BÖLÜM 2: İçerik Görünürlüğünü Artırmak
11. Kaliteyi adetin önünde tutun.
Facebook içerikleri ile ilgili en çok duyduğumuz iki soru: Hangi sıklıkla içerik paylaşmalıyım ve sık sık içerik paylaşmak erişimimi artırır mı? Kısaca cevap hayır. Günün sonunda içeriğinizin erişeceği insan sayısı kaliteyle alakalı. Bunu belirleyen algoritmalar çeşitli filtreler kullanıyor ve alakasız, kalitesiz içerikleri geri plana itiyor. Bunu da insanların etkileşimlerinden ölçüyor. Bu yüzden kullanıcılarınızı içeriğe boğmak yerine onların seveceği az sayıda içerik paylaşmak daha etkili olacaktır. Bu yüzden vaktinizi Facebook içeriği hazırlamaya harcamak yerine az sayıda ama daha iyi Facebook içeriği hazırlamaya adayabilirsiniz.
Bunun için gündemle ilgili içerikler üretmek, mutlaka görsel içerik bulundurmak, görsel üzerinde çok fazla logo ve yazı kullanımı yapmamak, video içerikler üretmek, bütün bu içerikleri gönderirken çekici, basit ve kısa bir yazı yazmak daha iyi içerikler üretmenizi sağlayacaktır.
12. Kitleniz için en iyi saati belirleyin.
Bu da çok sorulan sorulardan biridir: Facebook’ta paylaşım yapmanın en iyi saati hangisidir? Bu işletmenizin sektörüne ve hatta sizi beğenen kullanıcılar topluluğunu istatistiklerine göre dahi değişir. Bu yüzden bu soruya mükemmel bir cevap vermek zor. Burada cevap vermemiz gereken diğer sorular var. Örneğin içeriğiniz komik mi ciddi mi? Hedefiniz tıklama kazanmak mı içeriğin yayılmasını sağlamak mı? Ve saire ve saire.
Hubspot’un yaptığı iyi bir araştırma var. Buna göre genel geçer olarak Çarşamba günleri saat 15.00’te yapılan paylaşımların etkili olduğunu görmüşler. Hafta sonları 12-13 arası, diğer hafta içi günlerde 13-16 arası doğru bulunmuş. Etkileşim oranları Perşembe ve Cuma günleri yüzde 18 daha fazla ölçülmüş. Özellikle Cuma günleri komik içeirkler paylaşılması öneriliyor, çünkü Neil Patel’ın söylediğine göre Facebook’ta vakit geçiren insanlar Cuma günü mutlular ve eğlenceli içerikler görmek istiyorlar. Facebook’ta en kötü paylaşım saati olarak ise hafta sonu 20.00’den sonra ve sabah 8.00’den önce.
Tabii bunlar ortalama ve farklı ülkelerde yapılmış çalışmalar. En azından bir fikrimiz olabilir.
13. En iyi blog içeriğiniz gönderin
İşletmelerin sosyal medya varlığı ancak ve ancak içerikle sürdürülebilir. İçerik bulmakta zorluk çekiyorsanız, -varsa- şirket / kurum blogunuzun en çok okunan içeriklerinden faydalanabilirsiniz. En çok okunan bloglarınızdan paylaşıma uygun bölümler alın ve bunları sayfanıza gönderin.
14. Web sitenizin open graph metalarına sahip olduğuna emin olun
Facebook’a bir link eklediğinizde bir önizleme görseli ve altında yazısı, kaynağı ve hatta yazarı görünür. Bunun için ‘meta’ adı verilen etiketler kullanılır. Web sitenizi tasarlayan kişiye ya da ajansa Facebook’un kullandığı open graph meta’larını ekleyip eklemediğini mutlaka sorun. Bunların nizami olarak Facebook’a uygun şekilde oluşturulmuş olması gerekiyor ki web sayfanızdan bir link paylaştığınızda gayet güzel şekilde görüntülenebilsin.
15. Link paylaşırken gönderi gövdesinden linki silmeyi unutmayın
Paylaştığınız linkler otomatik önizleme oluşturduktan sonra gövdede link bırakmayın. Hem gövdede, hem önizlemede link olması erişimi düşürür.
16. İçeriğinizde görsellik ön planda olmalı
Facebook’un yeni haber kaynağı tasarımı görsel içerikleri ön plana çıkarıyor. Yapılan bir araştırmada fotoğraflı / görselli içeriklerin diğerlerine göre 2.3 kat daha fazla etkileşim aldığı görülmüş. En iyi görsellerinizi Facebook için kullanın. Bunu yapacak yetenekte değilseniz üzülmeyin. Canva ve Snappa işinizi görebilir. Hiçbir ekstra bilgiye sahip olmanıza gerek olmadan bu iki sayfa ile ortalama üzeri işler çıkartabilirsiniz.
17. Görsellerinizin doğru ebatlarda olduğundan emin olun.
Ve mümkün olduğunca JPG sıkıştırma ile 100 KB’ın altında tutmaya çalışın ki eklenen görselleri Facebook yeniden sıkıştırmasın. Bundan sonra şu soruları duyuyoruz: ‘Facebook görsellerimi bozuyor.’
Kapak fotoğrafı: 851 pks genişlik, 315 pks yükseklik.
Profil fotoğrafı: 180 pks kare.
Link önizleme görseli: 1200 pks genişlik 627 pks yükseklik.
Paylaşılan görsel (geniş): 1200 pks genişlik 630 pks yükseklik.
Paylaşılan görsel (kare): 960 pks kare.
18. Videolar paylaşın, canlı yayın yapın
Facebook’ta video izlemeyi hepimiz seviyoruz. Nisan 2015 ile Kasım 2015 arası günlük ortalama video izlenme sayısı iki katına çıkarak günde 4 milyardan 8 milyar videoya çıkmış. Facebook hala sevdiğimiz videoları birbirine benzetmek için kullandığı algoritmayı geliştirmeye devam ederken bu rakam bize algoritmanın doğru çalıştığını gösteriyor. Özellikle mobildeki yeni güncellemede tek video izleyip geçmek çok zor. Hemen peşine gelen ilgili video, can alıcı olabiliyor.
Burası teknikti, asıl soru şu: Neden video?
Çünkü uzun süredir Facebook, otomatik oynatma özelliğini getirmişti. Siz videoyu açana kadar sesi kapalı geliyor ve tıkladığınızda sesi de açılarak video devam ediyordu. Bu da haber kaynağında sabit bir görsel ya da metindense daha dikkat çekici olabiliyor. Dolayısı ile videoların görsellerden daha fazla etkileşim aldığını söylersek çok da haksız olmayız. Bununla ilgili bir araştırma yapıldığında mutlaka ekleyeceğiz.
Bir süre önce Facebook, herkes için canlı yayın yapabilme özelliğini duyurmuştu. Buna sayfalar da dahil. Facebook sayfanız üzerinden yapacağınız bir canlı yayınla hiç ummadığınız kadar yüksek erişim sağlamanız mümkün hale gelebilir. Mutlaka deneyin, faydasını göreceksiniz.
19. Platform İstatistikleri‘ni kullanın
Platform İstatistikleri, Facebook sayfanızdaki aktivitelerin gelişmiş şekilde analiz edildiği ve verilerin size sunulduğu bir Facebook hizmeti. Bu hizmetle içeriğinizi ve kitlenizi daha iyi tanıyabiliyorsunuz.
20. İçerik planlama özelliğini kullanın
Facebook İş için Etkili Kullanım da Facebook içeriklerini zamanlamak yeni bir iş değil. Facebook bu özelliği kendi getirmeden önce Sendible, HootSuite gibi çözümlerle Facebook gönderilerimizi önceden hazırlayıp belirlenen saatlerde gönderebiliyorduk. Şimdi Facebook bu imkânı kendi içinde sunuyor. Siz de önceden hazırladığınız içerikleri tek seferde planlayarak gün içinde içerik ve etkileşimle meşgul olun, gönderi göndermekle değil.
21. Web sayfanıza Facebook düğmeleri ekleyin
Facebook’un size sunduğu beğen butonu, beğen kutusu, paylaş butonları web sayfanızda mutlaka bulunmalı.
22. Facebook Newsroom‘u Düzenli olarak takip edin
Şimdilik İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Japonca, Korece ve Portekizce dillerinde yayın yapan ve Facebook’taki son gelişmeleri bildiren (eski adı Facebook Blog) bu sayfayı sık sık ziyaret edip son gelişmeleri takip edin.
25 Maddede Facebook İş için Etkili Kullanım Rehberi devamı için sonarki sayfaya geçiniz.