Maddi sebeplerden dolayı yeni bir iPhone yerine ikinci el iPhone almaya karar verdiniz. Peki 2.ci el iPhone alırken dikkat edilmesi gerekenler neler biliyor musunuz?
Cep telefonu fiyatlarındaki anormal artışlar sıfır telefon alım gücünü de etkiledi. Çok yüksek fiyatlara ulaşan telefonlar artık cep yakmaya başladı. Bu sebeple 2.el telefon alımlarına ilgide çoğaldı. Peki 2.ci el telefonlar ne kadar güvenli?
Öncelikle ikinci el iPhone almak mantıklı mı sorusunun yanıtını bulalım. Telefonunun önceki sahiplerinin telefonla neler yaptığı belli değil! Nerelere girdiler, hangi yazılımları indirip kullandılar?
Kısacası çok ama çok güvendiğiniz birisinden 2.ci el iPhone almalısınız!
2.ci El iPhone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!
1- Cihazın kendisini bir kapatıp açın sorunsuz kapanıp açılıyor mu ?
IMEI Kontrolü
2.el İphone alacağınız zaman faturası olmasına ve nereden alındığına dikkat etmelisiniz. Ayrıca faturadaki seri numarası ve IMEI ile iPhone’nun içindeki numaraların eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.
International Mobile Equipment Identity”nin (“Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği”) kısaltılmış hali olan IMEI, her telefonda bulunan, başka eşi olmayan bir koddur. Telefon kutusunda ve garanti belgesinde yer alır.
Telefonun mutlaka IMEI numarasını kontrol edin!
- Cihaz yazılımında görünen imei kodu; Arama ekranında *#06# tuşlayarak ulaşabilirsiniz. Bu şekilde 15 haneli imei koduna ulaşabilirsiniz.
- Cihazı üzerinde yazan imei kodu; Bu kod cihazınızın arkasında olabileceği gibi sim yuvasında da olabilir.
- Faturada yazan imei kodu; Her cihazın faturasında imei kodu yazılı olması yasal bir zorunluluktur.
- Kutu üzerinde ki imei kodu; Eğer cihazınızla birlikte kutusunu da alıyorsanız barkodlu kısımda bulabilirsiniz
Ekran Kontrolü
Ekran üzerinde herhangi bir ölü piksel olup olmadığını, dokunmatiğinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Kamera Kontrolü
2.el iPhone‘un hem ön hemde arka kameralarını fotoğraf ve video çekerek test edin.
Tuş Kontrolü
İkinci el iPhone alırken iPhone’nun butonları mutlaka kontrol edin.
Titreşim butonu ve titreşim motorunun düzgün çalışıp çalışmadığını test ediniz. Ses aç/kapat butonlarının düzgün çalıştığını test ediniz. Sim kart yuvasının tam olarak oturup oturmadığını test ediniz. Home (iPhone Ana Ekran Butonu) butonun çalıp çalışmadığı kontrol edin.
Touch ID Kontrolü
Cihazda touch id varsa mutlaka ayarlardan girip kendi parmak izinizi tanıtın ve cihazı tanıttığınız parmak ile kilidini açın. Eğer sorunsuz açılıyorsa touch id’de sorun yoktur. Eğer touch id çalışmıyorsa vs. Bilin ki iphone daha önceden tamir görmüştür.
Şarj Kontrolü
Cihazı mutlaka usb kablosu ile bir yere takıp şarj ediyor mu deneyin. Etmiyorsa girişte veya kablosunda bir sorun vardır.
Sim Kart Kontrolü
Telefonunuzun içine kartınızı takın, şebekeye bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin.
Fiziksel Hasar Kontrolü
iPhone’nun arka kapağı üzerinde kullanımdan dolayı oluşmuş basit çizikler çok önemli değildir. Ancak arka kapakta (özellikle iPhone 6 X serilerinde) arka kapakta eğilme olup olmadığı kontrol edin.
iPhone ön panelinin (ön cam, lcd, dokunmatik) köşelerine hafifçe bastırarak ön panelin oynayıp oynamadığını kontrol edin. Daha önce servis görmediğinden emin olduğunuz aynı model bir iPhone ile kıyaslayın ve fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol edin.