Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı adı ile de bilinen ALES Sınav Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır ?
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı) ülkemizde lisansüstü eğitim almak isteyen ya da akademik kadrolara yerleşmek isteyenlerin girmek zorunda olduğu sınavdır. Her bir aday sınav sonucunda sapmalarla birlikte genellikle 50 ile 100 arasında bir puan almaktadır.
ALES Puan Türleri ve Bölümler
ALES’te hangi bölümleri çözmeliyim? – ALES’te Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal 2 olmak üzere 4 bölüm bulunsa da lisans mezunlarının başvurmayı düşündükleri yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türüne göre soru çözmeleri gerekir. ALES puan türlerine göre adayların sorumlu oldukları bölümler şu şekildedir:
ALES Sözel Puanı : Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Sözel ise; adayların ALES’te Sözel 1, Sözel 2 ve Sayısal 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sayısal 2 bölümünün sözel bölüm mezunlarının ALES sözel puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.
ALES Eşit Ağırlık Puanı : Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Eşit Ağırlık ise; adayların ALES’te Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sözel 2 bölümünün eşit ağırlık bölüm mezunlarının ALES eşit ağırlık puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.
ALES Sayısal Puanı : Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Sayısal ise; adayların ALES’te Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sözel 2 bölümünün sayısal bölüm mezunlarının ALES sayısal puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.
Sınav sonuçları ÖSYM tarafından titiz bir şekilde değerlendirildikten sonra sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulur.
ÖSYM sonuç sayfası olan sonuc.osym.gov.tr adresine gidip ALES sınavını seçtikten sonra TC Kimlik Numarası ve AİS (Aday İşlemleri Sistemi) şifresiyle öğrenebilirsiniz.
ALES Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?
ALES sonucunda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız ÖSYM’ye itiraz edebilirsiniz. ALES itiraz başvurusu dilekçe yoluyla yapılıyor. Nasıl dilekçe yazacağınızı bilmiyorsanız bu adreste bir örnek bulabilmeniz mümkün.
Dilekçenize 5 TL’lik itiraz ücretinin yatırıldığına dair dekontu da eklemeniz gerek. İtiraz harcı bu IBAN numarasına TR390001002533060280115229 ATM’den veya internet bankacılığından ödeyebilirsiniz. Tüm bunların yanında dilekçenize evrak referans numarası da eklemeniz gerektiğini unutmayın.