Bilgisayarımızın daha hızlı çalışmasını istediğimizde genellik RAM kapasitesini artırma, yeni bir ekran kartı alma ya da işlemci değiştirme gibi upgrade seçeneklerine başvururuz. Fakat sistemimize yapacağımız bu güncellemelerin etkili olabilmeleri anakartımızın bize sunduğu potansiyele bağlı. Anakart diğer bilgisayar donanımları gibi sahnenin yıldızı olmasa da bütün diğer donanımların temel altyapısını oluşturduğundan ve performans limitlerini belirlediğinden aslında perde arkasındaki gizli yönetmendir. Bilgisayarımızın donanımını güçlendirmeye karar verdiğimizde anakartı hesaba katmamamız evdeki hesabımızın çarşıya uymamasıyla sonuçlanabiliyor. Çünkü bir upgrade yaparken değiştireceğimiz parçaları anakartımızla uyumlu bir şekilde seçmemiz gerekiyor. Peki Anakartınızı Değiştirmek Gereklimi?
Peki upgrade işlemlerinde anakartımızı değiştirmeye gerçekten ihtiyaç duyuyor muyuz? Bu soruyu ihtiyaçlarınıza dayanarak cevaplandırmaya çalışacağız. Ayrıca ihtiyaçlarınıza uygun bir anakart geliştirmesi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine de değineceğiz.
Anakartınızı Değiştirmek Gereklimi 5 Soruyla Öğrenin!
Daha Hızlı Bir İşlemciye İhtiyaç Duyuyor Musunuz?
Bilgisayarınızda işlem yükü ağır oyunlar oynuyor, 3 boyutlu çizim ve render programları çalıştırıyorsanız bolca işlemci gücüne ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bu tür uygulamaların sisteminizde yaratacağı yükü karşılayabilmek için kuvvetli bir işlemci tercih etmeniz doğal olacaktır. Fakat eski bir sistem kullanıyorsanız ve aradan geçen 5-6 yılın ardından sisteminizde parça değiştirmeye karar verdiyseniz öncelikle anakartınızı değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü işlemciler nesil atladıkça ve güçlendikçe soket yapıları da değişmekte. Bir işlemcinin soket yapısı anakartınız ile nasıl bağlantı kurduğu anlamına geliyor. Intel marka işlemciler daha sık soket yapısı değiştirirken AMD bu konuda biraz daha esnek.
Tıklayın, Öğrenin : Anakart , Bios ve İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir?
|
İşlemci değiştireceğiniz zaman mevcut işlemcinizin hangi soket yapısına sahip olduğunu veya anakartınızın hangi soket yapsını desteklediğini öğrenerek yeni işlemcinizin bu soket yapısından farklı bir soket yapısına sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Eğer bilgisayarınızda oyun oynamıyor, render ve 3 boyutlu çizim işleriyle uğraşmıyorsanız yüksek işlemci gücüne ihtiyacınız olmayabilir. Ofis dökümanları üzerinde çalışma, internet üzerinde gezinti yapıp sesli ve görüntülü görüşme yapma genel olarak çok işlem gücü gerektiren aktviteler değiller. Fakat yine de çok eski bir bilgisayara sahipseniz işlemci güncellemesi size daha rahat bir bilgisayar kullanım tecrübesi sunabilir. Eski tek çekirdekli işlemcilerden yeni çift veya daha fazla çekirdekli işlemcilere geçiş yaptığınızda kasılmalar ve takılmaları atlatabilmeniz mümkün. Böyle bir değişim yapacaksanız yine az önce anlattığımız gibi yeni işlemcinizin soket yapısına dikkat edin ve mevcut anakartınızın bu soket yapısını destekleyip desteklemediğini öğrenin. Soket yapıları farklıysa yeni bir anakart satın almanız da gerekecektir.