Bazen Google Play dışından yüklediğimiz uygulama ve oyunlar, bazense arkadaşlarımızdan Bluetooth ile hiç düşünmeden aldığımız bir dosya virüslü çıkabiliyor. Bu noktada eğer Android telefon veya tabletimizde bir güvenlik uygulaması yüklü ise zararlı açılmadan otomatik olarak imha edilmiş oluyor. Herhangi bir güvenlik uygulaması yok ise hem cihazımız yavaşlamaktan kullanılamaz hale geliyor, hem de cihazımıza göz diken kötü niyetli kişiler kişisel verilerimizi alıyor. Böyle bir durumda yapacağınız şey çok basit.
Cihazın menülerine erişimi kısıtlayan, cihazı geç reaksiyon vermesine veya yavaşlamasına sebebiyet veren kötü amaçlı yazılımları kısa adıyla malware’i temizlemek için tek yapmanız gereken zararlılar dahil üçüncü parti uygulamaları devre dışı bırakan Güvenli Modu aktif etmek ve sonrasında kuşkulandığınız zararlıyı kaldırmak.
Cihazınızı Güvenli Modda Başlatın:
- Cihazınızı güvenli modda başlatmak için Güç düğmesine bir süreliğine basılı tutuyor sonrasında Kapat’a uzun süre dokunuyorsunuz. Bu aşamada cihazın güvenli modda başlatılacağına dair bir uyarı yazısı görüntüleniyor. (Ender de olsa bu hareketi yapmanızı engelleyen zararlılar var. Eğer bu şekilde cihazı güvenli modda başlatmayı başaramazsanız, cihazın bataryasını çıkarmayı veya 10 saniye boyunca güç ve ses azaltma butonlarına aynı anda basılı tutmayı deneyin.)
Cihazınızın Güvenli Modda Olduğundan Emin Olun:
Not: Cihazınızın güvenli modda başlatılıp başlatılmadığını sol altta silik bir şekilde beliren “Güvenli Mod” yazısından anlayabilirsiniz.