirsiniz. Burada size sunulan verilere göre, hangi uygulamanın daha çok pil harcadığını öğrenebilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.
Gereksiz Kalıntılardan Kurtulun
Cihazınızda bulunan kalıntıları silmeyi ihmal etmeyin. “O kadarcık şeyden ne olur?” Diye düşünebilirsiniz fakat bunlar birikerek can sıkıcı bir hal almaya başlayabilir. Cihazınızın hızında büyük bir problem yaratan bu gereksiz kalıntıları mutlaka temizleyin.
Peki bunları nasıl temizleyeceğiz? Bunlardan kurtulmanız için ise App Cache Cleaner uygulamasını yüklemelisiniz. Cihazınızda kalıntı bırakan diğer uygulamaları sıralıyor ve sizi neleri silmeniz gerektiği konusunda yönlendiriyor.