2 adımda ekran kartı güçlendirme yazımızda ekran kartınızdan daha iyi bir performans alabilmeniz için yapmanız gerekenleri anlatacağız.
Ekran kartı, bilgisayarda işlemci tarafından işlenmiş görüntü bilgisinin monitörde görüntülenmesini sağlayan elektronik bir devredir. Ekran kartı bilgisayarın hızına etki eden bir iç donanım birimidir.
Yüksek kalitede görüntü ve grafik içeren video, oyun gibi yazılımlar yüksek hızda işlemciye ve yüksek kapasitede belleğe sahip ekran kartlarına ihtiyaç duyarlar. Kapasite bakımından yetersiz bir ekran kartı ile işlem yapılmaya çalışılınca bilgisayarda donma, kendiliğinden reset atma gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
2 Adımda Ekran Kartı Güçlendirme
Bilgisayarların en önemli bileşenlerinden biri olan ekran kartları, düzgün çalışabilmek için sürücü dediğimiz yazılımlara ihtiyaç duyarlar. Ekran kartını güçlendirmek için bu sürücülerin en güncel versiyonlarının kurulu olması gerekir.
Ekran Kartınızın Eski Sürücüsünü Tamamen Silin!
Ekran kartı güçlendirme işleminin ilk adımı hali hazırda kullanmış olduğunuz ekran kartının driver’larını silmek olacaktır.
İster AMD isterse NVidia olsun ekran kartları Denetim Masası altında bulunan Program Ekle/Kaldır’dan kaldırılabilir. Ancak bu bazen hatalara sebebp olmaktadır.
Hatala almamak ve ekran kartı temiz kurulum yapmak istiyorsanız ekran kartı silme programı kullanmalısınız.
Ekran kartı sürücüsünü kaldırmak için ekran kartı silme programı olan “Display Driver Uninstaller” isimli programı kullanabilirsiniz. (Bakınız : Ekran Kartı Sürücüsü Nasıl Silinir?)
Ekran Kartınıza Güncel Driver Ekleyin!
Piyasada popüler iki büyük ekran kartı üreticisi olan NVIDIA ve AMD hemen her ay en az bir kere sürücülerini güncelleyip, bazı sorunları düzeltip, belli oranlarda performans artışı sağlarlar.
Ekran kartının markasını ve modelini herkes bilmeyebilir. Bilmeyenler Ekran kartının marka ve modeli nasıl öğrenilir? yazımıza bakabilirler.
Şimdi Ekran kartı sürücünü bulma ve yükleme işlemine geçelim.
NVIDIA Ekran Kartı Sürücüsü İndirme!
1- NVIDIA’nın sürücü sayfasında, ekran kartının tipi, serisi, modeli, kullandığınız işletim sistemi ve dil seçenekleri bulunuyor.
2- Örneğin ekran kartınız GeForce GTX 260 ise, Type kısmında GeForce, Series kısmında GeForce 200 Series, Product kısmında GeForce GTX 260′ı seçmelisiniz.
3- Sahip olduğunuz işletim sistemini de işaretledikten sonra Search butonuna basmanız yeterli. Site sizi, ekran kartınıza uygun en son sürücüye yönlendirecektir.
4- Bu sayfada bulunan Download’a bastığınızda sürücüyü indirebiliyorsunuz.
Sürücü bilgisayarınıza indikten sonra kurabilirsiniz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekiyor.
AMD Ekran Kartı Sürücüsü İndirme!
1- AMD’nin sürücü sayfası da NVIDIA’nın sayfasıyla benzerlik gösteriyor. Bu sayfada öncelikle sahip olduğunuz işletim sistemini seçmeniz gerekli.
2- Ondan sonra açılan seçeneklerde, ekran kartınızın dahil olduğu ürün ailesini (Radeon, FirePro ya da dizüstü) seçin.
3- Bunu yaptıktan sonra ekran kartınızın dahil olduğu seriyi ve kullandığı arayüzü seçmelisiniz. Bunun AGP mi, yoksa PCI-E mi olduğundan emin değilseniz, GPU-Z’te Bus Interface kısmında ne yazdığına bakın.
4- Örneğin ekran kartınız Radeon HD 5870 ise, önce Radeon’u sonra da Radeon HD 5xxx Series PCIe seçeneklerini işaretlemelisiniz.
5- Bunları yaptıktan sonra alt kısımda bulunan GO! butonuna basın.
6- AMD’nin sürücü sayfası ise NVIDIA’ya göre biraz daha karışık görülebilir. Ancak, yapmanız gereken şey gayet basit.
7- Karşınıza çıkan listede en üstte yer alan Full ATI Catalyst Suite bölümünde en üstte bulunan Download linkine tıklarsanız, işinizi görecek sürücüye ulaşabilirsiniz.
Sürücünün kurulum dosyasını indirip, kurduktan sonra bilgisayarınızı yeninden başlatın. Böylece sürücünüzün kurulumunu tamamlamış olacaksınız.