YouTube Telif Hakları Nelerdir ? Youtube telif hakları neleri kapsıyor ? İşte 8 Başlıkta YouTube Telif Hakları
Youtube adeta hayatımızın vazgeçilmezlerinden. Yıllar önce yalnızca müzik videoları izlediğimiz bir siteden ibaret olan Youtube artık bambaşka bir anlam taşıyor.
Türkiye’de internette telif hakları kapsamlı ve aşılması zor bir konudur. Çünkü içeriklerin insanlar tarafından beğenilip internette yayılma süreci uzun sürmüyor. Bir içeriğin kopyalanması, milyonlara ulaşması çok kolay ve gerçeğinden ayırt etmek zorlaşıyor. Durum böyle olunca kişi telif haklarını koruma yoluna gitmek zorunda kalıyor. YouTube gibi online video platformunda da telif hakları konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Fikir ve emeğinizi korumak adına bilmeniz gerekenler çok basit. Siz de telif hakkı ihlali yapmadan kanalınızı geliştirmek için bu 8 maddeyi dikkate almalısınız.
8 Başlıkta YouTube Telif Hakları Nelerdir ?
Telif hakkı ihlali (copyright infringement) Youtube gibi video paylaşım hizmeti sunan servisler için oldukça önemli bir konu zira sitelerinde yayınlanan her türlü telif hakkı gerektiren materyalin kontrolünü de yapmak zorundalar.
Her ne kadar Kullanıcı Sözleşmesi içerisinde bulunan maddelerde kullanıcının telif hakkı içeren materyallerin yüklenmemesi gerektiği belirtilse de, kullanıcıların kasıtlı olarak veya farkında olmadan bu tür telif hakkı içeren videoları yüklemeye devam etmeleri de doğal olarak karşılanabilir.
YouTube’ta yayın yapıyorsanız, dikkat etmeniz gereken kurallar var. Bu kurallara uymadığınızda kanalınızın kapanmasına varan cezalar söz konusu. YouTube üzerinden para kazanmak ya da canlı yayın yapmak isteyen herkesin dikkatle izlemesini tavsiye ederiz.
1. Dikkat engel var!
YouTube üzerinden bir başkasının videosunu kendiniz üretmiş gibi paylaştığınızda, hak sahibi videonun korunmasını istediyse uyarı gelecektir.
Bunların tekrarlanması durumunda kanalınız kapatılır. Bu nedenle başkalarının videolarını kendinize mal etmeyin.
2. Görüntüler orijinal olmalı
Toplama görüntüleri birleştirip video haline getirmekten kaçınmalısınız. Bu durumda kanalınız yine kapanma riskiyle karşı karşıya demektir. Bu nedenle görüntülerin herkesin paylaşması için uygun olup olmadığına dikkat edin.
3. Gizlilik bir yere telif hakkı bir yere
Telif hakkı ve gizlilik birbiriyle karıştırılmamalıdır. Görüntünüz ya da sesiniz gizli olarak kaydedilip yayınlandığında bunu gizlilik ihlali olarak bildirmelisiniz. Telif hakları fikir ve ürün hırsızlığına girer.
4. Spam’a dikkat
Bir kullanıcı spam gibi görünen bir yorum yaparsa kanalda veya videoda mavi bir banner görünür, Bu yorumlar incelenebilir, onaylanabilir veya silinebilir.
YouTube spama karşı çok dikkatli davranır.
5. Kazanmak için yaratın
YouTube üzerinden bir içerik paylaştığınızda şarkı ya da oyun gibi, eğer üreten kişi video üzerinde hak talep etmiş ise videonun content id politikasına göre geliri direkt olarak sahibine gidebilir. Size hiç bir gelir getirmeyebilir.
YouTube üzerinden gelir elde etmek ve yaratıcı işler ortaya koymak istiyorsanız, fikrinize ve emeğinize sahip çıkmanız gerekmektedir.
6. Müzikler telif hakkına takılmamalı
Videolarda kullanılan müzikler izin alınıp videonun içerisine konulmalıdır. Telif hakkı müzikte de ortaya çıkar.
Ünlü isimlerin şarkılarını kullanmaktan kaçınılmalı, telif hakkı ihlali olmayan müziklerden yararlanılmalıdır. Bu noktada YouTube’un müzik kütüphanesinden ücretsiz müziklere ulaşabilirsiniz. (youtube.com/audiolibrary)
7. Dikkat Content ID uyarısı
Content ID uyarısı almaktan kaçının. Haklarınız elinizden alınır. Örneğin canlı yayın yasağıyla karşılaşabilirsiniz.
8. Oyun oynarken müzik dinlemeye ara
Oyun videosu yaparken müzik dinliyorsanız kapatılmalıdır. Dinlediğiniz müzik Claim’e takılabilir ve o videodan para kazanmanız hak talebinde bulunulan müziğin politikasına göre engellenebilir.
YouTube’dan Video İndirmek için gerekli En iyi 5 Video İndirici